maanantai 13.7.2020 | 15:12
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jouni Nikulan kolumni: Kokkolan ydinkeskustan mannerlaatat ovat liikkeessä – Ja se on mitä erinomaisin asia

Ma 6.5.2019 klo 06:30

Pitkäperjantain aamuna kirjoitin juttua Perhonjoen siltaremontista.

Kokkolan keskusta tuntui seisahtuneen syvään uneen. Povasin, että sellaisesta rauhasta ei Rödsössä pitkään nautita, kun siltatyömaan valo-ohjausta aletaan kiertää Söderbackantien kautta.

Kirjoittaminen on ajattelua. Yhteistä sillan rakentamisen kanssa on se, että kumpaankin tarvitaan energiaa. Pitkäperjantaina sain sitä Halpa-Hallista, jonka lounaspaikka oli ainoana avoinna kaupungin ytimessä.

En olisi muutama vuosi sitten uskaltanut veikata, että lohikeitto ruisleivällä piristää kirkollista pyhäpäivääni juuri Halpa-Hallissa.

Maailma muuttuu – ja se tekee hyvää. Keskikaupungilta kuuluukin saada palvelua.

Nyt mannerlaatat ovat lähdössä liikkeelle Kauppakeskus Chydeniassa, jonka on pakko uudistua, kuten kauppakeskuspäällikkö Tommy Forsman kertoi minulle muutama viikko sitten.

Tehtävälista on kunnianhimoinen: ensin olisi tukittava myymälävuoto. Ketjujen, kuten BR-lelukaupan ja JC:n, konkursseille ei mahda mitään, mutta olisiko Emotionin muutolle tai keilahallin sekä Pukumiehen ja Mick'sin lopettamiselle löytynyt vaihtoehtoja?

Ehkä mehu- ja smoothiebaari Jungle Juice Barin sekä lasten leikkipaikan avaaminen kertovat oleellisen tulevasta. Kun vanhat jättiläiset väistyvät netin tieltä tai hakeutuvat prismojen helmoihin, ravintoloiden, palveluiden ja elämysten rooli kaupunkikeskustoissa korostuu.

Chydeniassa nähdään lähivuosina entistä enemmän tapahtumia.

Steriili ilme on luojan kiitos tarkoitus siivota 2000-luvun alun muistoihin. Tilalle rakennetaan kohtaamispaikka, jossa muovikukat saattavat vaihtua oikeisiin viherkasveihin.

Kuinka rohkeaa. Kuinka luonteikasta! Kun viihtyvyys lisääntyy, viipymät tiloissa kasvavat.

Keskipohjanmaan valokuvaaja Clas-Olav Slotten taidenäyttely Crash avattiin juuri Kokkolan kaupunginkirjastossa.

Hetken impulssista näyttelyä ei sinne viedä. Slotte kertoi jonottaneensa kaupungin huippupaikkaa noin kaksi vuotta.

Voisiko Chydenia astua tässä vaiheessa näyttämölle ja vahvistaa samalla identiteettiään?

Näkisin helposti taidetta kauppakeskuksen aulassa tai käytävillä. Taide tavoittaisi uusia ihmisiä – ja sama toisin päin. Tilojen olohuonemaisuus korostuisi, kassakone kiittäisi.

Palaan vielä pyhäpäiviin. Voi olla, että Kokkolan ytimestä saa tonnikalasämpylän kohta muualtakin kuin Halpa-Hallista, sillä Chydeniaan havitellaan päivittäistavarakauppaa. Toivotan onnea matkaan.

Mannerlaatat liikkuvat – ja se on mitä erinomaisin asia!

Chydeniassa nähdään lähivuosina entistä enemmän tapahtumia.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »