tiistai 6.12.2022 | 09:32
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Jonnet ei muista: Eivätkä edes äidit muista kakkumaskaraa

Tiina Ojutkangas
La 16.3.2019 klo 08:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ennen nykyistä kosmetiikkameininkiä oli moni asia toisin vai oliko sittenkään. Kun oikein tarkkaan muistelee vaikka viisikymmentä vuotta taaksepäin, ei tule mieleen mitään muuta meikkierikoisuutta kuin kakkumaskara, jota moni meistä on käyttänyt, mutta Jonnejen äiditkin hädin tuskin muistavat.

Kakkumaskara oli aikoinaan loistava keksintö. Vanhanajan ripsivärillä tuli hyvää jälkeä ja erittäin tuhdit räpsyripset. Kysymys oli siis ripsiväristä, joka oli pienessä rasiassa kuivana massana, josta kostutettuna irtosi väriä harjaan.

Perinteisin ja ällöttävin menetelmä irrottaa ripsiväriä oli laittaa "sylykyä" harjaan ja sitten vain meikkaamaan. Jotkut väittävät ottaneensa harjaan puhdasta vettä hanasta.

Jossain vaiheessa 70-luvulla tapahtui uudistus, joka siirsi kakkumaskaran historiaan. Sangen moni siirtyi ripsivärissä nykyiseen pyöröharja- ja putkisäiliömalliin heti, kun sellaisia tuli kauppoihin. 80-luvulla muodissa olivat siniset ripsivärit.

Tätä palstaa varten tarvittiin kuva kakkumaskarasta. Hämmästyttävää kyllä, sellainen löytyi läheisestä kosmetiikkaliikkeestä. Kakkumaskara on tehnyt paluun.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »