perjantai 24.5.2019 | 22:48
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Artikkeli

Pääkirjoitus: Erica ottaa hommat hoitoonsa

Tapani Postila Keskipohjanmaa+
Ma 11.3.2019 klo 20:30

112-numero vastaa tiistainakin entiseen malliin apua tarvitsevalle, mutta paljon muuta muuttuu. Uusi hätäkeskusjärjestelmä otetaan nyt käyttöön Vaasan hätäkeskuksessa.

Erica-niminen hätäkeskustietojärjestelmä otettiin käyttöön ensimmäisenä Oulussa marraskuussa, ja nyt ollaan edetty samaan vaiheeseen Vaasassa. Erica on monien turvallisuusviranomaisten yhteiskäytössä ja avainsanana on verkostoituminen. Hätäkeskuslaitoksen lisäksi Ericaa tulevat käyttämään poliisi-, pelastus- sekä sosiaali- ja terveystoimi ja Rajavartiolaitos.

Kun kaikki kuusi hätäkeskusta on liitetty Ericaan, niin järjestelmä ohjaa valtakunnallisesti hätäpuheluita. Tavoitteena on tasapuolistaa avunsaantia riippumatta sijainnista. Jatkossakin lähinnä oleva hätäkeskus vastaa, mutta ruuhkahuippujen tasoittamiseksi Erica hakee vapaana olevan päivystäjän jostakin muusta hätäkeskuksesta.

Ajatus yhdestä, yhteisestä järjestelmästä, joka tavoittaa käytännössä kaikki turvallisuusviranomaiset, on hieno. Erica on fiksu järjestelmä, joka osaa hakea nopeimmat ja avun tarpeeseen sopivimmat yksiköt. Erica ottaa huomioon myös kelit, rajoitukset ja mahdolliset hidasteet.

Erican käyttöönotto nostaa esille myös kysymyksiä. Palomiesliiton johtaja Kim Nikula kysyi lokakuussa blogissaan, kenen on vastuu, jos Erica vie harhaan? Nikula muistuttaa, että Erican yksi idea on automatisoida puhelujenkäsittelyprosessi. Nikula kysyykin aiheellisesti, että jos tietojärjestelmä määrää miten hätäpuhelua viedään eteenpäin, millaiseen riskianalyysiin päädytään ja mitä apua lähetetään ilman, että päivystäjä voi vaikuttaa asiaan, niin siirretäänkö tuolloin merkittävää julkista valtaa hätäkeskuspäivystäjältä tietojärjestelmälle? Hyvä kysymys.

Erican valtakunnallisessa käyttöönotossa myös palveleminen soittajan omalla kielellä nousee esille. Jos 112 voi jatkossa ruuhkatilanteissa vastata vaikkapa Kuopiossa, niin löytyykö ruotsinkieliselle hätäpuhelun soittajalle apua omalla kielellä?

Erican on oltava hätäkeskuksen päivystäville luotettava kumppani, jotta hädässä oleva saa apua mahdollisimman nopeasti ja tehokkaasti.

Erican käyttöönotto nostaa esille myös kysymyksiä.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »