Ruoka

Kiirastorstai on ruokakaupoissa vuoden kolmanneksi kovin myyntipäivä – Yhä useampaan ostoskoriin laitetaan lammasta tai karitsaa

Ruokakaupoilla on parhaillaan käsillä yksi vuoden suurista sesongeista. Pääsiäinen näkyy vahvasti myynnissä.

– Pääsiäinen on tosi hyvä sesonki varsinkin Kalajoella, kun Hiekkasärkillä on paljon lomalaisia. Nythän on tulossa hyvät kelitkin, joten odotukset ovat kovat, kertoo S-Market Kalajoen päällikköMatti Ylitalo.

Hän muistelee, että suppeampien aukiolojen aikaan kaupassa oli kiirastorstaina lähestulkoon kaaos.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Nyt asiakasvirta jakautuu tasaisemmin, mutta pääsiäistorstai on edelleen vuoden kolmanneksi kovin myyntipäivä juhannuksen aatonaaton ja joulun aatonaaton jälkeen.

On ehkä se pakollinen karitsapäivä, ja sitten palataan tutumpiin ruokiin. Antti Ahonen K-Citymarket Kokkolan kauppias

HalpaHallille tämä on ensimmäinen pääsiäinen, jolloin myymälät ovat auki joka päivä.

– Nyt on turha hamstrata ruokaa jääkaappiin. Ihmiset ovat jo oppineetkin, ettei siihen ole tarvetta, sanoo Kalajoen HalpaHallin elintarvikevastaavaPirjo Alila.

Mitä asiakkaiden ruokakoreihin sitten päätyy pääsiäisenä? Kokkolan K-Citymarketissa ainakin lammasta ja karitsaa, kertoo kauppiasAntti Ahonen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Niiden myynti on kasvanut tasaisesti vuosien varrella, mutta se ajoittuu pitkälti pääsiäiseen. Lammas on pääsiäisenä kilomääräisesti suurin lihatuotteemme. Broileri on myös nousussa.

Ahonen huomauttaa, että tänä vuonna pääsiäisen myöhäinen ajankohta ja luvassa olevat hyvät kelit saattavat houkuttaa ihmisiä jo grillaamaankin.

– Karitsa käy siihenkin, sitä grillataan myös kesällä.

Ahosen mukaan karitsa kuuluu pääsiäiseen niin kuin kinkku jouluun. Matti Ylitalon arvio on varovaisempi:

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Ei se meillä ole ikinä mikään hittivolyymituote ollut. Ei sitä selkeästi läheskään joka ruokapöydässä ole. Ja mieluiten sen pitää sitten olla valmis paisti.

Saman on havainnut Pirjo Alila, jonka mukaan moni laittaa pääsiäisenä lampaan sijaan ruuaksi kanaa tai kalkkunaa:

– Pelätään, ettei osata paistaa lammasta oikein. En ole itsekään aiemmin paistanut lammasta, mutta nyt meinasin rohkaistua kokeilemaan. Lammasta on myös saatavilla valmiiksi maustettuna ja kypsänä paistinakin.

Alila kertoo, että lähinnä maahanmuuttajien vuoksi lampaanlihaa on kaupan valikoimassa jatkuvasti.

– Maahanmuuttajat syövät paljon lammasta, ja siksi sitä pitää löytyä ympäri vuoden.

Kasvissyönti tai punaisen lihan välttely eivät Antti Ahosen mukaan ainakaan vielä ole näkyneet pääsiäisen ruokaostoksissa.

– Joulu ja pääsiäinen ovat perinteisiä juhlia, joiden ruokaperinteet pitävät pintansa. Liharuoka kuuluu juhlaan, ja sitä vähennetään ehkä sitten muina päivinä.

Vaikka kyse ei olisikaan lihan välttelystä, niin täkäläiset marketit myyvät pääsiäisenä paljon myös kalaa.

– Kala kuuluu täällä juhlapöytään pyhinä, Pirjo Alila toteaa.

– On ehkä se pakollinen karitsapäivä, ja sitten palataan tutumpiin ruokiin. Kalan kulutus on ollut mukavassa kasvussa, ja tänä pääsiäisenä lämpimät kelit ehkä innostavat kaivamaan jo savustimiakin esiin, veikkaa Antti Ahonen.

Ahonen luettelee, että pääsiäisen ostoksiin kuuluvat myös mämmit, pashat ja rahkat. Leivontatarpeita menee pääsiäisleivontaan, ja leipäpuolen sesonkiherkkuna on pääsiäislimppu.

Matti Ylitalo huomauttaa, että mämmikin on kaupan valikoimissa läpi vuoden.

– Tiedän ainakin kymmenen asiakasta, jotka ostavat mämmiä joka viikko.

Oma iso lukunsa on pääsiäisen makeismyynti.

– Pääsiäismunat ovat täällä iso tuoteryhmä, kun trulliaika on tulevana lauantaina, Ahonen kertoo.

Trulleja tuntuu riittävän edelleen Kalajoellakin, sillä sekä Ylitalo että Alila kertovat trullikarkkeja menevän todella paljon.

Ylitalon mukaan tämän alueen pääsiäiskokkoperinnekin näkyy elintarvikemyynnissä:

– Hiillosmakkaraa ostetaan kokkomakkaraksi, ja pillimehuja menee myös.

Fakta

Lampaan kysyntä kasvaa

Suomessa kulutettiin vuonna 2017 noin 4 miljoonaa kiloa lampaanlihaa (700 g / asukas) ja reilut 2 miljoonaa kiloa karitsanlihaa.

15 vuodessa karitsanlihan kulutus on yli kolminkertaistunut ja lampaanlihan kulutus kasvanut noin 2,5-kertaiseksi.

Lampaanlihassa omavaraisuusaste oli 36 prosenttia ja karitsanlihassa 51.

Lähde: Suomen Gallup Elintarviketieto Oy

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä