maanantai 16.12.2019 | 07:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Jäärata odottaa jäätymistään – Kasitien ja junaradan välissä Kokkolassa hiihdetään kesällä paljain jaloin, talvella samalla montulla kurvailevat autot

Jouni Nikula Keskipohjanmaa
Su 10.2.2019 klo 18:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

KOKKOLA

Hyvä, että kumisaappaat sattuivat mukaan.

Kokkolan urheiluautoilijoiden puheenjohtaja Anssi Räikkönen kahlaa lähes polviin asti ulottuvassa jääsohjossa Kasitien ja junaradan välissä Kokkolan Kvikantissa.

Kun pakkanen tekee paluun, vanhalla hiekanottoalueella hurjastellaan taas autoilla.

Kokkolan rakennus- ja ympäristölautakunta myönsi keskiviikkona luvan harjoitusajoon kaupungin omistamalla, järven mitat täyttävällä hiekkamontulla.

– Paikka oli ennen seurakunnan omistuksessa. Kun alue tuli kaupungin omistukseen, aiempi sopimus raukesi. Meillä on ollut rata jäällä viiden vuoden ajan, sanoo Räikkönen.

Kvikantin montulla on vilskettä lähes ympärivuotisesti. Kirkasvetinen järvi on kuuluisa siitä, että vesihiihtourheilusta tunnettu Kokkola Barefooters käyttää sitä harjoituspaikkanaan.

– Tämä on hyvä paikka myös autojen testaamiseen ja liukkaan kelin ajoharjoitteluun. Paikka on lähellä keskustaa, lisäksi vedenvaihtelu ei ole samanlaista kuin merellä. Järjestää täällä myös pieniä kilpailuja, Räikkönen kertoo.

Jääradoilla on pitkät perinteet Suomessa. Räikkösen mukaan "joka kirkonkylässä" järjestettiin aikoinaan viikonloppukisoja.

– Laji on kelien armoilla. Tällä kaudella ajamaan on päässyt vuodenvaihteen tienoilta saakka. Toivotaan nyt, että lumi sulaa kokonaan jäälle, jonka jälkeen tulisi kunnon pakkaset.

Jäärataa Kokkolan urheiluautoilijat pitävät kunnossa neliveto-Subarullaan.

– Se ostettiin muutamalla satasella aikoinaan Sokojalta. Tarvittaessa sillä hinataan autoja lumipenkasta. Täällä käy ajamassa sellaiset 25–30 harrastajaa. Ei-jäsenille kerta maksaa kaksikymmentä euroa.

Luvan mukaan rataa saa käyttää vain lauantaisin ja sunnuntaisin. Radalle johtava yksityistie on suljettu lukittavalla puomilla. Tällä hetkellä alueelle pääsemistä vaikeuttaa raskas suvilumi.

Kaupunki on vuokrannut alueen ajoharjoitteluun vielä ensi talvikaudeksi.

Autoilu on mahdollista, sillä junaradan ja valtatien välissä oleva alue ei ole virallista pohjavesialuetta.

– Paikan ostaminenhan oli kaupungilta niin sanottu strateginen maahankinta. Toiveissamme olisi, että viereiseen metsään voisi tehdä varikkoalueen. Lisäksi ympärivuotisen suljetun ajoradan voisi rakentaa metsässä oleville urilla. Aiomme ehdottaa tätä kaupungille, sanoo Räikkönen.

Se olisi perusteltua, sillä urheiluautoilijoilta puuttuu Hollihaan RC-radan lisäksi vakituinen harjoittelupaikka.

– Jääradalla järjestetään avoimet portit -tapahtuma vielä tämän talven aikana.

Niin sanotut jäsentenväliset jääratakilpailut eli jässärit järjestetään Kvikantin montulla 24. helmikuuta. Luokkia on kaksi: piikkirenkaiset kilpa-autot ja tieliikennelain mukaisilla renkailla kulkevat siviiliautot.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »