Paikallisuutiset

Oulun vaalipiirissä ankara vaalitaisto – Juha Sipilä laittaa tulevaisuutensa peliin, Rantakangas ja Pylväs käyvät kovaa kisaa

Pohjois-Pohjanmaalla keskusta ja kokoomus puolustuskannalla, oppositio hyökkää voimakkaasti

Asetelma Pohjois-Pohjanmaalla ja Kainuussa eli Oulun vaalipiirissä on selkeä. Oppositio arvostelee voimakkaasti nykyisen hallituksen politiikkaa ja keskusta ja kokoomus puolustavat tomerasti neljän vuoden aikana tehtyä politiikkaa. Tosin hallituksen eroaminen toi taistoon uuden ulottuvuuden; kaikki puolueet lähtivät jakamaan vaalisoppaa ikään kuin oppositiosta.

Oulun vaalipiiriin kohdistuu tällä kertaa tavallista enemmän huomiota. Viime vaaleissa kaikkien aikojen potin napannut pääministeri Juha Sipilä laittaa nyt koko tulevaisuutensa peliin. Hänen vaalituloksensa myötä ratkeaa paljon. Viime vaaleissa keskusta sai Oulun vaalipiiristä yli 17 prosenttia absoluuttisesti kaikista äänistään.

Oulun vaalipiiristä valitaan Arkadianmäelle yhteensä 18 kansanedustajaa. Neljän vuoden takaisissa vaaleissa keskusta nappasi jopa runsaat 42 prosenttia äänistä ja sen riveistä valittiin peräti 9 kansanedustajaa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Toiseksi pääsi perussuomalaiset kolmella paikalla. Vasemmistoliitto ja kokoomus saivat kaksi paikkaa ja vihreät ja SDP paikan molemmat.

Keskustaa lukuunottamatta jokainen puolue on asettanut tavoitteekseen joko yhden tai kahden paikan lisäyksen. Viime vaaleissa keskusta saavutti 3 paikan lisäyksen, joten nyt keskusta tavoittelee torjuntavoittoa eli paikkamäärän säilyttämistä. Vuonna 2015 vasemmistoliitto, SDP ja perussuomalaiset joutuivat paikasta luopumaan.

Olisi varsin luonnollista, jos Oulun vaalipiirissä edellisissä vaaleissa paikan menettäneet ottaisivat sen takaisin. Alueellista gallupia asiasta ei ole vielä tehty, mutta valtakunnallisesta mielipidetiedustelusta ja ehdokasasettelusta voi päätellä, että niin vasemmistolla, demareilla kuin perussuomalaisilla on mahdollisuus lisätä kannatusta jopa niin paljon, että lisäpaikkoihin on mahdollisuus.

Vasemmistoliitolla paikkaansa puolustavat Hanna Sarkkinen Oulusta ja Katja Hänninen Raahesta. Heidän lisäkseen vaaleihin asettuu europarlamentin jättävä Merja Kyllönen Kajaanista. Vuonna 2011 vaaleissa Kyllönen keräsi lähes 8000 ääntä eli hänen vedollaan vasemmistoliitto voi edetä. Jouni Jussinniemi Pyhäjärveltä ja Outi Pekkala joutunevat tyytymään keräämään ääniä varmoilta tukijoilta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Pohjois-Suomen Vasemmistoliiton toiminnanjohtajaJaakko Alavuotunki ei säästele sanojaan onnitellessaan äänestäjiä soten kaatumisesta. Hänen mukaansa P-Pohjanmaalla sote olisi toteutuessaan vienyt muun muassa Nivalasta ja Kalajoelta terveyskeskuksen vuodeosaston.

– Oulaskankaan ja Raahen sairaaloiden takaiskujen lisäksi.

SDP:ssä oululaisen kansanedustajan Tytti Tuppuraisen lisäksi katseet kohdistuvat viime vaaleissa niukasti vain 1300 äänellä rannalle jääneeseen Raimo Piiraiseen.

SDP tavoittelee 35 000 ääntä Oulun vaalipiiristä, kun viime kerralla puolue joutui tyytymään 22 400 ääneen. Nyt puolue tähtää Oulun vaalipiirissä koulutusleikkausten palauttamiseen, kaksoisraiteen rakentamiseen Ouluun saakka sekä luonnon hyödyntämiseen matkailussa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kalajokilaaksosta edustakuntaan tähyilee Haapajärven kaupunginhallituksen puheenjohtaja ja Itämeren suojelukomission puheenjohtaja Jari Nahkanen. Hänen lisäkseen Oulaisista on ehdolla Jari Männikkö. Nahkasen tunnettuvuus on kasvanut, mutta peruskysymys kuuluu, riittääkö SDP:n peruskannatus Kalajokilaaksossa hänen valintaansa.

Keskustan piiritoimistossa listataan menneen vaalikauden saavutuksia. Oulun piirin toiminnanjohtajaAntti OIlikainen kertoo keskustan ja hallituksen saaneen paljon aikaan muun muassa syventämällä Oulun sataman väylää ja satsaamalla lisää rataverkkoon ja tienpitoon.

– Kaksoisraide ulottuu jo Ylivieskaan ja seuraavaksi se tulee saada Ouluun saakka. Hailuotoon on tulossa siltä ja Hossa sai kansallispuiston. Työttömyys on laskenut kautta maan, ei vain pääkaupunkiseudulla, Ollikainen vakuuttelee ja korostaa, että vaaleissa ei ole annettu vielä yhtään ääntä.

Kalajokilaaksosta keskustan kansanedustajista asettuu uudelleen ehdolle Juha Pylväs Ylivieskasta ja naapurikaupungista Haapavedeltä paikkaa auringosta tavoittelee kokenut kansanedustaja Antti Rantakangas.

Aivan uusiksi pakan alueella voi sekoittaa Reisjärven Mikko Kinnunen, joka on perimässä itselleen sekä Tapani Töllin että Taivalkosken Niilo Keräsen suurta vaalipottia.

Vaikka Juha Sipilää on ryöpytetty, pääministeri tulee saamaan paljon kannatusta. Viime vaaleissa hän keräsi kaikkien aikojen potin, yli 30 000 ääntä.

Oulun vaalipiiri

Valitaan 18 kansanedustajaa

Vaaleissa 2015 kaikkien aikojen ääniharava Juha Sipilä, 30 758 ääntä

Keskustalle kolme lisäpaikkaa

SDP, vasemmistoliitto ja PS menettivät yhden paikan

Gallupit kielivät voimasuhteisiin muutosta

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä