maanantai 27.5.2019 | 10:21
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Taimi Nurmi, 83, ei väsy kannustamaan

Jukka Anias Keskipohjanmaa+
La 9.3.2019 klo 07:33 [päivitetty la 07:33]

KOKKOLA

Eletään keskiviikkoiltaa Kokkolan jäähallissa. Hermes HT:n vieraana on SaPKo Savonlinnasta. Kiekko putoaa jäähän. Lähes saman tien pääkatsomosta kuuluu monille kokkolalaisille tuttu ääni:

– Maalia Hermes! Tarkempia syöttöjä! Hyvä Lappari, hyvä Antti!

Ei. Kyseessä ei ole 13-vuotias Hermeksen fanipaitaan sonnustautunut tyttölapsi. Tai pienissä sievissä huuteleva keski-ikäinen miehenköriläs.

Ei. Ääni kuuluu Taimi Nurmelle. On kuulunut Kokkolan jäähallissa ja sitä ennen teko- ja luonnonjään laitamilla sekä jalkapallokatsomoissa jo vuosikymmenten ajan.

Marsalkka Mannerheimin syntymäpäivänä ensi kesäkuun neljäntenä Taimi Nurmen henkilökohtaiseen mittariin rapsahtaa numero 84. Jonkun mielestä vuosia on paljon, mutta olkoon: urheilun paloa ei allakoiden vaihtuminen ole Nurmen sielusta sammuttanut.

– En tykkää siitä, että täällä nukutaan. Istutaan kuin kirkossa. Pelaajia täytyy kannustaa!

Kannustaa pitää, mutta toisaalta Nurmi asettaa myös pelaajille tai ylipäätään urheilijoille tiukat vaatimukset.

– Periksiantamista en hyväksy. Ihmisellä pitää olla sisua eikä antaa periksi.

Tuore esimerkkikin löytyy.

– Se on suuri urheilija se Myllylä. juuri tuollaisen pitää urheilijan olla. Pitäisi ne naishiihtäjätkin panna Myllylän kouluun. Näyttää, ettei niillä ole luonnetta riittävästi.

Sisun lisäksi Taimi Nurmen arvoasteikossa kaksi asiaa nousee muita korkeammalle. Liittyvät sekä urheiluun että elämään yleensä.

– Ihmisen pitää olla suora ja rehellinen. Kaikissa asioissa.

Taimi Nurmen omassa elämässä ei periksiantamiseen ollut varaakaan. 11-lapsisesta perheestä Halsualta sotien jälkeen pysyvästi Kokkolaan muuttanut Nurmi tottui elämässään ankaraan työntekoon.

Muutama vuosi kului matkustajakoti Kalevassa. Sitten tuli siirto kaupungin töihin ”montulle ja risusavottaan”.

Pääsy Libeckin sairaalaan osastoapulaiseksi ei merkinnyt töiden keventymistä, mutta pääsipähän sentään sisälle:

– Kaikkea piti tehdä. Ruumiita kuljettaa… ja kaikkea muuta. Koko elämäni olen joutunut tekemään työtä. Kiitollinen olen kuitenkin jokaisesta päivästä.

Urheilussa Taimi Nurmi näkee suuren kasvatuksellisen merkityksen. Hän oli itse kannustamassa aikoinaan poikaansa Pekkaa pelaamaan.

– Olin onnellinen, kun Pekka pelasi jalkapalloa. Siltikin vaikka koulu meni huonosti. Tiesin aina missä hän oli

– Kun lapset urheilevat, he ovat pois kaduilta ja tekemästä pahaa. Mutta vanhempien pitää myös kannustaa lapsiaan! Heistä pitää välittää ja antaa aikaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »