Paikallisuutiset

Odotusaika lasten psykoterapiaan on pahimmillaan kuukausia – Terapian tarvitsijoita enemmän kuin saatavilla olevaa hoitoa

Alle 16-vuotiaiden lasten psykoterapiahoitojen saatavuus on parantunut merkittävästi verrattuna tilanteeseen, joka oli kymmenen vuotta sitten Kokkolan alueella.

Näin arvioi vastuualuejohtajaJaakko Kosonen Soiten Keski-Pohjanmaan sosiaali- ja terveyspalvelukuntayhtymä Soitesta. Soitessa on lasten ja nuorten terapiapoliklinikka, joka vastaa alle 16-vuotiaiden psykoterapiasta ja psykiatrisesta kuntoutuksesta.

– Terapian tarvitsijoita olisi kuitenkin enemmän kuin hoitoa voidaan antaa. Lapsi pääsee harvoin välittömästi terapiaan, kun sen tarve on arvioitu, Kosonen sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Odotusaika voi olla päivän tai viikon verran mutta viikosta pahimmillaan useampaan kuukauteen.

Viive voi johtua siitä, että käytettävissä olevilla terapeuteilla ei ole tarjota vapaata aikaa. Yksi terapeutti voi työskennellä vain tietyn potilasmäärän kanssa.

– Mutta jos terapeutilla on päättynyt aikaisemmat terapiat, hän voi ottaa uuden lapsen terapiaan nopealla aikataululla.

Terapiaa ei aloiteta kevyillä perusteilla vaan sitä edeltää useita käyntejä poliklinikalla. Lapsella ja perheellä pitää myös olla valmius osallistua terapiaan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Lasta ja perhettä ei jätetä yksin odottamaan terapian alkamista.

– Odotusaikana on käyntejä terapiapoliklinikan työntekijöiden luona, mutta se ei ole varsinaista terapiaa vaan supportiivista hoitoa.

Alle 16-vuotiaiden lasten terapian järjestäminen on sairaanhoitopiireille asetettu lakisääteinen velvollisuus. Kokkolaan perustettiin lasten ja nuorten terapiapoliklinikka, jonka tehtävänä on järjestää ja koordinoi alueen terapioita, joita sairaanhoitopiirin kuuluu järjestää.

– Sen jälkeen alueen terapeuttien määrä on kääntynyt kasvuun ja on pystytty vastaamaan lakisääteiseen tarpeeseen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Poliklinikka järjestää terapiaa pienissä määrin poliklinikalla. Suurin osa terapiasta tapahtuu tekemällä ostopalvelusopimus yksityisten terapeuttien kanssa.

Lasten- ja nuorisopsykoterapeutteja on Soiten alueella vähän. Kaikki psykoterapeutit eivät ota vastaan lapsia.

– Olemme toimineet pitkään alueella. Terapeutit ovat kuitenkin harvalukuinen joukko ja poliklinikan kuntoutusohjaajat ovat pitkän linjan työntekijöitä. Jos uusia terapeutteja tiedetään tulleen alueelle, heitä pyritään tapaamaan ja haastattelemaan, Kosonen sanoo.

Terapiamuotoja on erilaisia – on esimerkiksi kognitiivista terapiaa, psykodynaamista terapiaa, traumapsykoterapiaa, perheterapiaa, ratkaisukeskeistä psykoterapiaa, musiikkiterapiaa, kuvataidepsykoterapiaa jne.

– Olennaista on, että pystytään ammattitaitoisesti arvioimaan, mikä terapiamuoto missäkin tilanteessa voisi toimia kaikista parhaiten, Kosonen sanoo.

Jokainen tapaus vaatii harkintaa. Lapsi saa lähetteen poliklinikalle, jossa tehdään alkuarvio. Kososen mukaan hyvin pieni prosentti jatkaa terapiajonoon.

Sen jälkeen ammattilaisista koostuva tiimi kokoontuu arvioimaan ja kartoittamaan tilannetta. Mukana tapaamisissa on kuntoutusohjaaja ja lapsi vanhempiensa kanssa.

– Se on kokemuksen tuoma vahva arvio, että tässä tilanteessa tämäntyyppinen terapia voisi olla paras ratkaisu ja sellaisia terapeutteja pyritään löytämään.

Terapiasuositus on selkeästi ammattilaisen arvioima lopputulos. Lapsella voi olla traumoja, erilaisia sopeutumisen ongelmia – myös masennus ja ahdistus ovat tavallisia syitä terapiaan hakeutumisessa, kuten myös syömishäiriöt.

– Alle 16-vuotiaiden kohdalla terapian järjestäminen on lakisääteinen velvollisuus, kun ammattilaiset arvioivat lapsen tilanteen ja kun katsotaan, että lapsi tarvitsee terapiaa, Kosonen sanoo.

Psykoterapia on yksi pätevä hoitomuoto kaikkien muiden mielen sairauksien hoitojen ohella. Sen saaminen on Kososen mukaan perusoikeus, jos tarvetta on.

– Budjetti ei saa olla määräävä tekijä, mutta sitä ei voi unohtaa.

Kommentti

Fakta

Psykoterapiaa

Lapsi voi saada Kelan vaativana lääkinnällisenä kuntoutuksena psykoterapiaa, kun hänellä on sairaudesta tai vammasta johtuva

huomattava suoriutumisen ja osallistumisen haitta.

Alle 16 vuotiaan lapsen/nuoren psykoterapia, joka ei kuulu vaativaan lääkinnälliseen kuntoutukseen kuuluu julkisen terveydenhuollon järjestäväksi.

Lähde: Kela

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä