torstai 1.12.2022 | 06:27
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Jätti jäljen: Tampereen Tappara

Jukka Anias
La 6.4.2019 klo 08:55

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Ajatus oli, että tätä juttua en kirjoittaisi. Onhan vuosia – taitaa muuten olla jo vuosikymmeniä – sitten tullut selväksi, että Tapparan miehiä ollaan.

Toisaalta. Ei pitänyt Freukkareistakaan mitään tällä palstalla lausua. Niin tuli sekin itsensä kanssa tehty välipuhe rikottua, kun Suonna Konosen suomikantritiiliskivi ilmestyi. Pakkohan (?) siitä oli kirjoittaa.

Nyt alibiksi kelvatkoon vaikka kiekkoliigan meneillään olevat pudotuspelit.

Vieläkin on hyvin muistissa, kuinka karvaalta tuntui radiosta kuulla Seppo Revon ratkaisevan kaikkien aikojen ensimmäisen liigamestaruuden Turun Palloseuralle. Kiekko painui maaliskuun 19. päivänä vuonna 1976 Hakametsän täyden tuvan (10 200) edessä Antti Leppäsen taakse ajassa 59.39.

Tapparan kannattaminen oli alkanut muutama vuosi aikaisemmin syystä, joka on suosikkiseuran valikoitumiselle ehkäpä tavanomaisen sattumanvarainen. Kun helsinkiläistä seuraa ei alavieskalainen maalaispoika voinut tietenkään kannattaa, valinta oli lopultakin helppo. Otetaan se, jolla on hienoin nimi.

Peruste oli kestävää laatua oleva. Edelleen Tampereen Tappara on ylivoimaisesti iskevin ja paras seuranimi. Selvä kakkonen Suomessa on Karijoen... aivan... Tappara.

Menestystä sai nuori poika nopeasti nauttia. Yksi Seppo Revon osuma tuli kyllä kuitattua.

Oli Kalevi Nummisen kolmen pytyn Tappara 1970-luvun lopussa ja seuraavaksi Rauno Korven kultainen 80-luku viisine mestaruuksineen. Toki vuoden 1984 mestariksi kirvesrinat luotsasi 90-luvun alkuvuosien Hermeksestäkin tuttu, nyt jo edesmennyt Olli ”Molla” Hietanen.

Sitten tuli synkkä 1990-luku, uusi nousu 2000-luvun alkuvuosina ja vaipuminen taas alhoon. Päättymässä olevalla 10-luvulla Tappara on pelannut kuusi kertaa peräkkäin finaaleissa. Saapa nähdä, paneeko Hämeenlinnan Pallokerho meneillään olevassa välieräsarjassa tälle putkelle pisteen.

Sekin käy ihan hyvin, vaikka hetken kirpaisisikin. Ihan sama mitä seuraa, missä lajissa hyvänsä kannattaa, menestyminen on tietysti tärkeää. Kilpaurheilussa kun jo määritelmällisestikin kilpaillaan ja tavoitellaan menestystä.

Itse kannattamiseen tappioilla taas ei ole mitään vaikutusta. Ihan hyviltä näyttivät kirveslogot auton takaikkunoissa sinäkin aamuna, kun oli toisena keväänä peräkkäin tullut dunkkuun seitsemännen finaalin jatkoajalla – samalle joukkueelle.

Esimerkiksi NHL:ssä sellaista ei ole tapahtunut koskaan.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »