maanantai 27.5.2019 | 11:10
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kahta kokkolalaista epäillään törkeästä veropetoksesta – jäänyt ilmoittamatta 240 000 euron edestä majoitustuloja

Joni Mäki-Petäjä Keskipohjanmaa+
La 16.3.2019 klo 07:57 [päivitetty la 08:08]

Pohjanmaan poliisilaitoksella Kokkolan talousrikosryhmällä on meneillään majoitus- ja vuokraustoimintaan liittyvä esitutkinta. Verohallinnon tekemän ilmoituksen perusteella kahden kokkolalaisen henkilön epäillään yhdessä ja erikseen vuokranneen ja harjoittaneen toistuvaa lyhytaikaista ammattimaista majoituspalvelujen tarjoamista vuosina 2015-18. Elinkeinosta saatuja tuloja on jäänyt ilmoittamatta verottajalle noin 240 000 euroa.

Esitutkinnassa epäillyt eivät ole mieltäneet harjoittamaansa vuokraus- ja majoitustoimintaa elinkeinotoiminnaksi, josta olisi pidettävä kirjanpitoa ja maksettava elinkeinotuloveroa ja arvolisäveroa.

Asiaa tutkitaan rikosnimikkeillä törkeä veropetos ja törkeä kirjanpitorikos. Lisäksi toisen epäillään nostaneen perusteettomasti työttömyyspäivärahaa nettona yli 16 000 euroa. Tästä on kirjattu rikosnimike törkeä petos.

Pohjanmaan käräjäoikeus määräsi 13.3. epäiltyjen omaisuutta vakuustakavarikkoon noin 125 000 euron edestä. Summa koostuu vältetystä elinkeinotuloverosta, arvonlisäverosta ja pääomaverosta sekä perusteettomaksi maksetuista työttömyyskorvauksista. Esitutkinnan perusteella toisen epäillyn osuus vältetyistä veroista on huomattavasti pienempi eli noin 10 prosenttia.

Poliisi muistuttaa samalla, että kotimajoitusta harjoittavan täytyy ilmoittaa verottajalle vuokraustoimintansa ja lyhytaikaisenkin majoitustoiminnan tulot. Satunnainenkin vuokraus- ja vastikkeellinen majoitustoiminta (ns. perhemajoitus) on veronalaista tuloa. Mikäli huoneiston ostaa pelkästään majoitusta varten eikä siellä itse asu, voidaan katsoa, että kyseessä on majoitustoiminnan harjoittaminen. Tällöin noudatetaan tarkempia säännöksiä majoitus- ja ravitsemisliiketoiminnasta sekä elinkeinotoiminnasta.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »