Paikallisuutiset

Hallitukseen on tunkua, mutta ei millä hinnalla hyvänsä – "Hallituksessahan ne päätökset tehdään", toteavat Keskipohjanmaan levikkialueen kansanedustajat

Eduskuntatalon kuppila, tuo legendaarinen paikka, on ihan yhtä eksoottinen kuin miltä se kuulostaa. Siellä vain pitää sopeutua joukkoon, eikä se tunnu ketään haittaavan vaikka ensikertalainen ummikko tervehtii tuttavallisesti ihan kaikkia hitusenkaan tutumpia kasvoja.

Tiistaina Suomessa valta vaihtui kun uudet kansanedustajat saivat valtakirjansa. Keskiviikkona oli edessä ensimmäinen täysistunto.

Eduskunnan kahvilassa, joka kuppilaksi on nimetty on hyvä hengailla tuttuja kansanedustajia bongaillen. Ihka uuden eduskuntakauden alussa ensikertalaisia on kuppilassa ja Eduskuntatalon käytävillä onneksi useampiakin, ei ole ummikon olo ollenkaan orpo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Luotolainen kansanedustaja Peter Östman (kd.) on ennättänyt aikaiselle lounaalle. Hän on parasta aikaa aloittelemassa kolmatta eduskuntakauttaan.

– Täytyy myöntää, että en edes oikein enää muista, kuinka sekavissa mietteissä sitä ensimmäistä päivääni aikanaan aloitin, hän nauraa.

Eikä mies myönnä, että olisi vaali-iltana puntti tutissut, vaikka häntä ennätettiin ennakkoäänten laskun jälkeen haastatella eduskunnasta pudonneena kansanedustajana.

– Minulla on kova luotto äänestäjiimme. Siksi toisekseen, me kristillisdemokraatit keräsimme huikean äänisaaliin Vaasan vaalipiiristä, 2600 lisä-ääntä aiempaan vaaliin verrattaessa, Östman kehaisee.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Hallitukseen vai ei, kysymystä kansanedustaja ei lähde spekuloimaan. Toteaa, sen olevan mahdollisesti mahdollista, kumppaneista riippuvaista. Toisaalta hän aprikoi keskustan olevan oppositioon menossa, sillä vaaleissa koettu kiistämätön rökäletappio osoittaisi sitä suuntaa.

– Itse toivon voivani jatkaa työtä maakunnan sekä yrittäjyyden puolesta puhujana. Meidän on pakko löytää lääkettä työvoimapulaan. Emmekä me työvoimaa saa muuta kuin työperäistä maahanmuuttoa helpottamalla, sekä valjastamalla työttömyyskortistossa olevat ihmiset työhön, summaa Östman.

Pohjois-Pohjanmaalta eduskuntaan toiselle kaudelle valittuJuha Pylväs (kesk.) uskoo niin ikään alueellisen elinvoiman puolesta puhumiseen.

– Kun ei keskitettäisi kaikkia palveluita pelkästään kasvukeskuksiin. Ymmärrettäisiin se, että maaseudulla pitää olla mahdollisuuksia ellää ja pärjätä, hän sanoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Maaseudulla pärjäämiselle edellytyksiä ovat infra, tieverkosto sekä toimiva laajakaistayhteys.

– Meni vähän huutelemiseksi tuossa vaalien aikaan nuo ilmastoasiat. Maataloushan kuitenkin on ainoa keino, millä hiiltä saadaan sidottua. Maataloudessa jalostava teollisuus liha-, meijeri ja viljelypuolella olisi saatava kannattavaksi. Ettenkö minä tilallisena tietäisi minkälaista tarkkaa taloudenpitoa tilan pito vaatii, hän puuskahtaa silmät kipunoiden.

Haapavedeltä kotoisin oleva Antti Rantakangas (kesk.) odottelee rauhallisin mielin tulevia hallitustunnusteluja. Mahdollisista hallituskokoonpanoista on eduskunnan käytävillä kuiskittu ja spekuloitu, mutta kuudennen kauden kansanedustaja suhtautuu tulevaan tyyneydellä.

– Tottakai, jos meitä tarvitaan olemme hallituksessa mukana, mutta ehdot ovat kovat. Maakuntamallista sotea täyttyy viedä eteenpäin, kuten myös perhevapaauudistusta, myös ammatilliseen koulutukseen pitäisi lisätä voimavaroja, hän latelee.

Hän myös lisää, että demokratiassa on hyvää se, että kunhan vaalit on saatu käytyä, pystytään töitä tekemään sulassa sovussa yli puoluerajojen aina alueen ja maakunnan parhaaksi. Oman paikan hän toivoo löytyvän valtiovarainvaliokunnasta, eikä Rantakangas peittele sitä, että mieluusti haluaisi olla vaikuttamassa muun muassa siihen, että Himangalle löytyisi piisalle rahaa tiestön parantamiseen.

Alueen etu ja yhteistyö tuntuvat yhdistävän kaikkia levikkialueen kansanedustajiamme.

– Juuri eilen juttelin kaustislaisen Mauri Peltokankaan kanssa siitä, että meidän "sydän keskipohjalaisten" Lintilä, minä ja hän täytyy istua alas ja keskustella alueen asioista. Se eduskuntatyössä on upeinta, että vaikka salissa olisimme kuinka eri mieltä asioista, kuppilassa voimme istua aina alas samaan pöytään, toteaa Jutta Urpilainen (sd.).

Kokkolalaiskansanedustaja on jo melkoinen konkari eduskunnassa.

– Eilen portaita noustessa mietin, sitä hetkeä, kun 16 vuotta sitten nousin portaita ensimmäistä kertaa. Silloin olo oli jännittynyt ja utelias ihan kuin ensimmäisenä koulupäivänä. Samaa syvää kiitollisuutta tunnen jälleen uuden kauden kynnyksellä, mutta se suuri jännitys on poistunut, harmittelee Urpilainen.

Vaikka nyt näyttää siltä, että sosiaalidemokraatit ovat ilman muuta hallituksessa, ei pitkän linjan poliitikko lähde henkseleitään paukuttelemaan.

– Politiikassa mikään ei ole varmaa. Toivottavasti olemme pääministeripuolue ja hallituksessa, siellähän ne päätökset tehdään. Toivon toimintakykyisen hallituksen olevan valmiina kesäkuun alussa, hän sanoo.

PietarsaarelaiskansanedustajaAnna-Maja Henrikssonilla (r.) on kova halu viedä johtamaansa puoluetta hallitukseen. Neljä vuotta oppositiota riittäisi jo.

- Viime kaudesta toivon mukaan opimme sen, että liian isoja asioita ei voida junttaamalla ja pelkällä tahdolla viedä läpi.

Henriksson toivoo myös yhteistyötä yli puoluerajojen muun muassa Urpilaisen sekä Östmanin kanssa, jotta Kokkola-Pietarsaaren lentokenttä saadaan pysymään toimintakuntoisena. Myös lisärahan suuntaaminen kasitielle on yksi hänen tavoitteistaan.

Toholampinen kansanedustaja Mika Lintilä (kesk.)aloittaa kuudennen eduskuntakautensa. Elinkeinoministerin postia hoitanut mies on valmistautunut siihen, ettei ministerin salkkua ole jaossa tälle kaudelle.

– Tää on nyt oottelua vaalituloksen jälkeen ollut, kyllä kansa aika yksiselitteisesti meille osoitti paikan oppositiooon. Toisaalta onhan ministerin hommassa ollut aika lailla töitä, 14 kalenterimerkintää päivälle, yli kolmesataa matkapäivää, yli 400 puhetta ja tulihan sitä kierrettyä kaikki mantereet sekä 24 eri maata, summaa Lintilä huikeaa työsarkaa.

Eikä hän taida pahana pitää, että olisi enemmän aikaa ja mahdollisuuksia lobata Keski-Pohjanmaalle vaikkapa kaivosteollisuutta.

Näiden eduskunnassa tapaamien Keskipohjanmaan levikkialueen kansanedustajien yhteenlaskettu äänimäärä huitelee yli 48 500 annettua ääntä. Niin useat kansalaiset ovat antaneet luottonsa kansanedustajiemme työlle.

Valitettavasti tapaamiseen eivät ennättäneet saapua alueeltamme valitut ensikertalaiset kansanedustajat Mauri Peltokangas(ps.) eikä Mikko Kinnunen (kesk.).

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä