Paikallisuutiset

"Opiskelija saa rautaisen valmiuden mihin tahansa alan työpaikkaan" – Centrian Talenttitehdas pyrkii vastaamaan työelämän tarpeisiin

Nykyään työelämä muuttuu sellaista vauhtia, että koulujen täytyy kehittää opetustapojaan vastatakseen paremmin työelämän haasteisiin ja tarpeisiin. Näin on tehty myös Centria-ammattikorkeakoulussa, jossa on laitettu täksi kevääksi pystyyn Talenttitehdas.

Prosessitekniikan ensimmäisen vuoden opiskelijat työskentelevät Talenttitehtaassa pienissä tiimeissä. Työelämälähtöiset viikkotehtävät antavat opiskelijoille todenmukaisen käsityksen alasta jo opintojen alkuvaiheessa.

– Kun opiskelija tietää millaista alaa hän on ryhtymässä opiskelemaan ja millaiset työpaikat häntä odottavat, on hänen paljon helpompi opiskella alaa seuraavina vuosina. Tällä tavalla hän saa rautaisen valmiuden mihin tahansa alan työpaikkaan, Centrian kemiantekniikan lehtoriNiina Grönqvist kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Ajatus uudenlaiseen opetusmuotoon lähti Teknologiateollisuus ry:n ja Kemianteollisuus ry:n tutkimuksesta. Etujärjestöt listasivat ominaisuuksia, joita nykyajan työelämässä tarvitaan. Työntekijällä täytyy olla esimerkiksi valmiudet toimia monikulttuurisessa ympäristössä, hyvät tiimityötaidot, kyky nähdä kokonaisuuksia sekä valmiudet jatkuvaan oppimiseen.

Kokeilu voi onnistua tai epäonnistua, mutta oppimista siinä tapahtuu joka tapauksessa. Kari Ristimäki

– Meillä on perinteisesti opetettu hyvin käytännön taitoja ja asiasisältöjen hallintaa, mutta nyt keskitymme niiden lisäksi metataitoihin. Tiimeissä opiskelijat oppivat esimerkiksi projektipäällikön tehtäviä, tiimityötä ja viestintää, joiden kaltaisia taitoja ei saa kunnolla harjaannutettua perinteisillä luennoilla.

Tällainen työskentelytapa monipuolistaa koulutusta, mikä on Centrian rehtoriKari Ristimäen mielestä erittäin hyödyllistä niin koululle kuin yrityksillekin.

– On erittäin tärkeää tutkia erilaisia opetusvaihtoehtoja. Kokeilu voi onnistua tai epäonnistua, mutta oppimista siinä tapahtuu joka tapauksessa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Centrian rehtori

Työelämälähtöisten viikkotehtävien lisäksi opiskelijat pääsevät myös sukeltamaan hyvin syvälle toimialaan, sillä jokaiselle tiimille on nimetty oma kummiyritys. Tiimit perehtyvät kummiyrityksensä toimialaan ja tutustuvat tarkemmin yrityksen toimintaan ja tuotantoon. Mukana yhteistyössä ovat Boliden, Freeport Cobalt, UPM ja CABB.

Kummiyritysten toimeksiantojen ja teollisuusvierailujen on tarkoitus elävöittää opiskelijoiden arkea. Ainakin insinööriksi opiskelevanNoora Alapihan mielestä tässä on onnistuttu.

– Mielestäni edustajien vierailut ovat todella hyviä, sillä ne antavat laajempaa kuvaa koko toimialasta, hän sanoo.

Grönqvist kertoo alueen yritysten olevan tälläkin hetkellä erittäin tyytyväisiä Centriasta valmistuviin insinööreihin, mutta muuttuva maailma vaatii erilaisia toimintatapoja. Vaikka esimerkiksi kemia perustuu melko järkkymättömiin luonnonlakeihin, muuttuvat prosessit sitä mukaan, kun tiede kehittyy.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Onneksi meillä on kuitenkin niin hyvä yhteistyöverkosto, että olemme koko ajan tietoisia työelämän tarpeista. Suurin vahvuutemme onkin siinä, että olemme niin ketteriä ja joustavia, että voimme tehdä nopeassakin tahdissa hyviä muutoksia.

Jatkossa myös ammattinimikkeet tulevat muuttumaan: kenelläkään ei vain ole vielä tietoa siitä, millaisia tulevaisuuden työtehtävät ovat. Siksi Talenttitehtaan ja tiimityöskentelyn tärkein tavoite on luoda opiskelijoille valmius jatkuvaan oppimiseen.

– Toivotaan, että Talenttitehdas onnistuu ja voimme jatkaa sitä tulevina vuosina. Olemme jo saaneet kansainvälistä vahvistusta siitä, että teemme oikeita asioita, mutta loppupeleissä opiskelijat kertovat miten onnistuimme, Grönqvist toteaa.

Fakta

Talenttitehdas

Uudenlainen opintojen toteutus Centria-ammattikorkeakoulun prosessitekniikan ensimmäiselle vuosikurssille.

Tavoitteena luoda opiskelijoille totuudenmukainen käsitys alasta jo opintojen alkuvaiheessa.

Harjoitukset koostuvat viikkotehtävistä, jotka toteutetaan tiimeissä.

Jokaisella tiimillä on lisäksi oma kummiyritys.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä