Paikallisuutiset

Hätätilanteessa ovi saadaan aina auki – Putkilukko on harvassa kerrostalossa, mutta varmistaa pelastustoimia isoissa kohteissa

Keskipohjanmaan mielipidesivulla kysyttiin (3.1.) kiinteistöjen putkilukoista eli avainsäilöistä. Kenellä on hätätilanteessa pääsy avainsäilölle ja sieltä saadun yleisavaimen avulla sisälle kiinteistöön?

– Pelastuslaitoksen avainsäilö on vain sellaisissa kiinteistöissä, joissa on automaattinen paloilmoitin tai -sammutuslaitteisto. Muita avainsäilöjä voi olla myös asuinkiinteistöissä. Putkilukkoa ei vaadita laitettavaksi missään määräyksessä tai laissa, selventää pelastuspäällikköJouni Leppälä Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksesta.

Pelastuslaitoksen 11 kunnan alueella on vajaa 500 rekisteröityä putkilukollista kohdetta, jotka ovat niin sanottuja automaattikohteita, pääasiassa liikekiinteistöjä, tehtaita ja julkisia rakennuksia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Pelastuslaitoksella on parhaillaan käynnissä avainsäilöjen päivittäminen Finanssialan ohjeiden mukaiseksi. Työ on tarkoitus saada valmiiksi vuoden loppuun mennessä.

Kerrostaloihin ei ole yleisavaimia. Sisälle päästään tavallisesti siten, että joku avaa oven. Mirja Annala Ensihoitopäällikkö, Jokilaaksojen pelastuslaitos

Uudistuksen jälkeen samalla avaimella voi tarvittaessa avata kaikki pelastustoimen putkilukot, nyt avaimet ovat kuntakohtaisia. Paloasemilla ja paloautoissa on putkilukot, jossa avainta säilytetään. Joka paloasemalla on ohjelmointilaite, jolla koodataan kenellä on oikeus päästä käyttämään turva-avainta. Tarvittaessa päivitys voidaan tehdä nopeasti, jos on tarve lähteä hälytykseen kauemmaksi.

– Pelastuslaitoksen alueella on yli 800 kerrostaloa. Tämä on sellainen määrä, että meillä ei ole resurssia ottaa ja ylläpitää niihin vapaehtoisesti asennettuja putkilukkoja, Jouni Leppälä toteaa.

– Ennen, kun ensihoito oli pelastuslaitoksen toimintaa, ensihoidolla oli käytössä jonkin verran vapaehtoisesti asennettuja putkilukkoja. Tämäkin alkoi paisumaan niin isoksi, että sen ylläpito tuli lähes mahdottomaksi. Ensihoidon siirtyessä Soitelle, myös nämä putkilukot siirrettiin heidän käyttöön.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hätätilanteessa pelastuslaitos pääsee kohteeseen yleensä ongelmitta.

– Hälytystilanteessa pelastuslaitos menee tarvittaessa aina sisälle kiinteistöön. Jos avainta ei ole saatavissa eikä kukaan vastaa ovipuhelimeen, käytetään lukkoporaa tai sorkkarautaa, pelastuspäällikkö Jouni Leppälä toteaa.

Ovea tarvitsee harvoin murtaa, vain muutaman kerran vuodessa.

– Yleensä porataan avainpesä irti, mikä on noin viiden euron vahinko. Ovelle tullut vaurio korvataan kiinteistönomistajan vakuutuksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Jos ensihoito ei pääse kiinteistöön sisälle, he pyytävät pelastushenkilöstöä apuun. Yhteistyö ensihoidon kanssa on täysin saumatonta, Leppälä vakuuttaa.

Soiten ensihoitopäällikkö Oskar Hagström toteaa samoin yhteistyön sujuvan hyvin.

– Potilaat on tavoitettu. Tarvittaessa mennään sisälle pelastuslaitoksen avustuksella, ensihoitopäällikköOskar Hagström tiivistää.

Putkilukkoja on Hagströmin tietämän mukaan käytössä vain Kokkolan taloyhtiöissä.

– Kiinteistöillä ei ole velvollisuutta asentaa avainsäilöä. Putkilukko on hyvä, mutta järjestelmää ei ole rakennettu sen varaan. Soitella on myös putkilukkoavaimet Kokkolan alueen kiinteistöihin sekä pelastuslaitoksen kanssa yhteistyötä tekevä henkilö.

Jokilaaksojen pelastuslaitoksen alueella pelastustoimella on avainsäilöjä vain sprinkler-kohteissa, kerrostaloissa avainsäilöjä ei yleensä ole.

– Kerrostaloihin ei ole yleisavaimia. Sisälle päästään tavallisesti siten, että joku avaa oven. Käytännöt ovat erilaisia. Jos asukkaan turvapuhelin hälyttää, oven avaa vartija tai kodinhoitaja. Ensihoito voi myös hakea avaimen sosiaalitoimen yksiköstä, kertoo ensihoitopäällikköMirja Annala.

Yhteistyössä pelastustoimen kanssa ei ole ollut ongelmaa.

– Aina on päästy sisälle ja tavoitettu potilas, Annala vakuuttaa.

Keskipohjanmaa kysyy:Kuinka pelastuslaitoksen ja ensihoidon yhteistyö sujuu?

FAKTA

Putkilukko eli avainsäilö

Kiinteistön avainsäilö asennetaan upottamalla säilö näkyvälle paikalle kiinteistön ulkopuolelle, ohjeen mukaan noin kahden metrin korkeudelle.

Avainsäilöön sijoitetaan paloilmoittimelle johtava reittiavain.

Kiinteistön sisällä on toinen avainsäilö, jossa on sisäovien reittiavain.

Pelastustoimi säilyttää avainsäilöjen avaimia lukituissa säilöissä autoissa ja asemilla.

Lähde: Finanssialan avainturvallisuusohje

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä