maanantai 16.12.2019 | 08:08
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Mielipide

Lukijan mielipide: Lukeminen on luksusta

Elvi Löhönen, Kokkola Keskipohjanmaa
Ke 8.5.2019 klo 17:15

Kirjan ja ruusun päivä nostaa vuosittain lukemisen päiviemme pääjuoneksi. Kiitos Lukukeskuksen Lukuviikosta! Onhan armas Suomemme lukutaidon kärkimaita. On aihettakin. On ilo elää tällaisen maan kansalaisena ja nauttia sanataiteen rikkauksista: lehdistä ja kirjoista.

Kirja on edelleenkin taideteos. Sen asemaa eivät horjuta muut alalle pyrkivät uutuudet. Toki sallimme tilaa muillekin, mutta perinteinen kirja on kuningas.

Monista asioista Suomessa voimme olla onnellisen ylpeitä, mutta kirjastolaitos on superyliveto. Niin meidän oma kirjastomme kuin kaikki muut kirjastot, suuremmat ja pienemmät. Taas saamme kiittää edellisiä sukupolvia viisaudestaan.

Lapsuudessa luodut lukutottumukset ovat mallina jatkoon. Lukutaito vahvistaa identiteettiä. lisää ymmärrystä maailmasta, laajentaa elämän- ja tietoisuuden piiriä. On henkisen elämän rikkauden lähde. Siis lukutaitoa kannattaa edistää. Se tukee hyvinvointia monella tapaa. Tyly ja tylsä maailmamme ilman kirjoja. Kirjan kautta pääsemme "matkoille" etäisiinkin kohteisiin. Mielikuvitus rikastuu ja sanavarasto karttuu. Luovuudelle avautuu uusia mahdollisuuksia.

Mielenkiintoisimpia lukemiani kirjoja viime aikoina ovat olleet: Eero Ojasen filosofiset kirjat, Hannu Väisäsen Leimikot, Teemu Keskisarjan Aleksis Kivi, Olli Jalosen Taivaanpallo, Minna Canth-kirjat, Joel Haahtelan Adélen kysymys, Eeva Kilven Sininen muistikirja ja vino pino runoja monilta runoilijoilta. Eikä sovi vähätellä lehtien osuutta.

Kaiken muun elämän ohella lukeminen olkoon rinnakkainen elämäntapamme siivittämässä päiviemme rientoa!

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »