maanantai 27.5.2019 | 10:25
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Lehmänkaupat verovaroilla tuotettuna eivät tuottaneet tulosta

Jari Männikkö Pääluottamusmies Kansanedustajaehdokas (sd) OULAINEN Keskipohjanmaa+
Ma 11.3.2019 klo 16:45

Keskustan ja Kokoomuksen valinnanvapauden ja maakuntien lehmänkaupaksi kutsuttu sulle-mulle sopimus osoittautui perustuslain näkökulmasta mahdottomaksi toteuttaa. On käsittämätöntä, miksi mallia yritettiin ajaa väkisin maaliin, vaikka perustuslailliset ongelmat moneen otteeseen olivat kärjistyneet perustuslakivaliokunnan lausunnoissa.

Kaikki tiedämme, että sosiaali- ja terveydenhuollon palvelut tarvitsevat uudistusta, mutta uudistuksen päämääränä ei saa olla puoluepoliittiset päämäärät. Olisiko ollut viisasta ajatella uudistusta ihmisten tarpeiden ja perustuslain näkökulmasta ja valmistella asiaa eteenpäin parlamentaarisesti. Tavallisen kansalaisen näkökulmasta on äärimmäisen murheellista, että tärkeä hanke uhrattiin puoluepoliittisille päämäärille veronmaksajien kustannuksella.

Ei tarvitse olla ”Pelle Peloton” huomatakseen, miksi pääministeri pyysi hallituksen eroa. Jokainen meistä tietää, että eduskuntavaalit ovat aivan ovella ja kun hallituspuolueiden kannatus on ennätysalhaalla, niin pitäähän sitä vielä jotain yrittää. Uskon kuitenkin, että ihmiset eivät enää tällaisiin ”hattutemppuihin” usko. Mielestäni paljon puhuttu ”vastuunkanto” muuttui hallituksen epäonnistumiseksi.

Lähtökohtana uudistukselle tulee nyt asettaa ihmisten tarpeet ja hoitotakuun parantaminen. Tämän varmistamiseksi tarvitaan lisää lääkäreitä ja hoitohenkilökuntaa. Toivon kuitenkin, että jatkossa kuntia kuullaan valmistelussa enemmän ja että osa tehdystä työstä hyödynnetään. On totta, että palveluiden järjestämiseen ja tuottamiseen tarvitaan leveämmät hartiat, joiden koko määräytyy riittävän väestöpohjan perusteella. Sote-uudistus ei saa perustua kuitenkaan markkinamalliin ja maksimaaliseen bisneksen tekoon, vaan pääroolissa tulee olla julkinen puoli ja sitä täydennetään yksityisillä toimijoilla.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »