Paikallisuutiset

Piinaviikot alkoivat: Kokkolalaisen kristillisen yhdistyksen pankkitilit on suljettu, koska yhdistystä epäillään rahankeräysrikoksesta ja sen perustajaa törkeästä veropetoksesta

Kokkolalainen rovastiJohan Candelin on tunnettu rauhanlähettiläs, joka on syönyt aamiaista presidentti Obaman kanssa, illallistanut kolmen paavin seurassa ja tavannut Tiibetin buddhalaisuuden johtohahmon Dalai Laman.

Nyt hänen perustamansa kristillinen yhdistys Marttyyrikirkon ystävät on rahankeräyslupaa koskevan poliisitutkinnan kohteena.

Lisäksi Candelinia epäillään törkeästä veropetoksesta. Esitutkinta on vielä kesken. Candelin kiistää epäilyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistys tarkisti ennakkoon, tarvitseeko se lupaa rahankeräykseensä.

Yhdistyksen varainkeruu perustuu kahden lakimiehen antamiin lausuntoihin. Rovasti Johan Candelin

– Yhdistyksen varainkeruu perustuu kahden lakimiehen antamiin lausuntoihin, joiden mukaan yhdistys ei tarvitse rahankeräyslupaa, sanoo Candelin.

Marttyyrikirkon ystävät on selvittänyt asiaa niin poliisin edustajilta ja oikeudelliselta asiantuntijaltakin.

Yhdistys suunnitteli nettikeräystä, mutta siihen ei ryhdytty, koska lausunnoissa nettikeräys todettiin sellaiseksi menettelytavaksi, joka olisi vaatinut rahankeräysluvan.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistyksen hallituksen jäsenet ovat eläneet siinä uskossa, ettei varojen kerääminen edellyttänyt rahankeräyslain mukaista lupaa.

Asia tuli julkisuuteen viime tiistaina, kun Pohjanmaan käräjäoikeus määräsi yhdistyksen ja Candelinin omaisuutta takavarikkoon 2,6 miljoonan euron arvosta.

Hukkaamiskieltoon asetettu summa vastaa yhdistyksen vuosina 2014-2019 toteuttaman keräyksen tuottoa.

Poliisi selvittää, olisiko rahankeräyksen järjestäminen edellyttänyt rahankeräyslupaa Poliisihallitukselta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Yhdistyksen varat ovat tällä hetkellä vakuustakavarikossa, mutta yhdistyksen tarkoituksena on jatkaa toimintaa entiseen tapaan kunnes oikeusprosessi on päättynyt.

Candelinin mukaan asiassa ongelmallisinta on se, että poliisin hakemien turvaamistoimen vuoksi yhdistyksen toiminta on keskeytetty eikä yhdistys voi jatkaa avustustoimintaansa.

Yhdistyksen kaikki pankkitilit on suljettu eikä yhdistys pysty hoitamaan välttämättömiä velvoitteitaan.

Tilien sulkeminen voi johtaa siihen, että yhdistyksen toiminta lakkaa ennen kuin esitutkinta-asia etenee edes syyteharkintaan.

Candelin korostaa, ettei poliisi epäile varoja kadonneen yhdistyksen tililtä. Nyt selvitetään ainoastaan rahankeräysluvan tarvetta.

– Yhdistyksen kaikki tilinpäätökset on tilintarkastettu ja hyväksytty ilman huomautuksia. Kaikki varat ovat tallessa ja ne on käytetty lahjoittajien toivomusten mukaisesti, korostaa Candelin.

Yhdistys toteaa vastineessaan, ettei yhdistys kerää rahaa sellaisin menettelytavoin, joiden vuoksi se tarvitsisi rahankeräyslain mukaisen rahankeräysluvan.

Yhdistys on lähettänyt suljetuissa kirjekuorissa kiertokirjeen viisi kertaa vuodessa vain niille henkilöille, jotka ovat sen tilanneet. Vastaanottajat ovat antaneet yhdistykselle nimensä ja osoitteensa.

Kirje on sisältänyt tilisiirtolomakkeen. Tilaaja on saanut itse päättää lahjoittamansa rahasumman ja mahdollisen käyttökohteen.

Candelinin osalta kyse on myös epäilystä törkeästä veropetoksesta.

Tutkintailmoituksen mukaan esitutkintaviranomainen on vasta pyytänyt verohallinnolta kannanottoa verotusmenettelystä.

– Verotarkastusta ei ole edes aloitettu Candelinin osalta, sanoo yhdistyksen asianajajaAnne Mäkelä.

Tutkintaa johtava rikoskomisarioHenry Rinteelä vahvistaa, että tutkinnassa on rahankeräysrikos ja törkeä veropetos.

– Muilta osin en voi kommentoida asiaa, koska tutkinta on vielä kesken, sanoo Rinteelä.

Marttyyrikirkon Ystävät

Merkitty yhdistysrekisteriin 30.3.1982.

Toiminnan ensisijainen tarkoitus on auttaa eri maissa ja kulttuureissa vainojen kohteiksi joutuneita kristittyjä verkostoitumalla toiminnassaan paikallisten seurakuntien kanssa.

Yhdistys auttaa ensisijaisesti kristittyjä, mutta myös muihin uskontokuntiin kuuluvia.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä