tiistai 20.8.2019 | 01:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Herra presidentti, karttakepilläkin on puolensa

Keskipohjanmaa+
Ke 16.1.2019 klo 06:30 [päivitetty ke 11:04]

Ei varmaankaan pelkästään suomalainen ilmiö. Suhteellisuudentaju tuppaa sumenemaan maassa kuin maassa. Kun esimerkiksi Suomen tasavallan päämies vierailee Kiinan kansantasavallassa, suomalaisessa mediatodellisuudessa kyse on isosta tapahtumasta.

Tavallaan tietysti onkin. Jos täältä hallanpanemalta Euroopan pussinperältä asioita tarkastelee.

Numerot ovat tylyjä, tylsiä ja kylmiä, mutta joskus niiden tankkaaminen avartaa kummasti maailmaa.

Otetaanpa vaikka rinnatusten Kiina ja Suomi. CIA World Factbookin – on muuten ihan luotettava faktalähde – mukaan Kiinassa asui viime vuoden heinäkuussa 1 384 688 986 ihmistä. Suomen väkiluku oli samaan aikaan 5 537 364. Se on neljä promillea Kiinan ns. kansalaisyhteiskunnan koosta.

Ihan yksittäisen pään tarkkuudella tuskin olivat luvut tasavallan presidentti Sauli Niinistön mielessä, kun hän kommentoi kollegansa Xi Jinpingin kanssa käymiään ihmisoikeuskeskusteluja.

Oman ruutunsa ja Suomen aseman Niinistö on ymmärtänyt niin kuin paasikiviläisen reaalipolitiikan klassisten oppien mukaan vaan voi.

Ei kannata karttakepillä mennä osoittamaan. Suomen vahvin sanoma tulee itse suomalaisen yhteiskunnan ja yhteisöjen kautta siitä, miten on rakennettu tällainen yhteiskunta, Niinistö korosti hiljaisen esimerkin voimaa.

Presidentin (toive)ajattelu kaiketi kulkee niin, että Kiinassa otetaan jollakin aikavälillä oppia suomalaisesta yhteiskunnasta. Esimerkiksi juuri ihmisoikeuksista.

Jos tarkastalee vaikkapa asiallisesti diktaattorina maataan teräksisellä otteella hallitsevan Xi Jinpingin politiikkaa, Niinistön hieman kryptattu optimismi on yhtä perusteltua kuin luottamus ikuisen rauhan laskeutumiseen Lähi-itään.

Esimerkiksi Amnesty Internationalin kuolemanrangaistusraportissa Kiina on aivan omassa kastissaan. Muualla maailmassa kuolemalla rangaistiin – käytännössä siis kostettiin – vuonna 2017 993 ihmistä. Entäpä Kiinassa? Kukaan ei voi tarkasti tietää, sillä kuolemantuomioiden määrä on Kiinassa valtionsalaisuus.

Amnestyn arvioiden mukaan Kiinassa teloitetaan vuosittain tuhansia ihmisiä. Järjestäytyneen, jos minkäänlaisen, opposition toiminta on tehty maassa mahdottomaksi. Ainakin siinä panee henkensä alttiiksi.

Tällainen järjestelmäkö päättäisi jossain vaiheessa havahtua ihan itse ja oma-aloitteisesti suomalaisen yhteiskunnan kiistattoman upeisiin puoliin?

Sitä paitsi. Kun ollaan hiljaa, saadaan kalaa. Niin sitä kauppaa on ennenkin maailmalla tehty.

Silti, herra presidentti. Kyllä sillä karttakepilläkin on joskus puolensa – ja paikkansa.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päivittäistuottaja.

Sitä paitsi. Kun ollaan hiljaa, saadaan kalaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »