perjantai 24.5.2019 | 23:02
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tiina Ojutkangas: Laitostuminen tapahtui nopeasti – "Tittelit" karisivat kenttäolosuhteissa

Keskipohjanmaa+
Ma 4.3.2019 klo 06:30 [päivitetty ma 14:08]

Joukossa on usein voimaa, voi ryhmähurmoksesta syntyä tietysti huonoakin jälkeä. Urheilujoukkueet pärjäävät usein nimenomaan viestissä tai vaikkapa Suomi-Ruotsi -maaottelussa. Sellaisissa koitoksissa, joissa tehdään töitä myös muiden hyväksi ja porukka innostaa toinen toistaan. Ryhmähenki saa yrittämään vähän enemmän.

Ihan parhaimmillaan tämä toimii myös työpaikalla: näen joka päivä, mitä ihmiset saavat aikaan auttamalla muita ja tekemällä enemmän kuin oman osuutensa. Siten syntyy ihmeellisiä asioita.

Kävin partiolaisten SM-kisojen nokipannukahveilla lauantaina Kokkolan Meripuistossa. Tuuli ja viima puhalsivat ja palavat nuotiopuut rätisivät, kahvi kiehui ja ehti melkein jäähtyä ennen kuin ehti suuhun asti. Hyvää oli.

Oma osuus oli helppo, toista oli tapahtuman vapaaehtoisilla järjestäjillä, jotka ovat puurtaneet saadakseen suurtapahtuman järjestetyksi. Pohjanmaan partiolaisten järjestämä viikonloppu ei ollut helppo toteuttaa, kun yhtään miettii, mitä kaikkea se piti sisällään: rastit, ulkomajoitukset, hiihtoreitit, eväät, turvallisuus. Avainsana on talkootyö ja ryhmämeininki.

Tapasin joukon partioleirin suunnistajia ihan sattumalta Halkokarilla hämärän jo laskeutuessa, siinä vaiheessa, kun lauantain urakka oli päättymässä. Nuoret suunnistajat olivat hiihtäneet kamalassa kelissä ja tunsin sympatiaa ja vähän huoltakin pitkän reissun taivaltaneista nuorista. Huoli haihtui, kun kuulin porukan iloisen naurun. Ilmeisesti väsymys purkautui yhteiseen iloon.

Partiolaisten tapahtumaa seuratessa tuli mieleen muutaman vuoden takainen valtakunnallinen maanpuolustuskurssi, joka teki lähtemättömän vaikutuksen. Iso joukko ennestään tuntemattomia ihmisiä kokoontui yhteen neljäksi viikoksi. Tittelit karisivat viimeistään kenttäkeikkaviikolla Karjalan prikaatissa Vekaranjärvellä.

Valmiiksi suunnitellussa täsmällisesti toteutetussa päiväohjelmassa oli ideaa. Vaikka tekemistä oli ihan valtavan paljon ja itse olin fyysestikin aika kovilla, tuntui että olisi voinut jäädä ikuisiksi ajoiksi nauttimaan jonkun toisen laatimasta lukujärjestyksestä.

Toisena iltana ei enää miettinyt, häiritseekö oma kuorsaus muita naisia. Pääasia, että sai nukkua yhdessä tupakavereitten kanssa samassa huoneessa nukahtaen toisten väsyneisiin juttuihin. En yhtään ihmettele, että varusmiespalveluksesta siviiliin sopeutuminen voi viedä aikaa, kun itse laitostuin muutamassa päivässä.

Kirjoittaja on Keskipohjanmaan päätoimittaja.

Huoli haihtui, kun kuulin porukan iloisen naurun. Ilmeisesti väsymys purkautui yhteiseen iloon.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »