torstai 1.12.2022 | 04:50
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Keskipohjanmaan juttusarja Jonnet ei muista: Luvattomien metsästäjän kanssa silmätysten – "Päivää, olen televisiolupatarkastaja"

Tapani Postila
La 23.3.2019 klo 08:45

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Asunnon ulko-ovelle seisoi synkkä tummiin pukeutunut mies. Ensimmäinen lause oli kertonut kaiken kutsumattomasta vieraasta opiskelijakämpän kynnyksen toisella puolella.

Keskustelu jatkui jännittyneissä merkeissä: "Onko sinulla televisiolupaa?"

"Ei ole lupaa, koska ei ole televisiota."

"Mutta sinun asunnon ikkunasta näkyi kyllä sininen vilkkuva valo tuonne ulos?"

"Ei voi pitää paikkansa. Ei ole televisiota."

"Voinko tulla sisälle tarkastamaan?"

"Juu, et voi. Hyvää päivän jatkoa."

Ovi kiinni. Henkien taisto televisiolupatarkastajan kanssa oli päättynyt voittoon. Mielessä välähti, että joskus sen voisi ehkä maksaa. Ehkä tai ehkä ei.

Vuoteen 2013 saakka televisiolupia tarkastivat kiertävät tarkastajat. Tarkastus päättyi, kun Yle-vero tuli käyttöön. Aika monet vuosikymmenet tarkastajat ehtivät luvattomia narauttaa, koska rahastus alkoi lähetysten säännöllisen lähetyksen alkaessa vuonna 1958.

Tarkastajia torjuttiin monin konstein. Yksi parhaista oli hyvän opiskelukaverin idea kertoa televisioruutunsa olevan taiteellisesti luotu akvaario. Hän oli väkertänyt rautalangasta ja pahvinpalosta kalojen maailman, jonka pystyi laskemaan ruudun päälle. Kuulemma sisälle livahtanut tarkastajakin oli joutunut pidättelemään nauruaan pimeää tv-akvaariota katsellessa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »