maanantai 16.12.2019 | 07:24
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Yli kaksi kolmasosaa ammattiliittojen luottamushenkilöistä haluaa palkat julkisiksi, mutta suurin osa työntekijöistä ei halua

SAK:n luottamushenkilöt kannattavat palkkojen avaamista julkisiksi työpaikoilla, mutta valtaosa kansasta vastustaa, sanoo EK.

Laura Airola Keskipohjanmaa
Ma 11.2.2019 klo 07:47 [päivitetty ma 09:49]

Suurin osa työikäisistä ei halua, että heidän työkavereillaan olisi oikeus saada tietää heidän palkkansa.

Asiasta tiedottaa Elinkeinoelämän keskusliitto EK, joka on teettänyt selvityksen asiasta Taloustutkimuksella.

SAK puolestaan kertoo, että palkka-avoimuudella on laaja kannatus SAK:laisten luottamushenkilöiden keskuudessa: yli 67 prosenttia heistä kannattaa palkkojen avaamista julkisiksi työpaikoilla.

EK:n teettämässä selvityksessä kysyttiin yli 1500 työikäiseltä, tulisiko heidän työkavereillaan olla oikeus saada työnantajalta tarkka tieto heidän palkkansa suuruudesta.

39 prosenttia vastaajista oli pakollisesta palkka-avoimuudesta täysin eri mieltä. Noin neljännes vastaajista oli jokseenkin eri mieltä. Kymmenesosa vastaajista kannatti palkka-avoimuutta.

Naiset olivat useammin palkka-avoimuuden kannalla kuin miehet. Vihreiden ja vasemmistoliiton kannattajissa samoin oli palkka-avoimuuden kannattajia enemmän kuin muiden eduskuntapuolueiden kannattissa.

Taloustutkimus haastatteli selvitystä varten 1525:tä työikäistä kansalaista.

SAK:n Työympäristö- ja tasa-arvoasioiden asiantuntija Anne Mironen korostaa, että palkka-avoimuus auttaisi korjaamaan perusteettomat ja epätasa-arvoiset palkkaerot työpaikoilla.

– Sukupuolten välisen palkkaeron kurominen umpeen on edennyt Suomessa liian hitaasti. Palkka-avoimuus edistäisi tätä tavoitetta ja tervehdyttäisi muutenkin palkkausta ja sen perusteita.

Luottamushenkilöistä 30,5 prosenttia kertoo, että heidän työpaikallaan on todettu perusteettomia palkkaeroja.

– Se on huolestuttavaa. Toisaalta lähes puolet luottamushenkilöistä kertoi, että heidän työpaikallaan on ryhdytty toimenpiteisiin perusteettomien palkkaerojen korjaamiseksi, Mironen toteaa.

Myös palkkatietämyksessä on SAK:n kyselyn mukaan paljon korjattavaa. Luottamushenkilöistä lähes 48 prosenttia arvioi, että työntekijät tuntevat työpaikkansa palkkausjärjestelmän perusteet melko tai erittäin huonosti.

– Työnantajan on tehtävä kaikille työntekijöille selväksi, mitkä ovat palkkauksen ja henkilökohtaisen palkitsemisen perusteet, Mironen huomauttaa.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko asetti tammikuussa kolmikantaisen työryhmän laatimaan esitystä palkka-avoimuuden lisäämiseksi. Työryhmän määräaika päättyy maaliskuun puolessavälissä. SAK:n tavoitteena on saada ensi vaalikauden aikana lakiin määräykset, jotka turvaavat palkkatietojen avoimuuden työpaikoilla.

SAK:n luottamushenkilöpaneeliin vastasi 974 luottamusmiestä ja työsuojeluvaltuutettua tammikuussa 2019.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »