Talous

Paikalliset sahat varautuvat brittien lähtöön – Iso-Britannian EU-ero ei ole sahateollisuudelle katastrofi, mutta ei täysin ongelmatonkaan

Suomalaiset vientiyritykset seuraavat mielenkiinnolla Britannian ja EU:n välisiä neuvotteluja

PIETARSAARI

Britannia on sahatavarateollisuuden tärkein eurooppalainen vientimaa.

Britannian sahatavaran kulutus oli vuonna 2017 noin kymmenen miljoonaa kuutiota.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Määrästä noin 6,5 miljoonaa kuutiota tuli Britannian ulkopuolelta. Loput 3,5 miljoonaa kuutiota on Britannian omaa tuotantoa.

Meidän laskelmissamme Britannia säilyy jatkossakin merkittävänä vientimarkkinana. MIKKO HYVÄRINEN

Pohjoismaiselle sahatavaralle on kysyntää, koska se soveltuu Britannian omaa puuta paremmin korkealaatuisten tuotteiden jalostukseen.

UPM:n omistamalle Pietarsaaren Alholman sahalle vaikutukset eivät ole merkittäviä.

Pohjoisen sijaintinsa vuoksi Alholman sahan pääasiallisena markkina-alueena on kotimaa

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Takavuosina Britannia oli meidän näkökulmastamme katsottuna nykyistä merkittävämpi vientimaa. Nykyisin meiltä menee sinne vain yksittäisiä sahatavaralasteja, kertoo Alholman sahan paikallisjohtajaMika Åby.

UPM:n muille sahoille Britannia on merkittävä vientimaa. UPM operoi kahteen terminaaliin Britanniassa: Hulliin ja Tillburyyn.

– Negatiiviset vaikutukset näkyvät siten, että maahantuojan tulee hoitaa tuontitullaus mikä lisää henkilöresursseja ja lisää kustannuksia, sanoo UPM Timberin myynti- ja toimitusketjun hallinnan johtajaMikko Hyvärinen.

Toiminnan mahdollisen hidastumisen ja vaikeutumisen takia UPM on täyttänyt Britannian varastojaan sahatavaralla, sekä tekemällä sopimuksia tuontitullausta hoitavien yritysten kanssa.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Lyhyellä tähtäimellä Brexitillä voi olla vaikutuksia, mutta uskon tilanteen normalisoituvan pitkällä tähtäimellä. Ajan myötä mahdollisista ongelmista päästään eroon. Meidän laskelmissamme Britannia säilyy jatkossakin merkittävänä vientimarkkinana, sanoo Hyvärinen.

Brexitin vaikutukset ovat toistaiseksi jääneet vähäisiksi.

– Kauppaa Britanniaan, kuten muillekin markkinoille, on tehty aivan normaalisti eikä epävarmuudesta ole koitunut käytännön ongelmia, sanoo Hyvärinen.

Kalajokelaisen Junnikkalan sahan kokonaismyynnistä noin viisi prosenttia menee Englantiin, mikä tuo sille kuudennen sijan Junnikkalan vientikohteiden listalla.

– Ykkösenä on Japani, kertoo toimitusjohtajaKalle Junnikkala.

Englannin listasijoitus voi laskea kuluvan vuoden aikana Brexitiin liittyvän epävarmuustekijöiden takia.

– Englannin-vienti on tökännyt vuoden ensimmäisen kvartaalin aikana. Siellä ei uskalleta tehdä rakennuspäätöksiä. Kun Brexitiin saadaan ratkaisu, markkinat lähtevät vetämään. Kokonaan toinen juttu on se, mitä tapahtuu valuuttakursseille, sanoo Junnikkala.

Englannin viennin sakkaamisella ei ole dramaattisia vaikutuksia Junnikkalan sahan toimintaan.

– Tuotteen vain ohjautuvat samankaltaisille markkinoille, sanoo Junnikkala.

Haapajärveläisen sahan HASA:n tuotannosta hieman yli puolet menee vientiin. Tärkeimmät vientialueet ovat Pohjois-Afrikka, Kiina ja Japani.

HASA:n toimitusjohtajaKasperi Pitkäkangas arvioi, että Brexit ei vaikuta sahateollisuuden vientimarkkinoihin juuri mitenkään.

– Esimerkiksi EU:n WTO –sitoumuksiin perustuen tullitariffi sahatavaroille on nolla Brexitin jälkeenkin. Tullimuodollisuuksia varmaan kuitenkin tulee, hän myöntää.

Pääministeri Theresa May on saanut kansanedustajilta nenilleen useita kertoja, mikä on pitkittänyt ratkaisua. Pitkäkangasta ei ole Brexitiin liittyvä epävarmuus haitannut.

HASA-yhtymän tuotanto oli viime vuonna 405 000 kuutiota ja liikevaihto oli 92,2 miljoonaa euroa. Henkilöstöä on noin 190.

Kommentti

Sahatavaraa Britanniaan

Suomesta vietiin viime vuonna Britanniaan eniten metsäteollisuuden tuotteita.

Tullin ja Tilastokeskuksen tilastojen mukaan vuonna 2017 Britanniaan vietiin eniten paperia ja pahvia (23%) ja toiseksi eniten vietiin polttoaineita (20%).

Kolmanneksi eniten vietiin sahatavaraa (7%).

Britannian sahatavaran kulutus on 10 miljoonaa kuutiota.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä