sunnuntai 22.9.2019 | 19:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Pääkirjoitus: Vastuuta nuorista äänestäjistä

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa
Ke 6.3.2019 klo 20:30

Äänestäminen ei ole mikään itsestäänselvyys, vaikka eduskuntavaalit on iso uutisaihe jopa kuukausia ennen äänestyspäivää. Muutosta halutaan monesta suunnasta, mutta vaaleilla vaikuttaminen ei ole kaikille vaihtoehto.

Yli puolet nuorimmista äänestysikäisistä suomalaisista jättää kaikki vaalit väliin. Kuntavaaleissa nuorimmasta ikäluokasta äänesti kolmasosa ja viime eduskuntavaaleissa äänestysprosentti jäi 47 prosenttiin. Vähiten kiinnostaa eurovaaleissa äänestäminen.

Keski-ikäiset ja heitä vanhemmat äänestävät varsin hyvillä prosenteilla. Ylen haastattelema osallisuusasiantuntija Virva Viljanen kovistelee nimenomaan puolueita äänestäjien sijasta. Hänen mukaansa puolueet toimivat vaarallisen lyhynnäköisesti, jos ne keskittävät kampanjansa sinne, missä aita on matalin. Viljasen mielestä nuoria voisi innostaa esimerkiksi se, että puolueet nostaisivat nuoria poliitikkojaan näkyviin tehtäviin.

Nuorten innottomuus vaikuttaa yhteiskunnallisiin asioihin vaatii perkaamista, pelkkä kauhistelu ei johda mihinkään. Mistä passiivisuus johtuu? Onko syynä se mielikuva, joka monilla nuorilla on suomalaisesta politiikasta? Vai antavatko omat vanhemmat tai yleensä aikuiset huonoa esimerkkiä.

Suomalaisessa demokratiassa vaaleissa äänestäminen on oikeus ja voi se olla velvollisuuskin. Jos haluat vaikuttaa päätöksentekoon tai vaikkapa lakeihin, on syytä äänestää puolueita ja ehdokkaita, joiden arvomaailmaan uskoo.

Nuorten mukaan saaminen edellyttää sitäkin, että puolueilla on kiinnostavia ja äänestäjiään koskettavia ehdokkaita, jotka lisäksi ajavat nuorten elämässä keskeisiä asioita.

Äänestysiän miettiminen on paikallaan, mutta alhainen ikäraja ei automaattisesti ratkaise mitään. Into yhteiskunnalliseen toimintaan syntyy parhaimmillaan hyvin nuorena, jos näkee hyviä esimerkkejä siitä, kuinka kiinnostavaa asioihin vaikuttaminen voi olla.

Vastuu nuorten mukaan saamisesta kuuluu puolueille, vanhemmille, kouluille ja medialle. Tärkeätä on, että osa nuorista ei jää vaikuttamisen ulkopuolelle.

Into yhteiskunnalliseen toimintaan syntyy parhaimmillaan hyvin nuorena, jos on hyviä esimerkkejä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »