torstai 1.12.2022 | 04:26
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan juttusarja Jonnet ei muista: Kasikympin lätkä takalasissa

Tapani Postila
La 23.2.2019 klo 08:45 | päivitetty la 10:17

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Teoriakoe oli läpäisty ja ajokoekin tuotti hyväksytyn tuloksen. Mutta ja mutta. En minä juuri ajokortin saaneena ollutkaan aivan samalla viivalla kokeneempien kuskien kanssa.

Elettiin 1980-luvun loppua ja tuoreen kuskin kiviriippana oli tuolloin 80 kilometrin lätkä, joka rajoitti kokemattoman kuljettajan ajonopeuden korkeintaan 80 kilometriin tunnissa. Takalasissa täytyi olla mustavalkoinen muistuttaja, joka oli pidettävä näkyvillä ensimmäisen ajovuoden ajan. Nopeusrajoituksen rikkojaa uhkasi ajokortin menettäminen ja autokoulun penkille palaaminen.

Kasikympin lätkä oli pysyvästi vuoden ajan oman auton takalasissa. Hiukan tietysti haittasi monien muiden tielläliikkujien into päästä välttämättä ”kasikymppiläisen” ohi nopeusrajoituksista välittämättä.

Kerran reilun 30 asteen pakkasessa auton takalasi oli jämähtänyt taas syväjäähän. Vanhempi poliisimies huomautti ratsian yhteydessä lätkän olevan jään takia näkymättömissä. Ei muuta kuin raaputtamaan virkamiehen katseen alla lätkää esille. Selvisin puutteesta sanallisella huomautuksella ja kehotuksella huolehtia jatkossa paremmin jäätyneen takalasin raaputtamisesta.

Talvinen oppi jäi mieleen, mutta kasikympin lätkää ei tullut vuoden yhdessäolon jälkeen ikävä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »