maanantai 27.5.2019 | 11:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Tapani Postilan kolumni: Miksi hiiltyä kivihiilestä?

Keskipohjanmaa+
Ma 11.3.2019 klo 06:30

Miksi Kokkolan sataman kivihiilihanke herättää räväkkääkin keskustelua? Ketä kiinnostaa pitkässä junaletkassa kulkevat kivihiilikasat? Miksi kaukanakin käynnissä olevat kaivokset tai suunnitellut kaivoshankkeet nostavat tunteita pintaan? Miksi ympäristövaikutuksista puhutaan yhä painavammin puheenvuoroin? Miksi ympäristö on noussut entistä vahvemmin eduskuntavaalien ja kaikkien vaalien pääteemoiksi?

Vastaus on yksinkertainen. Meillä on vain yksi ympäristö. Ympäristö kiinnostaa lähellä ja kaukana. Ympäristöön kohdistuvat uhkat ovat kaikkien tiedossa. Oma pesä ei ole enää vain omien silmien eteen avautuva kotiseutu vaan koko elävä maapallo. Jos muualla ympäristöä rumasti ulosmitataan, niin eivät rajat, meret tai vuoret pysäytä noiden tekojen vaikutuksia.

Ympäristötietoisuus lisääntyy jatkuvasti. Ympäristö mietityttää, puhuttaa, lämmittää, jopa kuumentaa mieliä. Varsinkin nuoremmat sukupolvet näkevät ympäristöuhat valtaisana varjona tulevaisuuden yllä. He haluavat vaikuttaa ja ottaa käsiinsä entistä enemmän vastuuta ympäristöstä.

Tänä päivänä käytännössä kukaan ei pysty ummistamaan silmiään, vaikka haluaisi. Ei ympäristö jää taakse, vaikka sulkee oman kotiovensa ja jättää ulkomaailman selkänsä taakse. Näytöllä tai lomamatkalla muoviseksi muuttuvassa meressä ajelehtivat muovipussit. Ei kaikkea ole menetetty, mutta paljon on petrattavaa.

Kaikki meistä ovat ympäristön kannattajia. Jokainen. Käsi pystyyn, joka sanoo olevansa ympäristöä vastaan? Kuka haluaa sanoa olevansa ympäristön tuhoaja tai edes saastuttaja? En ainakaan tunne ketään joka vastustaa ympäristöä tai sen säilymistä. Mutta sitten, kun paloitellaan ympäristöasioita ja otetaan mukaan lisää näkökulmia, niin asia mutkistuu. Taloudellinen näkökulma on aina painava, kun faktoja esitellään ympäristöön vaikuttavista suunnitelmista.

Ympäristöä tullaan hyödyntämään jatkossakin. Ei pyöri muuten talouden rattaat ja sen vuoksi taloudelliset realiteetit menevät usein ohi ympäristön edun. Mutta tasapaino on oltava olemassa. Avoimuus, ajatusten vaihto ja vastakkaisten mielipiteiden hyväksyminen kuuluvat ympäristöön liittyvään keskusteluun. Kriittisyys ja hiiltyminen ympäristöä koskevia suunnitelmia kohtaankin on sallittua.

Ympäristö kiinnostaa ja hyvä niin. Välinpitämättömyys ei ole hyve. Jos jäätikkö sulaa, niin on aiheellista miettiä ilmaston tilaa. Jos kivihiilijuna kulkee satamaan, niin on aiheellista miettiä millaisen jäljen tuhansia kilometrejä kulkenut lasti jättää.

Taloudellinen näkökulma on aina painava, kun faktoja esitellään ympäristöön vaikuttavista suunnitelmista.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »