Paikallisuutiset

Leasing-rahoitus lisääntyy kuntien rakentamisessa kovaa kyytiä kautta Keski-Pohjanmaan – Onko liisinkirakentaminen hyvä malli julkiseen talouteen?

Kunnat ovat viime vuosina ryhtyneet vuokraamaan tavalla tai toisella käyttämiään kiinteistöjä.

Aiemmin kunnat rakensivat tilat omalla rahalla ja lainarahalla. Nyt Keski-Pohjanmaan alueellakin leasing- ja elinkaarisopimukset ovat monissa kunnissa suorastaan syrjäyttäneet perinteisen rahoituksen.

Esimerkiksi Kokkolan kaupunginvaltuusto on tehnyt jopa periaatepäätöksen rakentaa isot kohteet joko liisaamalla tai elinkaarimallilla. Linjausta pohditaan uudelleen tänä vuonna.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Miksi Kokkola menee vuokralle eikä rakenna omia tiloja, talousjohtajaJari Saarinen?

– Kokkolan talous on pahasti velkainen ja on tunnustettava, että se lienee tärkein syy. Kun teemme välttämättömiä rakennuksia turvataksemme palvelut, emmekä halua velkaantua lisää, ainoa mahdollisuus on käyttää näitä erilaisia vuokrajärjestelyjä. Jos velkamme olisi pienempi, tekisimme edelleen investointimme perinteisellä mallilla. Yksinkertaisesti siksi, että rahoituksessa yksi välikäsi jäisi pois. On selvää, että rahoitusyhtiö hakee tuottoa näissä kohteissa, Saarinen kertoo.

– Tänä vuonna tarkastelemme uudelleen rakentamisen rahoittamista. Luulenpa, että vuokramallit saavat jatkoa, sillä kaupungin strategiassa velkaantumista aiotaan taittaa myös lähitulevaisuudessa, mikä on sinänsä aivan oikein.

Leasing-mallin kriitikot pureutuvat juuri rahoitusyhtiöiden ansaintalogiikkaan. Saarinen kuitenkin kiistää, että vuokramalli olisi kalliimpi ratkaisu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rahoitusyhtiön koroissa ja vaihtoehtoisesti kaupungin ottaman velan koroissa ei ole suurta eroa. Mutta kyllä sopimuksia pitää tarkkaa miettiä, että niissä pärjää, Saarinen kertoo.

Kokkolassa Torkinmäen ala-asteen koulu tehtiin elinkaarimallilla, jossa vuokran lisäksi kaupunki sitoutuu maksamaan rahoitusyhtiölle myös korjauskulut ja huoltokustannukset. Sitä vastoin sähkö, lämpö, ja muut niin sanotut juoksevat kulut kuuluvat kaupungin hoidettavaksi vuokrakustannusten päälle.

Parhaillaan tehtävää Chydeniuksen alakoulua tehdään puolestaan leasing-rahoitusmallilla. Siinä kaupunki sitoutuu maksamaan vuonna 2020 avattavan koulun vuokrat ja vuosien saatossa tulevat remontit juoksevien kulujen lisäksi. Vuokra kattaa vain kiinteistön käyttöoikeuden 20 vuodeksi. Sopimuksen mukaan kaupunki voi lunastaa kohteen itselleen jo aiemmin ja kaupunki on saanut myös takuun siitä, että kiinteistöä ei voi luovuttaa kolmannelle osapuolelle – jos joku isoa koulua sattuisi tarvitsemaan.

Kaupunginhallitus antoi vastikään luvan myös Isokylän monitoimitilan rakentamiseen. Kaupunki ei ole vielä päättänyt kohteen rahoitusmallista, mutta valtuuston periaatteen mukaisesti uudet opiskelutilat tehtäneen joko liisaamalla tai elinkaarimallilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokkolan kaupungin hankepäällikkö Lasse Luomalan mukaan Isokylän uudet tilat pitävät sisällään nelisarjaisen yläasteen. Hanke on mittava ja se suunnitellaan huolella. Kaupunginhallitus näytti heti vuoden alussa vihreää suunnittelun jatkamiselle.

– Tähän saakka Isokylän koulussa on käyty vain alakoulua, mutta nyt toiminta-ajatus laajenee yhtenäiskouluksi. Alueelle on rakennettu paljon ja sinne kannattaa nyt ohjata myös yläasteen opetusta. Tämäkin on tärkeä hanke, ja jos vuokramahdollisuutta ei olisi, koulu voisi jäädä laajentamatta, Luomala miettii.

Talousjohtaja Jari Saarisen mukaan kuntien uudet rahoitusmallit voivat aikanaan heijastua myös valtiovallan säätämiin kriisikuntakriteereihin. Yhtenä kriteerinä on velka ja jos velkaa hillitään vuokraamalla tiloja, valtiovalta voi ryhtyä seuraamaan myös kuntien maksamia vuokria ja niiden määriä.

Fakta

Kiinteistöjen rahoitusmallit

Leasing-rahoitus (vuokra-rahoitus) sisältää vain rakennuksen käyttöoikeuden. Rakennus lunastetaan esimerkiksi 20 vuoden kuluttua jäännösarvosta.

Elinkaarimallin vuokrassa mukana myös korjaus- ja huoltotyöt.

Vuokramalli kunnassa vastaa tavallista vuokra-asumista.

Perinteisessä mallissa kunta rahoittaa rakennuksen itse ja myös omistaa sen alusta alkaen.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä