keskiviikko 17.7.2019 | 17:36
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias: Jos valittavana on vain sama kurjuus?

Keskipohjanmaa+
Ke 30.1.2019 klo 06:30

Onko todellakin niin, että viikonvaihteessa räjähtänyt hoivayhtiö Esperi Caren tapaus nosti ensimmäisen kerran kansalaisten ja varsinkin poliittisten päättäjien tietoisuuteen vanhustenhoidon paikoin katastrofaalisen tason Suomessa?

Aivan. Jos se oli yllätys, yhtä järisyttävä uutinen on, että linnut lentävät, kalat uivat ja vesi on märkää.

Todetaan heti perään. Erittäin monet ikäihmiset saavat erinomaista hoitoa ja huolenpitoa. Aivan liian monet eivät.

Yhdenkään poliitikon nimeä ei tässä asiassa tarvitse jättää julkaisematta viattomien suojelemiseksi. Viattomia ei ole. Syyllinen on koko suomalainen yhteiskunta. Myös äänestäjät, jotka ovat sietäneet valituiltaan asioiden vajoamisen pahimmillaan häpeälliselle tasolle.

Esperi Care on yksityinen yhtiö. Yksityisen yrityksen itsestään selvä periaatteellinen lähtökohta on tuottaa omistajilleen voittoa. Sen ei pitäisi olla kenellekään yllätys. Muun muassa sen vuoksi, että näin yritysten kuuluu markkinataloudessa toimia.

Etiikan monipolvisille ja mutkikkaille teille sen sijaan mennään, kun aletaan miettiä keinoja voitollisen tuloksen saavuttamiseksi. Kun bisneksen ideana kaiketikin ovat tyytyväiset asiakkaat, heidän näkemyksillään ja kokemuksillaan luulisi olevan edes sinapinsiemenen verran merkitystä.

Ei tunnu kaikin ajoin ja paikoin olevan. Voiko olla jopa niin läpeensä kyynisestä strategiasta kyse, että ajatellaan – jos todellakin, toivon mukaan edes tiedostamatta – kasikasin dementian jo hämärtämän mummon kyllä tyytyvän kohtaloonsa? Selviää siis hieman suurpiirteisemmälläkin ”hoivalla”.

Ihan jokaisella ei ole omaisia, jotka elämän loppusuoraa lyhentyvin askelin taivaltavan läheisensä puolta pitäisivät. Äärimmillään kyse on asiallisesti heitteillejätöstä.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko (kesk.) on vastuuministerinä luonnollisesti etulinjassa. Uutislähetyksestä toiseen Saarikko marssii studioon, katsoo haastateltavaa silmiin ja aloittaa monologinsa. Kovaa ja korkealta, e r i t t ä i n selkeästi artikuloituna.

Viestin voi pelkistää neljään sanaan: Näin ei saisi olla.

Ei saisikaan, mutta kun on.

Onko Esperi-keissillä vaikutusta soteen ja siihen kytkettyyn valinnanvapauteen. On tietysti. Se on päivänselvää.

Syytä kuitenkin muistaa, että ala-arvoinen vanhustenhoito on ala-arvoista vastasi siitä sitten yksityinen yritys tai julkinen valta.

Ei paljon lohduta enempää ikäihmistä kuin hänen omaisiaan, joutuuko valitsemaan yksityisen vai yleisen kurjuuden.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päivittäistuottaja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »