perjantai 24.5.2019 | 23:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Minna Mustonen: Väsyttävää olla muodissa

Keskipohjanmaa+
Ti 5.3.2019 klo 06:30

Pitkän aikaa meni siten, että jaksoin tehdä työni, ajaa autolla kotiin, tehdä perheelle ruokaa ja kaaduin suoraan sohvalle kolmen tunnin päiväunille. Päiväunilta herättyään jaksoin nippa nappa käväistä suihkussa ja mennä takaisin yöpuulle ja nukkua pöhistellä aamuun saakka. Eikä sitä jotenkin huomannutkaan, että mitään kummallista olisi siinäkään, että jatkuvasti kummasti suretti ja olkapäällä istuskeli omituinen epäilys omia tekemisiä ja olemisia kohtaan.

Sitten pari yöllistä huimauskohtausta sai käymään työterveydessä. Vaikka jo etukäteen arvelinkin, että luulotautisen leiman saan papereihin, kun en ole jotenkin koskaan oppinut lääkärissä käymään. Perusterveenä ei ole sillä tavalla oikein tarvinnutkaan.

Eipä se lääkäriin meno kuitenkaan ihan turha reissu ollut. Nimittäin ihan jo näillä rutiinikokeilla selvisi, että hemoglobiini oli humpsahtanut todella alhaisiin lukemiin, rautavarastot oli kulutettu kaikki tyhjilleen ja punasolut ihmettelivät oloaan ja eloaan pieninä ruttuisina rusinoina. Lääkäri patisteli oitis, heti ja välittömästi rautakuurille.

No, rautalääkitys puree aikanaan ja sitä saakin jatkaa useiden kuukausien ajan. Eikä veriarvojen romahdukselle oikein mitään syytä löytynyt. Mikä lie?

Se mikä ohuesti pistää huvittamaan on se, että anemia kuulema jo luokitellaan muoti-ilmiöksi. Eli minä olen kerrankin muodissa.

Kaksi teini-ikäistä tytärtäni ovat olleet aina sitä mieltä, että äitinsä voi olla mitä tahansa, mutta muodikas se ei ole. Siksi äidin vaatetus tarkastetaan etukäteen mikäli yhteinen reissu kaupunkiin on ajankohtainen.

– Ai sää laitat nuo vaatteet? Ei ne kyllä mitään muotia ole, mutta kyllä ne sulle jotenkin sopii, sivaltelee tytärten viiltävä tuomio.

Eipä silti, että hirveästi välittäisin muodista tai muodittomuudesta, mutta pisti tietystikin miettimään, kun nyt vihdoin ja viimein liki viisikymppisenä olen edes muoti-ilmiöiden kategoriaan hyväksytty huvenneitten ferritiiniarvojeni ja mitättömine hemoglobiineineni, että on se huimaavaa ja väsyttävää olla muodikas. Enkä ole ollenkaan varma pidänkö tästä.

Jauhemaksapihvejä, persiljaa ja nokkoslättyjä itse itselleni määrään ja toivon nopeaa palautumista täältä muodin ytimestä.

Ja pienenä vinkkinä ihan jokaiselle: Ei kolmen tunnin päiväunet ja kahdentoistatunnin yöunet ole ollenkaan ok. Ne saattavat kertoa vaikkapa alhaisista veriarvoista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »