sunnuntai 19.5.2019 | 15:57
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Koeajossa KiaCeed - Perusperheauto päivittyi

Aikoinaan kun Kia tuli Suomenkin markkinoille, sitä verrattiin paljon Toyotan malleihin, koska malleissa oli paljon sukunäköä. Nyt viimeisen kymmenen vuoden aikana Toyotan mallisto on muuttunut ulkonäöllisesti selvästi enemmän kuin Kian.

Hannu Lehto Keskipohjanmaa+
La 16.2.2019 klo 20:00 [päivitetty ma 08:27]

Täksi vuodeksi (2019) täysin uusiutunut Kia Ceed (nykyään ilman heittomerkkiä) ei varmasti suututa ketään. Ulkonäkö on toki päivittynyt, mutta hillitysti. Pokkaukset ovat terävöityneet kyljissä ja keulaan on tullut aiemmist GT-malleista jääkuutioksikin kutsutut päivänvalot, mutta liian radikaaliksi uudistusta ei voi kukaan moittia.

Ceediä voi edelleenkin kutsua perusperheautoksi, mikä on nyt teknisesti uusiutunut nykyaikaan. Selvästi menevämmän näköinen malli on Mercedeksen malleista tuttuja piirteitä omaava coupemallinen ProCeed.

Perinteikäs linja jatkuu sisällä, kun avaa oven. Toimintopainikkeet ovat tutuilla paikoilla.

Näkymää kuljettajan paikalta.
Hannu Lehto

Keskikonsolia hallitsee keskusnäyttö, jonka koko on viisi, seitsemän tai kahdeksan tuumaa viihde- tai navigaatiomallista riippuen. Takapenkilläkin on tilaa isommallekin aikuiselle. Kalliimmista malleista tähänkin hintaluokkaan saa mukavuusvarusteista muun maussa viilentyvät istuimet sekä ratinlämmittimen.

Ajaessa uusi Ceed on edeltäjäänsä vakaampi. Epätasaisilla, jäisillä teilläkään Ceed ei hae omia ajolinjojaan vaan pysyy oikeassa suunnassa. Aiemman 1,6-litraisen bensakoneen sijasta nyt myydyin moottorivaihtoehto lienee 1,4-litrainen turbomoottori. Koeajossa oli täysin portaattomasti ja tasaisesti toimiva automaattivaihteisto. Edullisimmassa versiossa konepellin alla on 1,0-litrainen moottori.

Sportswagon-malleissa tavaratilaa on hyvinkin kilpailijoiden verran. SW:n tavaratilan ison kuutiomäärän vastapainoksi Ceed näyttää takaosastaan hyvinkin perinteiseltä farmarilta.

Uuden tekniikan osalta Kia markkinoi Ceediä Euroopan automallien ensimmäisenä, joissa on Lane Following Assist -autonomiatoiminto. Järjestelmä seuraa autojonoa kaistamerkintöjen perusteella ja tarkkailee naapurikaistojen autojen liikkeitä turvallisen kaistanvaihdon osalta. Lumisista teistä ja paikoin vaatimattomista kaistamaalauksista johtuen toiminto jää vajaakäytölle keskipohjalaisilla teillä, mutta Keski-Euroopan moottoriteillä varmaankin toimiva.

Ceedkin osoitti, että peruutustutkaan mieltyy heti. Ceedissä "silmät" oli vielä asetettu taakse sellaisiin paikkoihin, että pieni lumituiske ei niitä heti sumentanut. Varusteluun on saatavissa muun muassa kuolleen kulman törmäysvaroitin sekä automaattinen hätäjarrutusjärjestelmä jalankulkijan tunnistuksella. Toimintoja, mitkä pikkuhiljaa yleistyvät vakiovarusteeksi keskitason autojen hintaluokassakin.

Peruutuskamerasta on paljon hyötyä peruutettaessa.
Hannu Lehto

Varustelutaso ja kokoluokka ovat varsin kilpailukykyisiä monen muun automallin kanssa. Merkin menestyminen merkkiuskollisten asiakkaiden vertailussa osoittaa, että asiakkaat ovat Kiiaansa tyytyväisiä, joten myyntitilastossa Ceed tulee säilymään kärkikymmenikössä läpi vuoden. Kuluttajat, jotka ovat hankkineet Ceedin muutamia vuosia sitten, pitävät varmasti tätä uusittuna mallia varteenotettavana vaihtoehtona uudeksi autoksi. Toki juuri tässä kokoluokassa kilpailijoita riittää, siitä pitävät huolen muun muassa Ford Focus, Volkswagen Golf ja Skoda Octavia.

Kia Motors Corporation on perustettu jo vuonna 1944 perustettu eteläkorealainen autonvalmistaja, mutta Suomen markkinoille merkki tuli konkreettisesti vasta tällä vuosituhannella. Nyt Kialla on 14 valmistus- ja kokoonpanotehdasta viidessä eri maassa. Markkinaosuus oli Suomessa 5,28 prosenttia vuonna 2018.

Ceediä voi edelleenkin kutsua perusperheautoksi, mikä on nyt teknisesti uusiutunut nykyaikaan.

Kia Ceed 1,4

Mitat:

Pituus 4 31 cm

Leveys 180 cm

Korkeus 1 44,7 cm

Omamassa 1 315 kg

Tavaratila 395-1 291 l

Moottori:

Kuutiotilavuus 1353 cm3

Teho 103 kW

Keskikulutus 6.4 l/100km

Kiihtyvyys 0-100km/h 9,2 s

Huippunopeus 208 km/h

Hinta: alk. n 19 990 e

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »