maanantai 16.12.2019 | 07:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Antti Savelan kolumni: Kivihiilikasat ovat Kokkolalle imagotappio

Keskipohjanmaa
Ma 11.2.2019 klo 07:30 [päivitetty ma 09:52]

Kokkolan kaupunki miettii parhaillaan, mitä se lausuu Sisä- ja Länsi-Suomen Aville Kokkolan Sataman jättämästä ympäristöluvan laajennushakemuksesta. Hakemuksella haetaan lupaa varastoida ja laivata Kokkolan satamaan ja satamasta enintään miljoona tonnia kivihiiltä vuodessa valtaviin Panamax-laivoihin.

Rakennus- ja ympäristölautakunta jätti asian pöydälle keskiviikkona ja kokoontuu uudestaan 18. kuluvaa kuuta. Lautakunnan jälkeen kaupunginhallitus kirjoittaa lupalausuntoon oman puumerkkinsä.

Vaikka Kokkolan Satamalla on esittää kivikovat todisteet siitä, että kivihiili ei pääse satamassa ja käsittelyssä haitallisesti pölisemään, ei ympäristöluvan käsittely olisi voinut saapua epäedullisempaan aikaan.

Vastahan hallitusten välinen ympäristöpaneeli IPCC toi julki madonluvut päästöjen vähentämiselle ja Suomenkin poliitikot hehkuivat kurkku suorana lupauksia varsinkin fossiilisten polttoaineiden käytön hillitsemiseksi. Muutaman kuukauden päästä ovat kaiken kukkuraksi valtiolliset vaalit. Ja sitten tulee tämä lausuntopyyntö postissa.

Okei. Kokkola toimii vain välivarastona. Vastuu koksin poltosta on sitä käyttävissä voimaloissa, ei logistiikassa. Logiikan tuoma eettinen rasitus on pientä, sillä edelleen ympäristöstään huolta kantavat Helsingin herrat ja rouvat lämmittävät asuntonsa ilmaa saastuttavalla ja uusiutumattomalla koksilla.

Sekin on totta, että jos Kokkolaa paheksutaan hiilen laivaamisesta, yhtä paljon pitäisi heristellä sormia Pohjanmaan radan ja mahdollisesti Savonradan kaupunkien päättäjille siitä, että sallivat kivihiiltä kuljettavien junien läpikulun. Mutta silti, Kokkolan sataman hiilikasoja kuvataan varmasti useammin kuin sinne kulkevia koksijunia.

Hiiltä ei nimittäin tulla varastoimaan ihan pieniä määriä. Jos kasassa on kerrallaan 100 000 tonnia hiiltä, se vastaa 2500:ta täysperävaunullista rekkakuormaa. Tutkija Taneli Kolström Lukesta (MT 28.9) arvioi puolestaan, että Suomessa poltetaan vuosittain 3,5 miljoonaa tonnia koksia lähinnä pääkaupunkiseudun voimaloissa. Tähän suhteutettuna Kokkolan hiilikasa ei ole pienen pieni.

Siitä saa monta jalanjälkeä.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan Haapajärven aluetoimittaja.

Edelleen ympäristöstään huolta kantavat Helsingin herrat ja rouvat lämmittävät asuntonsa saastuttavalla koksilla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »