sunnuntai 19.5.2019 | 15:22
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Uutiset

Kokot jäävät ehkä sytyttämättä – Ilmatieteen laitos ennustaa ruohikkopalovaaraa lauantaille

Kaisa Suomala Keskipohjanmaa+
To 18.4.2019 klo 10:45 [päivitetty to 13:02]

Perinteisiä pääsiäiskokkoja on valmisteltu eri puolilla Keski-Pohjanmaata pääsiäislauantaita silmällä pitäen. Useilla kyläkunnilla odotetaan tulen ja makkaranpaistomahdollisuuden yhteenkokoavaan voimaa, mutta pariin paikkaan on kokon ohelle järjestetty mittavaakin oheisohjelmaa.

Poikkeuksellisen aurinkoinen ja kuiva keli uhkaa tänä vuonna pistää stopin perinteelle. Ilmatieteen laitoksen asettaman ruohikkopalovaaran aikana kaikki maastossa tapahtuva avotulen teko on kielletty. Lauantaille ennustetaan ruohikkopalovaaran-alueen laajenemista Keski-Pohjanmaalle. Torstaina varoitus oli jo voimassa eteläisemmissä rannikkomaakunnissa kuten Pohjanmaalla.

Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen riskienhallintapäällikkö Jouni Leppälä, tiedetäänkö jo, saako lauantaina polttaa kokkoja vai ei?

– Varmaksi ei tiedetä. Ilmatieteen laitos päivittää varoituksia noin kolmen tunnin välein. Pohjanmaalla varoitus on voimassa, eli pelastuslaitoksemme alueella se koskee Luotoa, Kruunupyytä ja Pietarsaarta. Ennusteen mukaan on niin, että varoitus on tulossa voimaan myös Keski-Pohjanmaan alueella.

Ennuste ei ole kuitenkaan yhtä kuin varoitus, vaan tilanne pitää tarkistaa lauantaina?

– Ennen kuin raapaisee tikun sytyttääkseen kokon, ennen sitä pitää varmistaa, onko varoitus voimassa. Todennäköistä on, että se on, sillä sateita ei ole tiedossa ja säätila säilyy suhteellisen aurinkoisena, kuten se on ollut jo pitkään.

Onko sillä merkitystä, millaiselle alueelle kokko on tehty? Jos paikka on multapinnalla tai ennakolta kulotettu, voiko tulen tehdä?

– Kieltoa ei voi kiertää millään erityisjärjestelyillä. Viranomainenkaan ei voi antaa poikkeuslupaa ruohikkopalovaroituksen aikana. Avotulen teko on kielletty maastossa kaikkialla.

Vaikkei varoitus tulisi voimaan, onko syytä olla varovainen?

– Ehdottomasti. Meillä on jo nyt ollut 4–5 maastopaloa. Nyt on poikkeuksellisen kuivaa, ja suosittelen välttämään kaikkea kulotusta ja risujen polttoa.

Ilmatieteen laitoksen voimassa olevat varoitukset ja ennuste

Ilmoitus kulotuksesta tai kokon poltosta, Keski-Pohjanmaan ja Pietarsaaren alueen pelastuslaitoksen sähköinen lomake

Perinnekokoista, kuten pääsiäiskokoista, ei tarvitse tehdä ilmoitusta ellei tilaisuuteen osallistu yli 200 henkilöä samanaikaisesti.

Jos osallistuu, tilaisuudesta pitää tehdä myös yleisötilaisuuden pelastussuunnitelma.

Toholammin seurakunnan kokko kutsuu kaikenikäisiä – pääsiäismunan metsästyksen ohessa pääsiäisen sanomaa

Toholammin seurakunta järjestää pitkästä aikaa pääsiäistapahtuman, jossa osansa on pääsiäiskokolla. Kokko poltetaan seurakuntakodin takana olevalla pellolla ja oheisohjelmaa on kasvatuksen talolla eli päiväkerhojen ja nuorisotyön tiloissa.

Tapahtuma ideoitiin, koska pääsiäisen sanomaa haluttiin viedä lapsille uudella tavalla, kertovat vs. diakoniatyöntekijä Anja Keskitalo, nuorisotyönohjaaja Jani Heinineva ja lastenohjaaja Leila Lehtonen-Jukantupa. Asiat piti miettiä uudella tavalla muun muassa siksi, että seurakunnassa on nuoriso-, lapsi- ja diakoniatyössä vähemmän työntekijöitä kuin mihin viime vuosina on totuttu.

– Aikaisemmin olemme paljon kiertäneet koululla järjestämässä pääsiäispolkuja tai esittämässä näytelmää, mutta tänä vuonna halusimme järjestää jotain keskitetysti. On iso urakka viedä kouluille esimerkiksi rekvisiitta, Anja Keskitalo kertoo.

Lapsille suunnattua ohjelmaa kokolla on trullidiplomien jako trulliasussa paikalle tulleille sekä rastirata, jossa metsästetään pääsiäismunia.

– Siinä kerrotaan samalla pääsiäisen sanoma, Leila Lehtonen-Jukantupa kertoo.

Vaikka kokkotapahtuma on muunlaisiin pääsiäisohjelmiin verrattuna se yksinkertainen vaihtoehto, on se tekijöille silti iso rutistus, Jani Heinineva kertoo.

– Iso tapahtuma, paljon on tehty duunia sen eteen, hän sanoo.

Kun tapahtuma on ulkoilmassa, sinne pitää tuoda tekniikkaakin.

– Kokkohartaudet pidetään kokolla, äänentoisto vedetään sinne. Luvat piti kysyä kaikilta, että saammeko nyt varmasti järjestää tämän näin: kunnalta, seurakunnalta, palolaitokselta. Iso kiitos pellon omistajalle Ala-Kopsalan Atsolle, että saimme alueen käyttöön, Jani Heinineva sanoo.

Paloturvallisuutta on suunniteltu edistää ringillä, jossa ajetaan pintamaa mullalle sopivalla etäisyydellä kokosta.

– Yritetään tehdä tästä koko seurakunnan juhla ja vaihtoehto sille kokkoperinteelle, jossa on ehkä undohdettu se pääsiäisen ydinasia, Heinineva kertoo.

Pääsiäiskokkoja

Lista perustuu järjestäjien ilmoittamiin tietoihin.

Toholampi: Koko seurakunnan pääsiäistapahtuma seurakuntakodin pellolla sekä kasvatuksen talolla 18.00-20.30. Ohjelmallinen osuus klo 18.00-19.30. Kokko syttyy klo 18.

Sykäräinen: Koko perheen tapahtuma Sykäräisen nuorisoseuralla, vapaa pääsy. Kokko syttyy klo 20. Tenavadisco nuorisoseuralla klo 19.30–21, lapsilla mahdollisuus myös laulaa karaokea. Sen jälkeen karaoketanssit. Myynnissä muun muassa makkaraa ja arpoja.

Kannus:

Hevosseurojen pääsiäiskokko Kannuksen raviradalla. Kokko klo 18. Kepparikisat, ravintola, makkaraa ja kahvia.

Yli-Kannus (Korpela)

Välikannus

Muualla:

Ullava: Ylikylän nuorisoseuran kokko syttyy lauantaina klo 19 Rahkosentiellä lähellä Kaustisentietä (Rahkosentie 15). Ohjelmassa arvontaa ja illalla klo 22 alkaen kokkotanssit nuorisoseuralla. Tansseja tahdittaa Keijo Annalan yhtye. Anniskeluoikeudet.

Helsingin Keskipohjalaisten kokko Seurasaaressa Helsingissä klo 18.30 (jo 37. kerta). Paikalla 2500-3000 katselijaa.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »