Paikallisuutiset

Hiihtoloma ovella? Keskipohjanmaa selvitti, millä hinnalla saa äkkilähdön rantalomalle tai viikon laskettelumatkan Lappiin

Pohjalaisten hiihtolomasesongin ovella Keskipohjanmaan vertaili lapsiperheen lomahintoja: Tonnilla pääsisi viikoksi Lappiin, runsaalla kahdella etelän aurinkorannalle.

Mikäli keskipohjalaiset perheet haluavat koulujen hiihtolomaviikolla reissuun, etenkin rantalomalle aikovilla on todella kiire. Esimerkiksi Tjäreborgin nettisivuilta ei löydy täysin viikolle 9 sopivaa neljän hengen pakettia Kanarialle enää ollenkaan. Jos on lähdössä yksin tai kaksin, niin valinnanvaraa vielä on, mutta vaikkapa neljän hengen matkoja ei löydy.

Jos on mahdollista venyttää lomaviikkoa päivällä, parilla jommastakummasta päästä, valinnanvaraa on selvästi enemmän. Jopa Oulusta lähteviin suoriin lentoihin on vielä tilaa, jos siis voi lähteä arkipäiviniä.

On kuitenkin hyvä muistaa, että matkanjärjestäjät päivittävät tarjontaansa nopeastikin. Eli vaikka alkuviikolla näytti, että paikkoja ei ole, matkanjärjestäjä saattaakin saada jostain majapaikasta lisätilaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lapin laskettelukeskuksissa tilanne on toinen: Esimerkiksi Ylläksellä on nettivaraussivujen mukaan tilaa vielä hotelleissa ja mökkejäkin on saatavilla sesonkiviikoksi.

Ylläksellä on tilaa vielä hotelleissa ja mökkejäkin on saatavilla sesonkiviikoksi.

Paljonko eri lomareissut sitten maksavat – näin lyhyellä aikavälillä varattuna?

Teimme selvityksen netissä oletuksena, että nelihenkinen perhe, jossa on 5- ja 9-vuotiaat lapset, haluavat lomailla viikon juuri ensi viikonlopusta lähtien. Aurinkomatkojen edullisin rantalomakohde – mihin ainakin maanantaina oli vielä tilaa – on Gran Canarialla Playa del Inglesissä. Huoneistohotelli Agaete Park ilman aterioita maksaa matkoineen noin 2100 euroa.

TUI vie Portugaliin Algarven rannikolle Albufeiraan Luna Solaqua -hotelliin 2080 eurolla samaisen esimerkkiperheen viikoksi. Jos pääsee lähtemään jo perjantaina, Detur-matkatoimisto myy äkkilähtönä Tunisian Sousseen viikon matkaa kolmen tähden majoituksella 1819 eurolla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Näissä lähtökenttänä on Helsinki, eli matkabudjettiin pitää varata lisäksi esimerkiksi henkilöauton polttoainekulut tai junaliput esimerkiksi Kokkolasta Helsinkiin. Henkilöauton bensoihin Kokkolasta Helsingin reissuun menee karkeasti sata euroa, menopaluu junaliput neljälle hengelle maksavat noina päivinä junavalinnoista riippuen noin 180 ja 375 euron välillä.

Toisin sanoen muutaman päivän varoitusajalla hankittu äkkilähtö rantalomalle nelihenkiseltä perheeltä maksaa edullisimmillaan runsaat 2 000 euroa. Etenkin jos lentoaikataulujen takia joutuu yöpymään Helsingissä, kokonaissumma nousee noin 2 500 euroon.

Jos olisi ollut aiemmin liikkeellä, voisi voinut saada paketin selvästi edullisemminkin.

Entä laskettelu pohjoisessa? Selvitys vaikkapa booking.com-varaussivustolta osoittaa, että 33 neliöisen huoneiston pienestä kerrostalosta Äkäslompolosta vajaan kolmen kilometrin päästä lähimmästä rinnehissistä saa viikoksi 670 eurolla. Mökkihintojen skaala on todella laaja. Yleisimmin mökkimajoituksesta pohjoisen hiihtokeskuksen lähellä pitää maksaa selvästi yli tuhat euroa sesonkiviikolta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Esimerkkinä niin ikään Ylläkseltä Lapland Hotels Ylläskaltiosta 33 neliön perhehuoneen viikkohinta on 1 783 euroa. Tässä puhutaan siis hotellitason majoituksesta.

Majoituskuluihin pitää laskea lisäksi polttoainekulut, esimerkiksi Kokkolasta Äkäslompolooon ja edestakaisin reilut 1100 kilometriä eli reilut sata euroa bensaa.

Jos ei halua ajaa niin pitkälle, ja menee esimerkiksi reilun 200 kilometrin päähän Vuokattiin, siellä tällä hetkellä tarjolla olevien mökkien hinnat ovat Ylläksen luokkaa. Alle tuhannella eurolla saa käytännössä vain mökkejä, jotka ovat yli kymmenen kilometrin päässä hiihtokeskuksesta.

Eli jos kelpaa jo jonkun verran käytetty mökki useamman kilometrin päässä laskettelukeskuksesta, tuhannen euron seteli riittää lasketteluviikon matkoihin ja majoitukseen.

FAKTA

Äkkilähtöhintoja4-henkiselle lapsiperheelle

Sousse, Tunisia Hotelli Kaiser pe 22.2. – pe 1.3. 1819 e

Algarve, Albufeira, Hotelli Luna Solaquala 23.2. – la 2.3. 2080 e

Playa del Ingles, Gran Canaria, huoneistohotelli Agaete Parksu 24.2. – su 3.3. 2115 e

Äkäslompolo, Ylläs, Holiday Home Yllästar la 23.2. – la 2.3. 670 e

Suomalaisten matkustaminen viime vuosinaYöpymismäärät miljoonia kotimaassa ulkomailla

2018 25,7 8,2

2017 26,4 8,5

2016 25,9 8,2

2015 25,7 8,1

2014 25,2 7,9

2013 26,5 7,8

2012 26,7 7,8

Lähde: Tilastokeskus

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä