Paikallisuutiset

Vasikatkin tarvitsevat väistötilat – Marjoniemet kärsivät pitkään kryptosporidioosin aiheuttamasta rajusta ripulista

Kun Heli Marjoniemeen iski raju mahatauti tammikuun toisella viikolla, hän ajatteli saaneensa ruokamyrkytyksen. Vasikoilta tarttuva kryptosporidioosi ei tullut hänelle edes mieleen.

– Olemme hoitaneet tätä maitotilaa vuodesta 1991 lähtien, eikä koskaan aiemmin ole ollut sellaista tilannetta, jossa tauti olisi tarttunut eläimistä ihmisiin. Vasikatkin hyppelivät entiseen malliin ja näyttivät muutenkin täysin terveiltä, Marjoniemi kertoo.

Lopulta kävikin niin, että koko viisihenkinen perhe kärsi rajua ripulia aiheuttavan kryptosporidioosin kourissa sillä välin, kun vasikat elivät melkein oireetonta elämää.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Vitsailimme, että meillä vasikatkin hoidetaan näköjään paremmin kuin ihmiset, Marjoniemi naurahtaa.

Tammikuussa Marjoniemeä ei kuitenkaan paljon naurattanut: maha oli sekaisin viikon verran ja vessaan täytyi kirjaimellisesti juosta.

– Ruoka ei maistunut ollenkaan ja olin niin heikossa kunnossa, etten jaksanut edes lukea tai tehdä käsitöitä. Kerran yritin täyttää tuolista käsin puolikkaan tiskikoneen ja sen jälkeen olin aivan poikki.

Vaikka Marjoniemi piti huolen riittävästä juomisesta, vei tauti hänet kuitenkin terveyskeskukseen ja siellä tiputukseen. Marjoniemen mies ja kaksi nuorinta poikaa pääsivät hiukan vähemmällä: vaikka hekin juoksivat vessassa, ruoka kuitenkin maistui.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viimeisenä kryptosporidioositartunnan sai perheen vanhin poikaAleksi. Hänen oireisiinsa kuului ripulin lisäksi vielä oksentelu, mikä johti nestehukkaan.

– Väänsin väkisin töitä, mutta lopulta oli pakko lähteä Oulaskankaalle päivystykseen. Siellä he laittoivat minut eristykseen ja kirjoittivat oveen ”kryptosporidioosi”, jotta kukaan ei varmasti tulisi huoneeseen.

Edelleen on epäselvää, miten tauti päätyi Marjoniemien tilalle Haapajärvelle: se on voinut kulkeutua vierailijoiden kengissä tai esimerkiksi autojen tai traktoreiden renkaissa. Kryptosporidioosi tarttuu erittäin herkästi sairastuneiden vasikoiden ulosteen välityksellä, mutta ihmisestä toiseen tarttuminen on harvinaisempaa.

– Vasikan ripuli lentää sellaisella kaarella, että koko karsina on sitä täynnä, mutta ihmisillä täytyisi kyllä olla erittäin huono hygienia, jos he tartuttaisivat toisensa, Heli Marjoniemi toteaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Navetassa täytyy kuitenkin olla nyt varuillaan. Marjoniemet ovat tiedottaneet tilanteesta kaikille vierailijoille ja pyytäneet maitokuskeja pysymään tankkihuoneen puolella.

Kryptosporidioosi elää pinnoilla sitkeästi ja siihen tehoaa vain muutama desinfiointiaine. Vasikkala pestään harjalla, sillä painepesurin roiskeet saisivat taudin leviämään entisestään.

– Olemme erittäin tarkkoja syntyvien vasikoiden kanssa ja eristämme ne. Keväällä meidän täytyy kehitellä vasikoille jonkinlaiset väistötilat, jotta saamme koko vasikkalan desinfioitua ja kuivattua kunnolla.

Nyt Marjoniemet ovat jo selättäneet omat tautinsa ja kaikki vasikatkin ovat vielä elossa. Tilanne voisi olla paljon pahempi: ripuloivat vasikat saattavat nimittäin kuolla, jos niitä ei hoideta kunnolla.

– Me olemme pitäneet huolta vasikoiden nesteytyksestä. Lääkehoitoa emme ole kuitenkaan harkinneet, sillä tauti on ollut lievä eikä lääke estäisi taudin leviämistä.

Hävetäkään ei tarvitse, sillä tällä hetkellä kryptosporidioosia tuntuu olevan liikkeellä erittäin paljon eikä tartunta tarkoita automaattisesti tautisuojauksen laiminlyöntiä. Aleksi Marjoniemi muistuttaa, että navetoissa voisi liikkua paljon pahempiakin tauteja.

– Salmonellan vuoksi koko tila pitäisi eristää muusta maailmasta. En usko, että kryptosporidioosista edes puhuttaisiin näin paljon, jos se ei tarttuisi ihmisiin, hän toteaa.

Fakta

Mikä kryptosporidioosi?

Cryptosporidium parvum -alkueläimen aiheuttama tartuntatauti.

Esiintyy naudoilla, mutta voi tarttua herkästi myös ihmiseen.

Tartunta aiheuttaa ripulia vasikoille, mutta voi olla myös oireeton.

Ihminen voi saada tartunnan sairastavalta ihmiseltä tai eläimeltä ulosteen välityksellä tai ulosteella saastuneiden elintarvikkeiden, uimaveden tai juomaveden välityksellä.

Ihmisille tauti aiheuttaa rajua vesiripulia, johon voi liittyä myös kuumetta, päänsärkyä, lihaskipuja, vatsakramppeja ja pahoinvointia.

Lähteet: Eläinten terveys ETT ry sekä Terveyden ja hyvinvoinnin laitos

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä