keskiviikko 20.2.2019 | 14:23
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Ruokavinkki - Näin saat sipulista pehmeämmät maut esille

Nanna Rintala Keskipohjanmaa+
Pe 8.2.2019 klo 15:00

Sipuli on monikäyttöinen lisuke ja sopii monen mielestä paikkaan kuin paikkaan sellaisenaan, raakanakin. Pienellä jatkojalostamisella sipulista löytyy kuitenkin aivan uusia puolia, eikä sen ärhäkkyys peitä muita makuja alleen.

Marinoitu sipuli

2 punasipulia

½ dl punaviinietikkaa

2 rkl öljyä

½ dl sokeria

1 tl suolaa

mustapippuria myllystä

Viipaloi kuoritut punasipulit mahdollisimman ohuesti, mielellään ns. mandoliinilla. Laita sipulit kannelliseen lasipurkkiin ja lisää muut ainekset perään. Sulje kansi ja ravistele. Anna marinoitua huoneenlämmössä 1-2 tuntia tai yön yli jääkaapissa. Mahtavia hodareissa, hampurilaisissa ja salaateissa.

Karamellisoitu sipuli

3-4 sipulia (keltaisia, valkoisia tai punaisia)

2 rkl voita

2 rkl öljyä

1 tl suolaa

Kuori sipulit, poista kannat ja suikaloi. Kuumenna öljy ja voi ja lisää sipulit. Pehmittele sipuleita hyvin miedolla lämmöllä 10 minuuttia. Lisää suola ja sekoita. Halutessasi nopeuttaa karamellisoitumista voit lisätä myös 1 tl sokeria, mutta sipulien makeus tulee esiin pelkällä hauduttamisellakin. Anna hautua siis vielä 20–30 minuuttia. välillä sekoittaen. Mukaan voi lisätä tilkan vettä, mikäli sipulit tuntuvat kuivuvan.

Karamellisoidut sipulit maistuvat pihvin kanssa ja piirakoissa, pastassa ja risotossa sekä hampurilaisissa ja hodareissa.

Sipuli salaattiin

Taltuta väkevä keltasipuli salaattiin sopivaksi laittamalla suikaloidut sipulit lävikköön. Ripottele pinnalle muutama ruokalusikallinen suolaa ja puristele sipuleita ja suolaa käsilläsi kunnes sipulit antavat periksi ja pehmenevät. Huuhtele suola pois kylmällä vedellä ja valuta lempeän makuisiksi muuttuneet sipulit ennen käyttämistä vaikka fetasalaattiin tai tomaatti-sipulisalaattin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Fingerpori