Paikallisuutiset

Kuuden lapsen äiti, himankalainen Taina Mustonen treenaa ilolla keskellä arkea: "Tämä on oma tapamme elää. Osa arkeamme, mutta myös vastapainoa kaikelle muulle."

Himankalaisen, kuuden lapsen äidinTaina Mustosen kotiin on laskeutunut hetkeksi hiljaisuus, kun lapsista Jone, 15, Neta, 14, ja Tita, 13, ovat lähteneet kouluun ja 6-vuotias Sani esikouluun. Kuopus, 10 kuukauden ikäinen Ninna on aamupäivän unilla ja 4-vuotias Miko touhuaa omia leikkejään.

Olisi siis otollinen hetki äidille ottaa hieman omaa aikaa. Mustoselle se tarkoittaa toiminnallista treenaamista – yleensä joko kahvakuulilla, kehonpainolla tai nyrkkeilemällä.

Taina Mustosen Instagram-seuraajat tietävät, mitä hänen harjoituksensa voivat sisältää. Mustosen Instagramiin lataamissa kuvissa hän muun muassa seisoo käsillään – jopa yhdellä kädellään – ja päällään, vartalo staattisessa pidossa erilaisissa asennoissa. Kehonpainoharjoittelu koostuu siis lihaskuntoliikkeistä, joissa oma kehonpaino toimii vastuksena.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Vaikka Taina Mustonen harjoittelee silloin kuin siltä tuntuu, ainakin muutaman kerran viikossa hänelle on tärkeää järjestää treeniaika aviomiehensä Sami Mustosen kanssa. Harjoittelu tapahtuu useimmiten kotona, lasten ympäröimänä. Osan viikkoa heillä viettävät myös Sami Mustosen kolme lasta aiemmasta liitosta.

Mustosten treeni alkaa yleensä aina nyrkkeilemällä. Sen jälkeen he siirtyvät kahvakuula-, käsipaino- tai kehonpainoharjoituksiin.

– Mieheni on täysin samanhenkinen kanssani, yllytyshullu ja aina valmis kokeilemaan uusia ideoita. Kokeilemme kaikenlaista, esimerkiksi staattisia liikkeitä niin, että toinen on painona. Välillä treenaamme vaikka villasukat jalassa, mikä tekee harjoittelun taas aivan erilaiseksi. Kahta samanlaista treeniä meillä ei taida ollakaan.

– Monista pariharjoituksista ideat tulevat kahdelta vanhimmalta tytöltä, jotka löytävät lähinnä sosiaalisesta mediasta meille paritreenivinkkejä. Heillä on sitten hauskaa seurata pieleen meneviä yrityksiä. Monille kuville ja tilanteille on yhdessä naurettu.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Mustonen on hyvä esimerkki siitä, kuinka omaa kuntoaan ja hyvinvointiaan voi pitää yllä ilman kuntosalille tai ryhmäliikuntatunnille lähtemistä ja lastenhoitajien hankkimista. Kehonpainoharjoittelua voi tehdä kotona helposti arjen keskellä. Vasta-alkaja voi Mustosen mukaan aloittaa harjoittelun yksinkertaisista perusliikkeistä ja kasvattaa ensin kestävyyttä.

Mustosen kunto on jo kova, ja hän tietää hyvin, mitkä ovat hänen kehonsa rajat. Maaliskuussa hän esimerkiksi juoksi miehensä kanssa puolimaratonin harjoittelematta siihen lainkaan etukäteen. Mustonen mittasi kotoaan matkan Kalajoen Safari-talolle, 21,6 kilometriä, ja päätti että sinne juostaisiin.

– Mieheni vähän aluksi epäili, että eihän se ole mahdollista harjoittelematta tai käymättä edes joskus lenkillä, mutta minä tiesin, että pystymme siihen. Kestävyyttä me treenaamme niin paljon. Ja niin me juoksimme.

Kipinän urheiluun Mustonen sai neljännen lapsen syntymänsä jälkeen, jolloin hän aloitti kahvakuulaharjoittelun ryhmäliikuntatunnilla.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

– Kerran viikossa oli kuitenkin aika vähän, joten ei mennyt kauaa, kun hankin ensimmäisen kahvakuulan kotiinkin. Kahvakuulailussa kiehtoi toiminnallisuus ja treenin moninaisuus tempoa ja painoa vaihtelemalla.

– Arki on sitä mitä se on, ja lasten harrastukset ja menot määrittävät sitä aika paljon. Kuulat on kätevät siitäkin, että niiden kanssa voi harjoitella kotonakin.

Samoihin aikoihin Mustonen innostui myös kuntonyrkkeilystä, ja kotiharjoittelun ohella hän on äitiys- ja vanhempainvapaidensa aikana ohjannut kuntonyrkkeilyryhmiä eri paikkakunnilla. Kuluneella viikolla hän on palannut takaisin työelämään.

Nykyään Mustonen purkaa liikkumiseen sekä hyvää että pahaa oloaan ja se on myös keino rauhoittumiseen ja yhteiseen hetkeen miehensä kanssa.

– Minulle on tärkeää, että teemme tätä yhdessä mieheni kanssa. Voimme luottaa toisiimme täysin treenatessamme. Samalla kannustamme toisiamme.

Tärkeintä Mustoselle onkin treeneissä se, että sen täytyy olla hauskaa. Harjoitukset sujuvatkin aina pilke silmäkulmassa.

– Iloa ja huumoria täytyy olla. Myös ohjaamillani tunneilla nautin erityisesti siitä, jos ilmapiiri on rento, vapautunut ja iloinen. Ihmiset nauttivat tekemisestä ja toistensa seurasta.

Monet keskittymistä vaativat liikkeet ja liikesarjat ovat lisäksi ”aivotreeniä”.

– Kehonhallinta ja itsensä haastaminen kiehtoo. Se koukuttaa ja motivoi entisestään. En minäkään seissyt käsilläni tai päälläni alussa ilman tukea. Jossain vaiheessa huomasin, että en tarvitsekaan enää seinää tuekseni. Se tuo mahtavaa voitonriemua, kun onnistuu.

– Tämä on oma tapamme elää. Osa arkeamme, mutta myös vastapainoa kaikelle muulle.

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä