maanantai 27.5.2019 | 10:38
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Päivyri

Keskipohjanmaa 20 vuotta sitten: Metsähallitus satsaa Maasydämeen

Päivi Savela Keskipohjanmaa+
To 14.3.2019 klo 07:03

SIEVI

Metsähallitus investoi roimasti tänä vuonna Sievin Maasydänjärven loma-asutukseen. 1,3 miljoonan markan satsaus kunnallistekniikkaan, tiestöön ja vesihuoltoon on Metsähallituksen suurin investointi tänä vuonna koko valtakunnassa Lapin kohteetkin mukaan lukien, kertoo metsänhoitaja Tuomo Pikkarainen Metsähallituksen Laatumaasta.

Metsähallitus markkinoi lauantaina lomatontteja etupäässä yrityksille. Kahteen kortteliin on kaavoitettu yhteensä 39 tonttia, jotka soveltuvat isompaan, jopa 120 kerrosneliön rakentamiseen.

– Kysyntää on. Puolenkymmentä työmaata on jo käynnistynyt, Pikkarainen sanoo.

Pääasiassa yrityksille markkinoidut nelos- ja viitoskorttelit sijaitsevat kauempana keskuspaikasta, joka on Urjanlinnnan palvelu- ja viihdekeskus. Huhtikuun aikana valmistuvat myyntikuntoon kaksi pienempää lomamökkien aluetta, joita markkinoidaan vaunu- ja perhelomailijoille. Keskusalueen mökkien kerrosneliöt ovat noin 40-50 neliötä.

– Tavoitteena on että kahden, kolmen vuoden kuluttua kaava-alue on täynnä, Pikkarainen sanoo.

Metsähallitus kehittää Maasydäntä yhdessä Urjanlinnan yrittäjän Jari Pennalan kanssa. Suunnitelmissa on merkitty nykyiset vaunupaikat hieman kauemmaksi rannasta, mutta vaunualue myös laajenee nykyisestä.

Pennala luonnehtii Maasydämen lomarakentamista siirtymisenä divaritasolta liigatasolle. Alueelle rakennetaan ajanmukaisia rakennuksia, jotka soveltuvat ympärivuotiseen käyttöön. Loma-asukki voi elää samanaikaisesti luonnon keskellä, mutta lähellä palveluja.

– Ihmisillä on aina tarve kokoontua, vaikka kuinka luonnossa ollaan, Pennala tiivistää.

Maasydämen rantakaava valmistui joulukuussa. Metsähallituksen investointien tuloksena rakentajat voivat saman tien liittää kiinteistönsä niin talousvesi-, jätevesihuolto-, sähkö- ja puhelinverkkoon. Liittymien hinta veloitetaan erikseen.

Maasydämen tontit ovat melko pieniä, noin 1000-1500 neliön kokoisia. Yrityskäyttöön suunnattujen korttelialueiden rakennusoikeuden hinta vaihtelee 500-1000 markkaa kerrosneliöltä. Vaihtoehtona on pitkäaikainen vuokra alle 3000 markalla vuodessa.

– Perinteiseen järvenrantaratkaisuun verrattuna tämä on selkeästi halvempi vaihtoehto. Hintataso on haluttu pitää kohtuullisena, Pikkarainen vertailee.

Metsähallituksen mukaan palveluja on tarjoamassa Urjanlinnan lisäksi kiinteistöhuollon, perustus- ja maansiirtotyön sekä lomarakennusten suunnittelun ammattilaiset. Esittelytilaisuuksia yrityksille ja perheille järjestetään vielä myöhemminkin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »