keskiviikko 17.7.2019 | 17:58
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Aniaksen kolumni: Harmaat pantterit temppelin harjalla

Keskipohjanmaa+
Ke 23.1.2019 klo 06:30

Nyt tarkkana kaikki puolueiden vaalistrategit. Niin maakunnassa kuin miksei myös koko tasavallassa. Seuraa pomminvarma jytkytipsi huhtivaaleihin.

Ensinnäkin valitaan kohderyhmäksi reippaat puolitoista miljoonaa eläkeläistä. Seuraavaksi kartoitetaan tästä joukosta ilmastonmuutoksesta huolta kantavat. Kolmanneksi samasta porukasta maahanmuuttoa kavahtavat.

Kun tälle jengille lupaa taitetun indeksin oikaisemista, vakuuttaa ilmastonmuutoksen torjumisen olevan mahdollista ilman minkäänlaista tarvetta tinkiä esimerkiksi omalla 18 vuotta vanhalla diesel-Mersulla ajamisesta sekä väläyttää mahdollisuutta rajojen panemisesta kiinni, niin avot.

Punaista viivaa pukkaa oikein viimeisen päälle.

Jos aavistuksen vakavoidutaan, onhan ilmassa ollut jo pitkään heikkoja vahvempia signaaleja Harmaiden panttereiden nousemista poliittisen temppelin harjalle.

Ihmekös tuo? Jos kerran väestön varmimmin kasvava osa yhä useammin lukee ET-lehteä, miksipä ei suunnata vaalitäkyjä heidän suuntaansa.

Rinteen Antin viime vappuna lupaama ”satanen” oli siitä kouriintuntuvin esimerkki. Viime viikonloppuna Köyliön Lallien kirkkain tähti Petteri Orpo oli hänkin varttuneen väestön asialla.

Päähallituspuolue keskusta puolestaan julkaisi tiistaina köyhyyslinjauksensa, jossa siinäkin on soma siivu pienituloisten eläkeläisten ahdingon helpottamiseksi.

Ei pidä käsittää väärin. Eläkeläisten kasvavassa joukossa on liian paljon elämänsä ehtoota päivästä toiseen kituuttamalla kimmertäviä. Heidän toimeentulostaan pitääkin kantaa huolta.

Sitä vaan toivoisi, että tuota huolta kannettaisiin jatkuvasti. Vaalien välilläkin.

Kansantalouden tunnusluvut tapaavat tietysti selättää jaloimmatkin periaatteet, mutta siitä huolimatta. Krokotiilin kyyneleiden vuodattaminen seniorien ahdingosta muutama hassu kuukausi neljässä vuodessa vaikuttaa tuulen haistelulta.

Sen vuoksi, että se on sitä.

Vai onko nykyinen hallitus tehnyt kaikkensa eläkeläisköyhyyden vähentämiseksi? Mistä meillä on takeet, että seuraava tekee? Oli uuden hallituskoalition kokoonpano mikä hyvänsä.

Tässäkin asiassa kannattaisi kokeilla politiikassa hyvin tunnettua, mutta usein hieman vajaakäytölle jäänyttä ohjetta: kokeilla ihan ensimmäiseksi rehellisyyttä.

Todeta, että Suomen väestörakenne on niin kertakaikkisen vinoutunut, että edes nykytasoisia eläkkeitä ei välttämättä pystytä – ei niin kovin kaukaisessa – tulevaisuudessa maksamaan.

Tällä vinkillä ei kahmita ääniä, mutta saadaan ehkä sentään hitunen arvostusta. Ei kai sitä lajia poliitikoilla liikaa liene.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päivittäistuottaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »