Paikallisuutiset

Talo halutaan valmiina – Sievi Element käynnisti oman talotehtaan

SIEVI

Täällä rakennetaan taloja t-paita päällä, vaikka ulkona vihmoo vettä ja pyryttää. Yhden omakotitalon seinäelementit valmistuvat yhden työvuoron aikana 12 metriä pitkien pöytien päällä. Lämpöeristeet ja rakenteet pysyvät varmasti kuivina ja työn laatu on tasaista. Tehdastila on valoisa ja yllättävän hiljainen.

Sievi Element Oy on juuri ottanut käyttöön oman taloelementtitehtaan Sievin kunnan rakentamissa tiloissa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Tuotanto alkoi joulukuun alkupuolella, mutta toimistosiipi otettiin käyttöön vasta tällä viikolla. Tuotannossa työskentelee kymmenen ja koko yhtymälle töitä tekeviä toimihenkilöitä on 15. Lisää työntekijöitä etsitään, kertoo tehtaan johtajaMarkus Göös.

Elämäntyyli on muuttunut. Keskitytään itse siihen, mitä osataan ja ammattilaiset rakentavat talon. Petri Silver Tekninen johtaja Sievitalo Oy

Talonrakentajien apuna toimii tietokoneohjattu ”robotti”, joka sahaa ja naulaa seinäelementtejä. Laiteinvestoinnit maksoivat noin 1,5 miljoonaa.

– Linjaston on toimittanut Penope ja Kivioja Engineering Ylivieskasta on tehnyt siihen kuuluvan naulaus- ja sahausportaalin. Vastaava ei ole käytössä muilla alueen talotehtailla, Göös sanoo.

Tehtaalta lähtevistä elementeistä nousee säältä suojassa oleva talo tontille alle viikossa. Asukkaat pääsevät muuttamaan 22 – 29 viikon kuluttua talon koosta ja lattiavalujen kuivumisesta riippuen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Tuotantotilaa on 3000 neliötä, toimistoja 700 ja kylmää varastotilaa 3000 neliötä Sievin teollisuusalueella Toholammintien varressa.

Sievi Group on aiemmin rakentanut muuttovalmiita taloja kappaletavarasta ja ostanut elementtejä muilta valmistajilta. Nyt toimintatapa muuttuu.

– Haluamme turvata yhtymän kilpailukykyä. Ketjun hallinta ja tuotteen tasalaatuisuus paranee, kun elementtituotanto on omissa käsissä, tekninen johtajaPetri Silver perustelee.

Jatkossa yhtymään kuuluvan Sievitalo Oy:n muuttovalmiit talot pystytetään oman tehtaan elementeistä. Samoin palvelutaloja rakentavan Sievi Hyvinvointitilat Oy:n rakennukset. Myös suurimman osan liikevaihdosta tuovat Sievi Asunnot Oy:n täyden palvelun asuntoyhtiökohteet tehdään omista elementeistä.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lisäksi myymme elementtejä rakennusurakoitsijoille. Voimme kasvattaa tuotantoa vuoroja lisäämällä, Göös sanoo.

Uudet tuulet puhaltavat rakentamisessa.

– Kukaan ei tee enää pienelementtejä ja harva rakentaa kappaletavarasta. Määrämittaan sahatun tavaran käyttö vähenee, kun siirrytään yhä valmiimpiin ratkaisuihin. Talopakettien tilalle tulevat muuttovalmiit talot, Petri Silver tiivistää kehityksen.

Omasta kodista haaveilevat haluavat mieluiten täysin valmista ja talotehdas on valmis tekemään kaiken jopa rakennusluvista lähtien.

– Elämäntyyli on muuttunut. Keskitytään itse siihen, mitä osataan ja ammattilaiset rakentavat talon. Enää ei edes osata rakentaa itse. Menneinä vuosikymmeninä isän rakentama talo oli itseisarvo.

– Puhe matalaenergiataloista on mennyt ohi, sillä kaikki talot ovat sellaisia. Puurakentaminen on kasvava trendi, Silver toteaa.

Kehitysjohtaja Juha-Matti Silver Sievi Groupista pitää alkaneen vuoden näkymiä hyvinä yhtiölle.

– Hyvinvointitilojen rakentaminen kasvaa selkeästi, sillä kuntien kiinteistöt vanhenevat ja uusimiseen on tarvetta valtavasti.

– Omakotimarkkina on vakaa. Pientä kasvua voi tulla. Rivitalo- ja asuntoyhtiörakentaminen pienenee. Olemme tarkoituksella luopuneet osasta suunniteltuja kohteita ja keskitymme vain kannattavimpiin,Juha-Matti Silver kertoo.

Yhtymällä on hyvät odotukset uudesta elementtitehtaasta, joka palvelee myös rakennusyhtiöitä. Sievi Groupilla ja kuudella tytäryhtiöllä on noin 130 työntekijää. Viime kauden liikevaihto oli noin 63 miljoonaa euroa. Yritys aloitti toimintansa 2011. Pääpaikka on Kokkolassa ja konttoreita on seitsemällä paikkakunnalla.

Fakta

Pientalomarkkina 2018 ja suluissa ennuste tälle vuodelle.

Paikalla rakentaminen 800 taloa (800).

Talopaketti 2 300 taloa (2 300).

Avaimet käteen -rakentaminen 2 500 taloa (2 800).

Yhtiömuotoinen omakotirakentaminen 1 900 taloa (2 100).

Yhteensä 7 500 pientaloa (8 000).

Lähde: Rakennustutkimus RTS Oy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä