maanantai 16.12.2019 | 08:37
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Heikki Gummerus: Kompromissi on kevään kaunotar

Keskipohjanmaa
Ke 1.5.2019 klo 09:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Kevät keikkuen tulevi. Näinhän se menee. Kevään korvalla häijyksi äitynyt sää oli yleinen puheenaihe. Puhuttiin jopa takatalvesta. Tuo termi ei kelvannut kaikille, koska se ei sopinut kyseiseen ajankohtaan.

Sääkeskustelun käynnistäjä oli pohjoisesta puhaltanut kylmä vinkka, joka tunki luihin ja ytimiin. Kohtuullista runsaampi, pariin-kolmeenkymmeneen senttiin noussut, lumimäärä aiheutti vaikeuksia keskisessä Suomessa. Kesärenkailla autoilleet olivat sitä mieltä, että ajokeli yllätti jälleen. Kummasti keli yllättää edelleen, monista varoituksista huolimatta.

Pääsiäisen tienoilla sää alkoi muuttua. Västäräkin ilmestyminen autotallimme katolle vahvisti tutun sananparren viestin, västäräkistä vähäsen. Niinpä olemme saaneet nauttia harvinaisen leppoisasta ja kesäisestä lämpöaallosta. Sehän ennakoi tavanomaista takatalvea, juuri siihen ajankohtaan, kun kasvustot ovat päässeet hyvään alkuun. Näin lähiviikkojen ennustettaan puntaroi pitkän linjan harrastelijasäätieteilijä, lievän pessimismin sävyttämänä. Se on kuitenkin jälleen koettu, ettei vuodenkierto ole meillä säidensä puolesta yksitoikkoinen. Vaihtelevuutensa takia sitä pidetään yhtenä rikkautenamme.

Kesäaikaan siirtyminen tapahtuu meillä kuitenkin vain teoriassa. Tunnin siirto juhannukseen päin lisää aluksi valoa iltaan, mikä on pois aamusta. Siihen sen vaikutuksen voi tiivistää, mikä on toki illanvirkkujen mieleen.

Kun viisareiden siirtelystä luovutaan, ehkä jo lähitulevaisuudessa, meillä viisarit jäävät tuttuun talviaikaan. Se on ollut myös muutamien mielipidekyselyiden suosikki.

Vietämme tänään vappua, opiskelijoiden, kevään ja työn juhlaa. Maanviljelystalouksissa se tarkoitti ennen vanhaan perunansiemenen nostamista ja sonnanajoakin. Sitä agraariväki taisi käyttää vastavetona vappumarsseille. Niidenkin määrä on hiipunut. Kalajoellakaan ei ole marssittu vuosikymmeniin. Näin se maailma muuttuu. Simasta ja munkeista on aina nautittu maallakin.

Perunansiemen nosto ei kuulu enää meikäläisen vapunviettoon. Hyötyliikuntaa päivä saattaa kuitenkin sisältää, sillä pihan haravointi tahtoo passata juuri kevään virallisen avauksen ohjelmaan. Hyvä näin, sillä piha pitää haravoida viimeistään vappuna. Sää tietenkin ratkaisee, heiluuko harava silloin. Jos sataa räntää, mikä edustaa aika tuttua vappukeliä, silloin tuo tärkeä toimenpide on siirrettävä sopivampaan ajankohtaan. Haravoinnin sijasta voikin keskittyä imurointiin.

Merikaupungin kevätsää tuottaa sisämaasta muuttaneelle omat haasteensa. Kyse on mistäs muusta kuin pukeutumisesta, sillä meriveden viileys ja mereltä puhaltava tuuli vaativat suojautumista eli riittävää vaatetusta. Sitä on opeteltu vaihtelevalla menestyksellä 34 kevättä. Vilunväristysten kautta oppi menee onneksi vähitellen perille.

Poliittiset puheet kuuluvat vappuun niin kuin voisilmä puuroon. Puheiden kirjo ulottuu laidasta laitaan, sillä vappu ei ole enää pelkästään punainen. Monet puolueet pyrkivät hyötymään siitä. Toisaalta vappupuheet eivät edusta suurta kansanhuvia. Puheissa saatetaan tällä kerralla evästää tulevan hallituksen politiikkaa. Siitä sopiminen ei taida onnistua aivan silmäniskulla, vaan vaatii tiukkaa vääntöä ja kompromisseja. Taas kerran kompromissi on kevään kaunotar.

Perunansiemen nosto ei kuulu enää meikäläisen vapunviettoon.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »