Paikallisuutiset

Uusien turvapuhelinten vuokrannousu yllätti Lesti- ja Perhonjokilaaksossa – "liki 30 euron vuokra on pienituloiselle paljon", sanoo eläkeläinen Ahti Ojamäki Kannuksesta

Soite uusii turvapuhelimet, jolloin niiden vuokrat nousevat Lesti- ja Perhonjokilaaksossa 7,45 eurosta 27 euroon ja samalla Kokkolan hintojen tasolle

Ikäihmiset Lestijokilaaksossa ja Perhonjokilaaksossa ihmettelevät turvapuhelinten vuokran hinnannousua jopa yli 300 prosentilla. Vanhoista turvapuhelimista perittiin vielä vuoden alussa vain 7,45 euroa perusmaksua.

Korotuksen jälkeen eli 1.2 Lestijokilaaksossa ja 1.5. Perhonjokilaaksossa uusien turvapuhelinten vuokrat ovat ilman paikanninmahdollisuutta 27 euroa ja paikanninmahdollisuudella 32,60 euroa. Soiten tavoitteena on, että kaikki Soiten turvapuhelinasiakkaat (902 kpl toukokuun alussa) siirtyvät yhtenäiseen järjestelmään vaiheittain ja viimeistään ensi vuoden alussa.

Siirtyessään yhteen ja samaan turvapuhelinjärjestelmään Soite harmonisoi myös turvapuhelinpalvelun hinnoittelua. Harmonisoinnin yhteydessä Jokilaaksojen turvapuhelinten vuokrat nousevat Kokkolan tasolle. Muutoksen jälkeen kaikki Soiten alueen asiakkaat ovat yhdenvertaisessa asemassa maksatuksen ja asiakasmaksujen suhteen.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten asiakasohjaus- ja avopalvelut palvelualuejohtajaHanna Saarinen kertoo, että Jokilaaksojen ulkopuolella eli lähinnä Kokkolassa Viria on perinyt Soiten noin 7,45 euron perusmaksun lisäksi lankapuhelimeen liitetyistä turvapuhelimista 10,70 euroa vuokraa kuukaudessa ja gsm-pohjaisista turvapuhelimista 20,10 euroa kuukaudessa. Uudessa palvelussa asiakas saa vain yhden laskun, joka tulee keskitetysti Soitelta.

– Tästä laskutuksen selkeyttämisestä on tullut hyvää palautetta sekä asiakkailta että omaisilta, Saarinen kertoo ja korostaa, että varsinaisia hinnankorotuksia on tullut vain kolmasosalle kaikista turvapuhelimien haltijoista.

Uudet puhelinmallit ovat Saarisen mukaan tekniikaltaan aiempia luotettavampia ja niihin voidaan kytkeä uutta tekniikkaa kuten häkä- savu- ja liesihälytintä. Paikantava turvapuhelin eli turvakello on taas paikannettavissa myös ulos. Paikantavan turvakellon tarjoamiseen päädyttiin asiakkaiden toiveiden perusteella.

– Turvapuhelinpalvelu ei ole Soitelle voittoa tuottava palvelumuoto, vaan osa sosiaalihuoltolain mukaisia palveluita, Saarinen kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Soiten hallitus päätti helmikuussa ottaa käyttöön uuden järjestelmän, ja tehdä yhteistyötä Stella Turvapuhelin ja Hoiva Oy:n kanssa. Stella voitti Kuntahankintojen järjestämän valtakunnallisen kilpailun turvapuhelinpalveluiden osalta.

Vielä tämän vuoden ajan turvapuhelinpalvelua tuottavat Soiten alueella sekä Stella että aiempi palveluntuottaja Viria. Jatkossa Stella jää ainoaksi palveluntuottajaksi.

Keskipohjanmaa haastatteli yhtä turvapuhelimen käyttäjää ja kahta käyttäjän omaista Lesti- ja Perhonjokilaakson alueelta. He moittivat turvapuhelinten vuokrannousua alueellaan liian suureksi yhdellä kertaa.

– Sain helmikuussa uuden turvapuhelimen. Käytännössä se on samanlainen kuin vanha. En ole onneksi joutunut käyttämään turvapuhelinta vielä kertaakaan. Hinnannousu harmittaa. Liki 30 euroa kuukaudessa turvapuhelimesta on pienituloiselle eläkeläiselle paljon, Kannuksessa palveluasunnossa asuva Ahti Ojamäki kertoo.

MAINOS - juttu jatkuu mainoksen jälkeen

MAINOS - mainos päättyy

Isänsä omaishoitajana toimivaJuha Saari Vetelistä huomasi Soitelta tulleen kirjeen palvelun muutoksesta noin kuukausi sitten. Hän ihmettelee palvelun hinnan nousua ja ennen kaikkea sitä, miksi palvelun tuotanto annettiin Soitelta yksityiselle palveluntuottajalle, vaikkakin kunnallisen eläkeyhtiön hallussa olevalle yhtiölle.

– Aiemmin mahdolliseen hälytykseen vastattiin palvelukoti Harjukodissa Vetelissä. Jatkossa tiettävästi jossain Helsingissä. Totta kai alueella turvapalvelua antavat ihmiset tuntevat asiakkaansa paremmin kuin jossain kaukana. Myös raha olisi kiertänyt alueella. Toki sen ymmärrän täysin, että tekniikkaa uusitaan. Mutta sitä pyydän miettimään huolella, että näitä asiakasmaksuja alennettaisiin julkisella tuella. Jossain vaiheessa ikäihmiset alkavat torjua uusia palveluja nimen omaan hinnan vuoksi ja ihmisten turvallisuus heikkenee, Juha Saari toteaa.

Nimettömänä pysyttelevä ikäihmisen omainen hämmästelee puolestaan uuden turvapuhelinjärjestelmän käyttöönoton kiireellisyyttä.

– Vielä joulukuussa annettiin ymmärtää, että edetään samoilla hinnoilla. Sitten jo helmikuussa tilanne oli toinen ja ikäihmisille ja heidän omaisilleen annettiin hyvin lyhyt aika reagoida näinkin suureen muutokseen, hän harmittelee.

Fakta

Soiten turvalaitteita

Stellan turvapuhelin GPS paikannuksella (ns. turvakello) 32,60 euroa/kk

Turvapuhelin ilman paikannusta 27 euroa/kk

Turvapuhelimeen liitettävät lisälaitteet 0,01 euroa/kpl: hellahälytin, savu-/palohälytin, ovihälytin tai ikkunahälytin,

häkäkaasuhälytin.

Muita lisälaitteita ovat: Vuotohälytin 11,18 e/kk, hellavahti 9,40 e/kk, kaatumisanturi 13,30 e/kk, älykäs ovivalvontasensori

19,50 e/kk.

Uusi puhelinjärjestelmä käytössä Lesti- ja Perhonjokilaaksossa.

Laajenee vaiheittain koko Soiten alueelle

Turvapuhelimia käytössä noin 900 asiakkaalla

Kommentoi Ilmoita asiavirheestä