maanantai 27.5.2019 | 10:30
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Pääkirjoitus: Poliittinen draama on yksi asia ja ihmisten palveluista huolehtiminen on toinen

Tiina Ojutkangas Keskipohjanmaa+
Pe 8.3.2019 klo 20:30

Pääministeri Juha Sipilä teki dramaattisen tai ainakin epätavallisen ilmoituksen hallituksen erosta perjantaiaamuna. Vaikka erosta ei seuraa ennenaikaisia vaaleja, aiheuttaa muuttunut tilanne hämmennystä. Keskusta ja muut hallituspuolueet yrittävät koota itseään vaalitaisteluun samaan aikaan, kun oppositiolta aletaan jo odottaa ratkaisuesityksiä.

Mitä hyötyä sitten on kaataa hallitus vain viisi viikkoa ennen eduskuntavaaleja? Sipilän julistus "tulos tai ulos", toteutuu. Sote- ja maakuntauudistus ei onnistunut ja pääministeri teki johtopäätökset. Onko eroilmoitus ylidramaattista vai suoraselkäistä, sen voi jokainen päättää itse. Vaikea oikeastaan nähdä, mitä muuta Sipilä olisi voinut tehdä.

Mitä vuosia väännetylle sote-suunnitelmalle nyt tapahtuu? Miltä pohjalta uutta mallia lähdetään tekemään ja miten koko kuvio vaikuttaa vaalitulokseen? Vaaliteemat ovat vaihtuneet jo tähänkin mennessä monta kertaa. Nyt on selvää, että soteuudistus hallitsee keskustelua.

Suomi saa vaalien jälkeen uuden hallituksen, jonka tehtävänä on ratkaista sote- ja maakuntamalli tavalla tai toisella. Maakuntien määrä ja tehtävät mietityttävät. Ei voi välttyä pohtimasta, mikä on pienen Keski-Pohjanmaan maakunnan rooli tulevaisuudessa: Onko pienellä maakunnalla mahdollisuus selviytyä tehtävistään. Toisaalta, miten käy päätös- ja vaikutusvallan, jos alueista tulee kovin suuria.

Soiten toimitusjohtaja Minna Korkeakoski-Västi arvioi Keskipohjanmaassa, että Soite jatkaa entiseen tapaan vaikka sote kaatui. Hänen mielestään keskipohjalainen malli on hyvä, ja sitä voi jakaa myös muiden käyttöön.

Sote menee uusiksi, mutta vuosien sote-valmistelua on syytä hyödyntää ja näin tulee tietenkin myös tapahtumaan. Kannatusmittauksia reippaasti johtavan SDP:n on pystyttävä tuomaan vaalikeskusteluun ratkaisuja. Keskustalla ja kokoomuksellakin ovat hyvät neuvot tarpeen ennen viiden viikon kuluttua koittavaa vaalipäivää.

Kun sote-palveluista puhutaan, ei kyse ole vaalivoittajista tai -häviäjistä vaan siitä, miten kansalaisten palvelut järjestetään.

Toisaalta mietityttää, miten käy päätös- ja vaikutusvallan, jos alueista tulee kovin suuria.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »