Paikallisuutiset

Raudanpuutteesta tuli muoti-ilmiö – Suonensisäinen rautatankkaus on kuitenkin viimeinen hoitokeino, sillä se voi sisältää jopa vakavia riskejä

Ferritiinin eli kehon varastoraudan puute on noussut terveyspuheiden muotiaiheeksi. Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soiten hematologiMinna Nyypyyn mukaan keskustelu on selvästi saanut ihmiset liikkeelle mittauttamaan kehonsa rauta-arvoja aikaisempaa entistä ahkerammin.

– Vaikea sanoa, mistä tämä ilmiö on lähtenyt liikkeeelle, mutta lähetteitä tulee nyt aika paljon, hän toteaa.

Nyypyy pitää keskustelua sinänsä hyvänä, mutta muistuttaa, että kaikkia oireita ei kuitenkaan kannata laittaa raudanpuutteen piikkiin.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Silti on ihan hyvä, että ihmiset miettivät asiaa. On kansanterveydelisesti mielekästä, jos näin pienillä toimenpitellä saadaan aikaan hyviä vaikutuksia. Raudanpuute on helppo hoitaa, tutkimus ei maksa paljoa, ja jo ruokavaliota muuttamalla asiaan pystyy vaikuttamaan.

Ongelmallisempaa on se, että monet tulkitsevat tarvitsevansa arvojen korjaamiseen nimenomaan suoraan suoneen annettavaa rautatankkausta.

– Viime aikoina on tullut paljon lähetteitä ja halutaan suoneen annettavaa rautaa. Tämä on kuitenkin ollut vähän huono seuraus tässä keskustelussa, kun ajatellaan, että se on paras tapa hoitaa. Se on kuitenkin viimeinen keino, elleivät muut auta, Nyypyy sanoo.

Suonensisäistä rautatankkausta eli infuusiota on joissakin yhteyksissä moitittu kalliiksi hoidoksi. Se ei kuitenkaan Nyypyyn mukaan ole erityisen kallis toimenpide. Suurempi ongelma ovat hoitomuotoon sisältyvät, jopa vakavat sivuvaikutusriskit.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Rajujen yliherkkyysreaktioiden riski on olemassa ja tankkaus pitäisi aina tehdä elvytysvalmiudessa.

Kolmen vuoden aikana Fimeaan (Lääkealan turvallisuus- ja kehittämiskeskukseen) on tullut yli 60 ilmoitusta haittatapauksista ja niistä puolet on ollut vakavia, Nyypyy huomauttaa.

Suonensisäistä rautatankkausta suositellaan lähinnä sydämen vajaatoiminnasta tai tulehduksellisesta suolistosairaudesta kärsiville tai dialyysipotilaille. Perusterveelle suoneen annettava rauta ei ole Nyypyyn mukaan ensisijainen vaihtoehto.

Kokkolassa suonensisäisiä rautatankkauksia ei niihin liittyvien riskien vuoksi anneta terveyskeskuksessa lainkaan ja keskussairaalassakin vain tietylle potilasjoukolle.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Suun kautta annettava rauta on Nyypyyn mukaan raudanpuutetta korjattaessa aina ensimmäinen ja useimmiten riittävä vaihtoehto. Erilaisia syötäviä rautavalmisteita on kuitenkin paljon ja myös niihin liittyy sivuvaikutuksia. Olennaista on löytää oikea, itselle sopivin valmiste.

– Tablettilääkkeitä pidetään hyvin turvallisina. Ne ovat pääsääntöisesti hyvin siedettyjä, mutta niistäkin voi tulla esimerkiksi vatsavaivoja.

Minkäänlaista rautatankkausta ei Nyypyyn mukaan ole syytä alkaa tekemään vain varmuuden vuoksi. Nyypyy korostaa, että syvän raudanpuutteen syy pitää aina selvittää.

– Raudanpuute on vain oire, ei sairaus. Siihen on kymmeniä eri syitä. Runsaat kuukautiset ovat se tavallisin. Jos sidettä täytyy vaihtaa useita kertoja päivässä, on lähes takuuvarmaa, että arvot ovat matalat.

Muita tavallisia syitä ovat esimerkiksi peräpukamat, kestävyysurheilu, verenluovutus ja iäkkäämmillä erityisesti suoliston kasvaimet. Lisäksi puutosta aiheuttaa monissa tapauksissa särkylääkkäiden runsas käyttö.

– Moni syö huomaamattaankin paljon särkylääkkeitä, ja on hyvin yksilöllistä, miten paljon ne ärsyttävät vatsaa, Nyypyy toteaa.

Jos raudanpuute on selkeästi todettu, siihen ei ole pikahoitoa. Hoitoaika on kolmesta kuuteen kuukauteen.

– Kehon varastoraudan kertyminen vie aikaa. Vaikka söisi paljon rautavalmisteita, vain pieni määrä rautaa imeytyy päivässä, vaikka yrittäisi välttää sen imeytymistä haittaavia ruoka-aineita kuten maitotuotteita, kahvia ja teetä.

Tuoreen tutkimuksen mukaan paras hyöty rautalääkityksestä saadaan, jos valmistetta käyttää suhteellisen pitkän ajan ja ottaa lääkkeen vain joka toinen päivä.

– Silloin haittavaikutukset vähenevät ja raudan imeytyminen paranee, kun maksa ei rupea tuottamaan sitä estävää hepsidiiniä. Tärkeintä on riittävän pitkäaikainen käyttö ja valmisteen vaihtaminen, jos joku ei sovi.

Rautalääkityskään ei aina ole tarpeen kehon raudanpuutteen korjaamisessa. Nyypyy itse uskoo vakaasti monipuolisen ruokavalion voimaan.

– Olen hyvin paljon sitä mieltä, että monipuolinen ruokavalio on monille tärkeä. Mutta jos raudanpuutteen taustalla ovat esimerkiksi runsaat vuodot, pelkkä monipuolinen ruokavalio ei riitä lainkaan korvaamaan menetettyjä rautavarastoja.

Hyviksi perusruoan raudanlähteiksi Nyypyy listaa ensimmäiseksi lihan ja täysjyväviljan. Kasvisperäisistä ruoka-aineista parhaita raudan lähteitä ovat merilevä, vehnäleseet, linssit, pavut, pinaatti, pähkinät ja siemenet.

– Nykyisin yhä harvemman ruokalistalta löytyvät maksa ja veriruoat ovat niin ikään oivia aineksia kehon rautavarastojen täydennykseen.

Lue myös: Uudelleenjulkaisu: Raudanpuute vei kokkolalaisen Fanny Indolan voimat –”Väsymyksestäni on kärsinyt koko perhe pian kolmen vuoden ajan”

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä