Paikallisuutiset

Kuukautiset ovat edelleen tabu – Puhuminen helpottaisi esimerkiksi hoitoon hakeutumista ja kaupassakäyntiä

Ne saavat itkemään kivusta ja estävät runsaudellaan normaalin elämän. Ne tulevat aina lomamatkalla tai tuovat mukanaan valtavan pettymyksen tuhoten haaveet vauvasta. Ne satuttavat ja nolottavat, mutta niistä ei puhuta, vaikka ne kuuluvat joka päivä 800 miljoonan ihmisen elämään.

Rakkaalla lapsella on monta nimeä: elinkautiset, hillopäivät, huoltokatko, Bloody Mary, Japanin liputuspäivä, Kotkan veripäivät, kukkaset, lettukestit, monsuunit, mörköpäivät, Niagaran putoukset, punaiset viikot, puolukkapäivät, rättisulkeiset ja öljynvaihtoviikot. Siinä vain muutama esimerkki.Tinja Kyngäkselle kuukautiset ovat yksinkertaisesti menkat.

Hänelle se aika kuusta merkitsee kuitenkin vain kipua ja tuskaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kun menkat alkavat, makaan pimeässä ja kylmässä vessan lattialla. Saan järkyttäviä kramppeja: kipu viiltää vatsanpohjaa ja selkää lamaannuttaen minut kokonaan, Kyngäs kuvailee.

Kyngäksen kuukautiset alkoivat aivan normaalisti ala-asteen loppupuolella. Myös nuoren naisen reaktio oli valitettavan tavallinen.

– Se oli aivan hirveä häpeä. Yritin piilotella asiaa jopa omalta äidiltäni. Siihen aikaan menkoista ei puhuttu koulussa mitään eikä juuri kotonakaan, joten ei sellaista salaisuutta voinut kertoa kenellekään.

Kyngäksellä oli kuitenkin sen verran tietoa, että hän ymmärsi mistä on kyse. Kaikkien tilanne ei ole ollut aina yhtä hyvä: Suomessa on ennen vanhaan vaiettu kuukautisista niin tarkkaan, että kun jalkojen välistä on alkanut valua verta, on järkytys ollut suuri. Naiset ovat luulleet kuolevansa verenvuotoon, juosseet metsään piiloon tai tunkeneet häpeissään talouspaperia housujensa suojaksi.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kuukautiset eivät vieläkään ole mikään yleinen keskustelunaihe, vaikka ne koskettavatkin niin monen ihmisen elämää.

– Menkkojen ei pitäisi olla enää mikään tabu. Nepalissa kuolee naisia sen takia, että heidät eristetään menkkojen ajaksi navettaan tai johonkin kuukautismajaan. Tilanne voi muuttua vain puhumalla: jos asenteet eivät lähde kehittymään länsimaissa, eivät ne muutu kehitysmaissakaan, Kyngäs muistuttaa.

Myös Soiten naistentautien poliklinikan erikoistuva lääkäriLotta Laikari pitää kuukautisia niin luonnollisena asiana, että niistä pitäisi pystyä keskustelemaan ainakin omien vanhempien tai lähimpien ystävien kanssa.

– Luulen, että nuoret uskaltavatkin jo puhua ja hakea tarvittaessa apua, mutta vanhempi polvi pitää kuukautisia edelleen häveliäänä asiana, Laikari sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puhuminen on tärkeää jo senkin vuoksi, että naiset osaavat tarvittaessa hakeutua hoitoon. Laikarin mukaan huoleen on syytä, jos kuukautiset eivät ole alkaneet vielä 16-vuotiaana, jos ne muuttuvat hyvin runsaiksi tai jos ne alkavat yhtäkkiä uudestaan menopaussi-iän jälkeen.

Runsaista kuukautisista puhutaan silloin, jos isokokoisia suojia joutuu vaihtamaan parin tunnin välein. Kipu on puolestaan normaalia, jos sen saa aisoihin tavallisilla kipulääkkeillä.

– Meidän potilaamme ovat jäävuoren huippu. He saattavat tulla tänne päivystyksen kautta tai jopa ambulanssikyydillä. Heidän kuukautiskipujensa taustalta saattaa löytyä jokin sairaus, kuten esimerkiksi endometrioosi.

Kyngäksen kuukautiskipujen taustalla ei ole mitään sairautta, vaikka munasarjoista onkin löytynyt rakkuloita. Kipu helpottuu Buranalla, liikunnalla ja kylmähoidolla.

– Naisilla pitäisi olla menkkojen aikana lakisääteinen loma, jotta voisimme maata sängyssä ja syödä jäätelöä, Kyngäs ehdottaa nauraen.

Toisinaan lomaa tarvitsisivat myös puolisot, sillä ennen kuukautisia PMS-oireet voivat saada naiset raivoamaan ja itkemään ilman mitään selvää syytä.

PMS-oireet eivät kuitenkaan tarkoita sitä, että hyvin usein kuultu "Onko sulla menkat" -huomautus olisi millään tavalla oikeutettu. Sellainen kommentti mitätöi noin puolet maailman väestöstä luoden heistä ailahtelevan ja järjettömän kuvan.

– Se on ihan tavallinen kommentti, jos nainen esittää vähänkään voimakkaamman mielipiteen tai on vihainen jostakin. En ymmärrä miten voimme olla vielä vuonna 2019 niin takapajuisia?

Puhumattomuus ja häveliäisyys saavat aikaan sen, että miltei jokainen nainen kokee kohdanneensa elämänsä aikana niin sanotun menkkamokan. Käytetty side voi jäädä roikkumaan housunlahkeeseen, veri voi holahtaa tamponin ohi punaiseksi läikäksi takamuksen kohdalle ja äärimmilleen täyttyneen kuukupin tyhjennyksen jälkeen vessa ei välttämättä vedäkään.

– Jos olet tiputtanut kaupassa tai baarissa tamponin laukusta, se voi olla hirveä häpeä vielä vuosienkin päästä. Olen itsekin avannut koulussa laukun niin, että sieltä on näkynyt siteitä ja kauhistunut, että nyt puoli luokkaa näkee, että mulla on menkat. Loppupeleissä siinä ei pitäisi kuitenkaan olla mitään ongelmaa.

Kyngäs ei ole vuosiin hävennyt kuukautisiaan, mutta hänkin on kokenut sen ajan, kun pelkkä tutun läsnäolo samassa kaupassa sai sidepaketit jäämään hyllyyn. Mikään feminismihyökkäys kuukautisverellä maalattuine tauluineen tai lyhtypylväisiin liimattuine terveyssiteineen ei Kyngäksen mielestä kuitenkaan paranna asiaa, vaan herättää vain enemmän ahdistusta.

– Koulussa pitäisi puhua kuukautisista avoimesti myös poikien kuullen. Kenenkään ei pitäisi ajatella edes ulkomailla, että kuukautisveri on niin epäpuhdasta, että sen takia pitää kuolla jossakin navetassa.

Fakta

Vinkit kuukautiskipuihin

Konttausasento ja vatsa rennoksi.

Kokeile samaa kuuman suihkun alla.

Harrasta seksiä.

Syö samalla suklaata ja tulehduskipulääkettä.

Harkitse ehkäisypillereitä tai hormonikierukkaa.

Kutsu apuun vyöhyketerapeutti.

Kokeile joogaa tai muuta liikuntaa.

Koska kohtu on lihas, myös magnesium voi auttaa.

Lähde: Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon kuukautiskirja

Ensimmäiset kuukautissuojat kehitettiin vasta 1900-luvun alussa. Sitä ennen naiset antoivat veren valua vaatteisiin.

Sata vuotta sitten useimmat suomalaiset naiset valmistivat kuukautissuojansa itse esimerkiksi neulomalla.

Veri koostuu verisoluista ja veriplasmasta. Kuukautisveressä on niiden lisäksi ainakin kohdun limakalvoa ja valkovuotoa.

Suomessa kuukautissuojista maksetaan normaali 24 prosentin arvonlisävero, vaikka vero on lääkkeiden kaltaisilla välttämättömyystarvikkeilla 10 prosenttia.

Kuukautisten aikana voi tulla raskaaksi eikä varmoja päiviä ole.

Elimistö ei oikeasti tarvitse kuukautisia, joten niitä voi surutta siirtää esimerkiksi ehkäisypillereiden avulla. Monet endometrioosia sairastavat naiset pyrkivät olemaan täysin vuodottomia.

Lähde: Rosa Meriläisen ja Sanna Seiko Salon kuukautiskirja sekä Lotta Laikarin haastattelu

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä