perjantai 24.5.2019 | 22:31
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Yritystoiminta sekä maa- ja metsätalous keskiöön

Heimo Fiskaali Agronomi, yrittäjä Kansanedustajaehdokas (KD) KOKKOLA Keskipohjanmaa+
Ke 13.3.2019 klo 17:45

Otan muutaman esimerkin menestyvistä yrityksistä Keski-Pohjanmaalla: Suurteollisuus, Osuuskauppa KPO, Halpa-Halli, Keski-Pohjanmaan kirjapaino, Pouttu, Finn Spring, Jetta-talo, Hietalahti ja Pojat, Sasken Finland, Leivon leipomo, maatilat. Nämä ovat paikkakuntien tukipilareita. Ilman kannattavia yrityksiä ja ilman yrittäjiä ei ole palkansaajiakaan. Suurin osa työpaikoista syntyy Pk-yrityksissä.

Mitä tulisi tehdä, jotta syntyisi lisää työpaikkoja: Kannustetaan yrittäjyyteen jo peruskoulusta lähtien, parannetaan yrittäjien sosiaaliturvaa, lisätään paikallista sopimista ja pidennetään starttirahakautta. Olen itsekin yrittäjä. Voisin olla vain eläkkeellä, mutta haluan vielä palvella yhteiskuntaa ja maanviljelijöitä, koska olen vielä virkeä ja hyväkuntoinen.

Monet maanviljelijät ovat ahtaalla ja jaksaminen on koetuksella. Miten pitäisi toimia? Pidetään viljelijöistä huolta, kehitetään lomitusjärjestelmää. Maataloustuotteiden tuottajahintaan pitäisi saada korotus ja oikeudenmukainen kakun jako kaupan, jalostuksen ja viljelijän kesken. Tällä hetkellä viljelijän osuus on liian pieni. Näennäisviljelyä tulee rajoittaa tulevalla ohjelmakaudella ja pellot ja tuet tulee ohjata aktiiviviljelijöille. Elintarvikkeiden vientiä tulee kasvattaa. Viljelijän pitää pysyä ajan tasalla omassa tuotantosuunnassaan.

Metsät kasvavat hyvin, kun niitä hoidetaan. Puuston määrä on nyt suurempi kuin koskaan aiemmin. Metsiä voidaan hakata jopa hieman nykyistä enemmän. Vastustan jyrkästi vaatimusta metsän kiinteistöverosta.

Puolustan myös turkistarhausta, joka antaa työtä ja toimeentuloa sekä tuo vientituloja.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »