Paikallisuutiset

40-vuotias Kokemus elvytti Pääsiäisjamit – Maailman muuttuminen toi uuden lokeron keski-ikäisten kokkolalaisten kokoontumisajoille

Kokkolassa seurattiin Seinäjoen, Vaasan ja Pietarsaaren esimerkkiä vajaat neljäkymmentä vuotta sitten, kun kaupunkiin perustettiin elävän musiikin yhdistys.

Nimeksi tuli Kokkolan elävän musiikin yhdistys.

Ajalleen tyypillisesti asiasta uutisoitiin sanomalehdessä nimityksiä painottaen. Marraskuun Keskipohjanmaassa oli tilaa hallituksen varajäsenten luettelemiselle sekä perustamiskokouksen sihteerin ja tilintarkastajien nimille.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Puheenjohtajaksi valittu ja Lena Maate -bluesyhtyeessä vaikuttanut Gustav Nordlund puhui vaihtoehtojen tuomisesta Kokkolaan: Klassisen musiikin tarjonta on kunnossa, mutta kevyemmän musiikin puolella tarvitaan vaihtoehtoja niin sanotulle diskomusiikille.

Alusta asti johtoajatuksena oli järjestää konsertteja ja tarjota paikallisille muusikoille esiintymistilaisuuksia.

Ajatus kiteytyy taas lauantaina, kun Kokkolassa järjestetään Pääsiäisjamit.

Vuonna 1983 ensimmäistä kertaa järjestetty Pääsiäisjamit-tapahtuma elää uutta nostettaan. Kokkolan Seurahuoneen edustalla poseeraavatPekka Hietalahti jaJussi Valo puhuvat uusintakierroksesta.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Viikonloppuna järjestetään uusintakierroksista kolmas.

– Pääsiäisjamien uusi nousu johtuu paluumuuttajista ja sudeettikokkolalaisista, joille tapahtumasta on tullut kokoontumispaikka. Pääsiäisjameissa nähdään vanhoja kavereita ja tuttuja. Viime vuosina jengiä on ollut ihan simona, sanoo Valo, joka toimii Kokemus ry:n puheenjohtajana.

Marraskuussa 1979perustettu Kokkolan Elmu on taipunut matkan varrella muotoon Kokemus.

Myös yhdistyksen ydin eli musiikkityylien kirjo on elänyt.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Kokemuksen puheenjohtajana vuosina 2005–2007 toiminut ja nykyään hallitukseen kuuluva Pekka Hietalahti vetää kaaren jazzista punkkiin ja metalliin.

– Yhdistys oli aluksi aktiivinen jazzissa. 1980-luvun lopulla ja 1990-luvun alkupuolella järjestettiin Midnight Jazz -tapahtumaa yhteistyössä Midnight Jazz ry:n kanssa. Sitä ennen oli järjestetty Pääsiäisjameja ja Mammuttijameja, jälkimmäistä vuosina 1984–1986, Hietalahti listaa.

Kokemuksen leipälajiksi profiloitui vaihtoehtorock viimeistään 1990-luvulla.

– Melametsän Jukka toimi pitkään Kokemuksessa. Etenkin Westiin (West Coast Billiard) tuotiin paljon bändejä vuosituhannen taitteen aikoihin. Musiikkityyli on seurannut ydinporukan mieltymyksiä. Nyt on järkätty paljon metallia ja punkhenkistä Jussin ja Tumpin (Tuomas Palosaari) ansiosta, Hietalahti sanoo.

Neljä vuotta Kokemusta johtaneen Jussi Valon syntyperäisen kokkolalaisuuden kuulee puheenparresta, johon ei kuulu konsonanttien tuplaaminen vaan niiden triplaaminen. Nuotti on leppoisan itseironinen.

Vuosina 1997–1998 Valo soitti kitaraa Riskijäte-yhtyeessä.

– Lyhyt kiito ennen aikuisuutta. Keikkoja saimme Kokemuksen kautta. Soitimme punkkia esimerkiksi City Cafen jäähyväisbileissä. Se oli loistokeikka klassikkopaikassa. Pääsiäisjameihin emme päässeet, mutta tapahtuman jamboree oli tiedossa, Valo muistelee.

Kokemus toimii erilaisessa maisemassa kuin millään aikaisemmalla vuosikymmenellä sen historiassa.

Bändikulttuuri on mullistunut.

– Ensinnäkin bändien määrä. Se on ihan toista kuin ennen. Sen huomaa kaupungin tarjoamien bändikämppien käytössä. Vain kolmannes on varattu. Ilman nostalgian helinää muistan, että aikoinaan tiloja piti jonottaa. Nykyään on enemmän kotistudiomuusikoita, sanoo Valo.

Soittoharrastus ei ole kuollut minnekään, mutta bändien tilalle on tullut musiikki harrastuksena harrastusten joukossa ja kokoonpanojen projektiluontoisuus.

Netin takia identiteettiä ei tarvitse muotoilla soittokämpän yhteisöllisyydessä.

– Ennen olivat treenis, bändi ja yhteisöllisyys – nykyään projektiluontoisuus, sanoo Hietalahti.

Sähkökitara ei enää ole seksikäs, toteaa yhä biisiaihioita ”omaan arkistoonsa” demotteleva Valo.

– Yläastekavereiden kanssa ei enää arvota, kuka soittaa rumpuja ja kuka bassoa. Livekulttuuri on muuttunut. Suosiota ei ole enää pakko kasvattaa yleisön edessä.

Mikä on Kokemuksen rooli muuttuneessa maisemassa?

– Suuri kysymysmerkki. Rock-musiikki on ikämieshommaa. Sähkökitara on nykyajan haitari. Viimeinenkin varsinainen rock-sukupolvi alkaa ikääntyä, suuri osa harrastajista on 40–50-vuotiaita. Tämä näkyy pääsiäisjamien yleisössä. Nuorten olisi aika tehdä vallankumous ja astua johtoon. Mikä liikuttaa ja missä kanavissa? Siihen ei ikäiseltäni reliikiltä löydy vastausta, Hietalahti pohtii.

Bändikulttuurin mullistuminen on synnyttänyt jotain hyvääkin. Esimerkiksi Pääsiäisjameille oman lokeronsa.

Hietalahti puhuu ”nostalgisoinnista hyvässä hengessä”.

– Pääsiäisjameja järjestettiin vielä viime vuosikymmenellä, mutta sitten se hyytyi pikku hiljaa. Oliko se sitten markkinointi- vai ikäkysymys, mutta nyt konsepti on taas erinomainen. Tapahtuma vetää ihmisiä, jotka elivät kiihkeimmän nuoruutensa 1990-luvulla.

Hietalahti antaa krediitit uudesta tulemisesta kokkolalaismuusikko Kimmo Kaunistolle.

– Kimmo alkoi ottaa yhteyttä ihmisiin. Itsekin liityin uudestaan Kokemukseen Pääsiäisjamien lämmittämisen takia. Kokemus otti vetovastuun jamien järjestämisestä, Hietalahti sanoo.

Pääsiäisjamien paluu on merkinnyt uutta tulemista myös viime vuosikymmenten paikallissuuruuksille. Viime vuonna yksi pääesiintyjistä oli Mental Market, tänä vuonna odotetaan erityisesti Kapteeni Naaman, Rappänän ja The Refreshmentsin keikkoja.

Hietalahti kutsuu The Refreshmentsia yhdeksi Kokkolan merkittävimmäksi bändiksi.

– Se ei ole esiintynyt missään 25 vuoteen. Nyt se nähdään alkuperäiskokoonpanossaan.

Jussi Valolle The Refreshmentsin keikka oli aikoinaan ”heureka-hetki”.

– Kokkolassa tehtiin maailmanluokan musaa!

Kokemuksen juhlat jatkuvat ensi vuoden puolelle, kun Kokkola juhlii neljääsataa vuottaan.

– Länsipuistoon on ainakin suunnitteilla ulkoilmatapahtuma, Valo paljastaa.

Hietalahden mukaan Kokemuksella on edelleen tehtävä: se toimii liimana paikallisten muusikoiden keskuudessa.

– Taisin olla 16-vuotias, kun keikkailimme Ahjon kanssa Kokemuksen Mammuttijameissa tai Midnight Jazzissa Vaakunassa. Ihmiset tykkäsivät ja taputtivat käsiään. Siitä jäi positiivinen ja lämmin muisto.

Fakta

Kokemus ry

Vuonna 1979 perustettu Kokkolan elävän musiikin yhdistys tunnetaan nimellä Kokemus. Yhdistystä ennen Kokkolassa toimi jo Kokkolan Muusikot ry.

Viime vuonna Pääsiäisjameissa kävi 625 ihmistä. Lauantaina sen ylittämistä tavoitellaan.

Kokemuksen pitkän linjan logoa, ”pogoavaa punkkaria”, ei ole vielä tarkoitus päivittää.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä