Paikallisuutiset

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Reino Herlevi Ullavasta haluaa Ullavan kaikkien kylien pysyvän Kokkolassa – "Nyt tarvitaan malttia ja jäitä hattuun"

Kokkolan kaupunginhallituksen Reino Herlevi haluaa säilyttää Ullavan yhtenäisenä ja malttia Ylipään hatkasuunnitelmiin

ULLAVA (KP)

Kokkolan kaupunginhallituksen puheenjohtaja, Ullavan kirkonkylässä asuva Reino Herlevi (kesk.) kaipaa malttia Rahkosen ja muiden Ylipään alueen kylien irtaantumisaikeisiin Kokkolasta.

– Minun mielestäni Ylipään 500 asukkaan ero Kokkolasta ei ole meidän ullavalaisten etu. Ullavan on parempi pysyä Kokkolassa ja kehittää Ullavan kyliä ja maaseutua osana Kokkolaa. Mutta kyllä Kokkolankin on ymmärrettävä Ullavaa ja ylipääläisiä, Herlevi muistuttaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Sunnuntaina joukko Ylipään ullavalaisia kokoontui ja päätti järjestää nimienkeruun Ylipään siirtämiseksi joko Kaustisen tai Toholammin kuntaan. Taustalla on lähinnä uhka ylipääläisten Rahkosen koulun yllä.

Herlevi esittääkin nyt Ylipään kylille neuvotteluja Rahkosen koulun kohtalosta ja muistakin kyläläisiä hiertävistä asioista.

– Uskon, että saavutamme kaikkia osapuolia tyydyttävän ratkaisun. Nyt tarvitaan vaan malttia ja vähän jäitä hattuun.

Konkreettisena toimena Herlevi väläyttää Veikko Vionojan koulun ja Rahkosen koulun yhdistämistä samaksi kouluksi. Näin ne ylittäisivät yhdessä kaupungin oppilasrajavaateen. Opetus jatkuisi molemmissa kouluissa mutta yhdellä rehtorilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kumpaakaan koulua ei lakkautettaisi, sillä koulumatkat tuolla alueella nousevat helposti 50 kilometriin sivu, jos jompi kumpi Ullavan kouluista suljetaan. Nythän valtuusto antoi Ullavan kouluille jatkoaikaa aina 2020 käytäviin budjettineuvotteluihin. Käytäisiin näitä neuvotteluja jo vähän etukäteen niin, että Rahkosen koulu voidaan säilyttää.

Herlevin mukaan Rahkosella koulurakennus kaipaa peruskorjausta, mutta se voidaan hänen mukaansa toteuttaa edullisesti niin, että uudet koulutilat rakennetaan uudemmalle puolelle monitoimitalossa oleviin liikuntatiloihin puuttumatta.

Myös Ullavan toinen valtuutettu, Ullavanjärven rannalla Haapalan kylässä asuvaRiitta Rahkola (kesk.) haluaa Ullavan säilyvän osana Kokkolaa.

– Silti ymmärrän varsin hyvin nimien kerääjiä. Olemme Ullavassa ja varsinkin Ylipään kylissä jääneet mopen osille kylien kehittämisessä. Ullavanjärvi kunnostettiin, mutta siihenkin valtaosa rahoista tuli aivan muualta kuin kaupungilta. Muuta emme ole saaneet. Minusta Kokkolan on nyt korkea aika antaa meille tunnustusta ja hyväksyä meidät ullavalaiset täysiverisiksi kokkolalaisiksi, Rahkola miettii.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Rahkolan mukaan kyläläiset eivät ole paljoa vailla.

– Jos saisimme säilytettyä edes nämä palvelut eli käytännössä koulumme ja terveyspalvelumme. Enteet ovat huolestuttavat. Kaupunki asensi väliaikaiseksi ratkaisuksi koululle umpisäiliön jätevesiä varten. Esitimme pysyvän imeytyskentän rakentamista vaikka talkoilla, mutta sitä ei otettu huomioon. Ilmeisesti ollaan niin varmoja, että koulu suljetaan 2021, vaikka mehän kyllä taistellaan koulun puolesta loppuun saakka, Riitta Rahkola vakuuttaa.

Taistelussa Ylikylän ja Rahkosen koulun puolesta ollaan otettu mukaan myös liitoskuntien Korpelan Voimaan tekemät sijoitukset, yhteensä 24 miljoonaa euroa. Korpela joutui maksamaan Kokkolan kaupungille kipurajoja siitä, että se ei hyväksynyt kaupunkia sähköyhtiöön mukaan vaikka osa linjoista meni vuoden 2009 kuntaliitoksessa Kokkolan puolelle. Näistä liitoskuntien aikoinaan tekemistä sijoituksista Rahkola toivoisi nyt edes jotain liitoskuntien investointeihin ja kylien muuhun kehittämiseen.

– Yksinkertaisesti siksi, että Korpelan kassaa on kerrytetty Lohtajan, Kälviän ja Ullavan asukkaiden sähkömaksuista, ei kantakaupungin. Näin ollen saatu hyötykin kuuluisi meille, Riitta Rahkola miettii.

Ministeriö päättää

Kunnan osan siirrosta päättää valtiovarainministeriö tai valtioneuvosto

Osa kunnasta voidaan siirtää toiseen kunnan vastustuksesta huolimatta

Siirtoesityksen saadessaan kunnan laadittava oma lausunto

ja kerättävä muiden asianosaisten kuntien lausunnot.

Lausunnot toimitettava ministeriölle

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä