Paikallisuutiset

Laki kumottu! Jehovan todistajien on jatkossa suoritettava siviili- tai asepalvelus – Diabeetikot taas eivät enää pääse armeijaan, vaikka haluaisivat

Suomen asepalvelusvelvollisuudessa on tehty tänä keväänä kaksi suurta muutosta. Eduskunta hyväksyi viime viikolla Jehovan todistajien vapautuslain kumoamisen, minkä myötä kaikkien alle 29-vuotiaiden Jehovan todistajien tulee vakaumuksestaan huolimatta suorittaa joko siviili- tai asepalvelus. Tämän lisäksi Puolustusvoimien pääesikunta on päättänyt, että diabeetikot eivät enää ole palveluskelpoisia.

– Toisessa päätöksessä arvioidaan vakaumusta ja toisessa terveyttä, eikä niitä näin ollen voi verrata keskenään. Näillä päätöksillä eri sairaudet sekä eri vakaumukset asetetaan kuitenkin tasa-arvoiseen asemaan verrokkiryhmiinsä nähden, Puolustusvoimien pääesikunnan tiedotuspäällikköMax Arhippainen kertoo.

Jehovan todistajat ovat tähän saakka olleet Suomen ainoa ryhmä, joka on saanut vapautuksen asevelvollisuudesta vakaumuksensa vuoksi. Tämän on mahdollistanut vuonna 1987 voimaan tullut vapautuslaki.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Jehovan todistajat eivät suorita asepalvelusta, sillä he pyrkivät noudattamaan Raamatun kehotuksia, joiden mukaan jumalan palvelijat eivät opettele sotimaan. Jehovan todistajien haaratoimiston mukaan he suhtautuvat myös politiikkaan täysin puolueettomasti eivätkä olleet aikanaan vaikuttamassa vapautuslain syntymiseen tai muotoiluun.

– Emme ole myöskään ottaneet kantaa aiemman lain kumoamiseen tai uuden lain sisältöön. Olemme seuranneet asian käsittelyä, ja toimimme kulloinkin voimassa olevan lain mukaan. Ymmärrämme, että asia on ollut varsin haastava myös lainsäätäjän kannalta, Jehovan todistajien tiedottajaJukka Palonen kertoo.

Haaratoimistosta ei kuitenkaan pystytä vielä tässä vaiheessa sanomaan, kuinka päätös tulee vaikuttamaan yksittäisten Jehovan todistajien elämään.

– Monissa maissa siviilipalvelus ei ole mitenkään kytköksissä asepalvelukseen, ja siksi jotkut Jehovan todistajat ovat katsoneet voivansa osallistua siihen. Teemme mielellämme jotain hyödyllistä yhteiskunnan hyväksi. Jokainen lain piirissä oleva joutuu kuitenkin tekemään ratkaisun oman valistuneen omantuntonsa perusteella.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka Jehovan todistajat eivät siis osoita pettymystä päätöstä kohtaan, ollaan Aseistakieltäytyjäliitossa sitäkin pettyneempiä.

– Jehovan todistajien erivapaus oli toki kestämätön tilanne ja rikkoi ihmisoikeuksia, mutta ratkaisua olisi pitänyt lähteä hakemaan siitä suunnasta, että valinnanvapautta olisi laajennettu myös muille ryhmille. Nyt ratkaisu oli täysin päinvastainen, Aseistakieltäytyjäliiton järjestösihteeriKaj Raninen harmittelee.

Aseistakieltäytyjäliiton mukaan Suomen asepalvelusjärjestelmää toteutetaan täysin sukupuolittuneesti ja totaalikieltäytymisestä rankaiseminen on ihmisoikeuksien vastaista.

– YK:n ihmisoikeuskomiteakin syytti kannanotossaan Suomea ajatuksen, uskonnon ja omantunnon vapauden loukkaamisesta. Tämän takia se kehotti Suomea nimenomaan laajentamaan vapautuslakia.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puolustusministeriön hallitussihteeriPerttu Wasenius muistuttaa kuitenkin, että lain kumoamisen taustalla oli nimenomaan syrjivän toiminnan lopettaminen. Waseniuksen mukaan mikään kansainvälinen velvoite tai ihmisoikeusnäkökohta ei estä asepalvelusjärjestelmää eikä kiellä kieltäytyjien rankaisemista.

– Yhteiskunnassa vain on velvollisuuksia ja on välttämätön paha, että niiden rikkomisesta on oltava joku seuraamus. Ei tässä ole sen kummemmasta asiasta kysymys, Wasenius toteaa.

Diabeetikkojen osalta puhutaan tasa-arvon lisäksi palvelusturvallisuudesta. Pääesikunnan tiedotuspäällikkö Max Arhippaisen mukaan diabeetikkojen asepalveluksen mahdollistaminen on vaatinut huomattavia erityisjärjestelyitä eikä heille ole voitu antaa sodanajan sijoitusta.

Diabetesliitto on pettynyt pääesikunnan päätökseen, jossa ei huomioida millään tavalla diabeteksen yksilöllisyyttä. Liitto on pitänyt asepalvelusmahdollisuutta nimenomaan tasa-arvoisena.

– Asepalvelukseen hakeutuvien diabeetikkojen motivaatio on jo muutenkin ollut keskimääräistä kovempi, sillä lähtökohtaisestihan diabeetikot ovat saaneet vapautuksen, mutta voineet halutessaan hakea erityislupaa asepalveluksen suorittamiseen. Tämä on varmasti todella iso pettymys yksittäisille diabeetikoille, Diabetesliiton sosiaali- ja terveyspoliittinen asiantuntija Laura Tuominen-Lozic sanoo.

Pääesikunnastakin myönnetään, että palvelukseen astuneiden diabeetikkojen keskeyttämisprosentti ei juurikaan eroa muista eikä vakavia sairastapauksiakaan ole sattunut. Siitä huolimatta ratkaisu on ja pysyy.

– Olemme kuitenkin iloisia siitä, että tämä asia on herättänyt keskustelua. Se voisi kanavoitua siihen, että asepalvelusjärjestelmästä ja asevelvollisuuden perusteista ryhdyttäisiin keskustelemaan ihan yleisellä tasolla, Tuominen-Lozic toteaa.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä