tiistai 20.8.2019 | 01:20
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Viime vuoden tuhkarokkotapaus maksoi Pietarsaaren seudulle noin 100 000 euroa

Johtavan lääkärin Pia-Maria Sjöströmin mukaan rokotusastetta täytyy vielä nostaa

Keskipohjanmaa+
Ti 5.2.2019 klo 19:20

PIETARSAARI/KOKKOLA

Tuhkarokko-tapauksesta aiheutui Pietarsaaren seudun kunnille runsaan 100 000 euron lisälasku, josta yli puolet tulee sosiaali- ja terveysviraston maksettavaksi. Keski-Pohjanmaan keskussairaalassa tai Vaasan keskussairaalassa hoitoa saaneista asukkaista aiheutunut lasku menee suoraan kunnille.

Sosiaali- ja terveysviraston alueella tartunnalle altistui yhteensä 263 henkilöä; useimmat rukouskokouksen yhteydessä (174 henkilöä) ja päiväkodissa tai esikoulussa (69 henkilöä). Heistä 17 prosenttia (45 henkilöä) oli täysin rokottamattomia ja 12 prosentilla (31 henkilöä) oli puutteellinen rokotussuoja tuhkarokkoa vastaan, toisin sanoen he olivat saaneet vain yhden MPR-rokoteannoksen.

Rokottamattomista henkilöistä noin 10 sai rokotteen ja noin 25 immunoglobuliinia. Kahdeksantoista henkilöä asetettiin karanteeniin, koska rokotteen tai immunoglobuliinin antaminen oli myöhäistä tai koska he kieltäytyivät hoidosta.

– Henkilöstömme antoi yhteensä noin 760 MPR-rokoteannosta. Niiden saajat olivat altistuneita tai altistumattomia, jotka olivat joko rokottamattomia, saaneet vain yhden MPR-rokoteannoksen tai olivat epävarmoja siitä, oliko heidät rokotettu. Suurimmat ryhmät olivat 5-vuotiaat, joiden toista MPR-rokoteannosta aikaistettiin, ja 1-vuotiaat, jotka saivat ensimmäisen annoksensa. Osa Pietarsaaren alueella asuvista rokotettiin Soitessa, joten he puuttuvat tilastosta, johtava lääkäri Pia-Maria Sjöström kertoo tiedotteessa.

Sjöströmin mukaan Kolppiin saatiin järjestettyä ylimääräinen rokotusvastaanotto nopeasti, samoin lisähenkilöstöä puhelinneuvontaan, paljolti henkilöstön joustavuuden ansiosta.

– Nopeasti toteutetun suuren työpanoksen johdosta selvisimme yhdellä vahvistetulla tapauksella sekä muutamalla tapauksella, joissa oli vahva epäily ja joissa ei otettu näytteitä. Olemme erittäin tyytyväisiä omassa tartuntatautityössämme ja kaikkien yksikköjen kanssa tehtyyn yhteistyöhön sekä hyvään yhteistyöhön Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen THL:n, Vaasan keskussairaalan ja Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten kanssa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »