maanantai 16.12.2019 | 07:34
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Kolumni

Jukka Anias: Valta syö vahvimmatkin

Keskipohjanmaa
Ke 8.5.2019 klo 06:30

Tänään se sitten virallisesti käynnistyy. Antti Rinteen johtaman enemmistöhallituksen kasaaminen. Eiköhän valmista saada mieluummin ennemmin kuin myöhemmin. Sininen ja punainen lienevät päävärit.

Hesarin maanantaina julkistama gallup vahvisti sen minkä saattoi aavistaa jo varsinaisena vaalipäivänä reippaat kolme viikkoa sitten. Suurinta kannatusta maassa nauttii Jussi Halla-ahon johtamat perussuomalaiset.

Mitä suurimmalla todennäköisyydellä tasavaltaa ei tulevina vuosina (?) hallita kokoonpanolla, jossa perussuomalaisilla on ainuttakaan ministerinsalkkua. Hallituksen ulkopuolella kannatusta on sitten soma kasvattaa. Varsinkin kun Rinteen hallitus ei varmasti saa nauttia yhtä ripeästä kasvutahdista kuin Sipilän kabinetti kahtena viimeisenä vuotenaan.

Ei sitä pelivaraa valtion kassaan kuitenkaan niin paljon ehtinyt tulla, etteikö kansalaisia kirveleviä ratkaisuja olisi lähivuosina tulossa.

Vallan sanotaan turmelevan. Absoluuttisen vallan vieläpä absoluuttisesti. Ei nyt mennä turmeluksen teille, mutta vastuuta kantamalla vaaleja harvoin voitetaan.

Otetaan hieman kaukaisempi esimerkki. Sir Winston Churchill hoiteli sellaisen kaiketi ihan kriisiksi laskettavan poliittisen haasteen kuin toinen maailmansota. Ensimmäisissä sodan jälkeisissä vaaleissa heinäkuussa 1945 brittiäänestäjien kylmä sormi osoitti oppositioon.

Clement Attleen työväenpuolue moppasi Winstonin konservatiiveilla alahuoneen eteistä ja nousi 239 lisämepin voimin pääministeripuolueeksi. Toisen maailmansodan sankari Churchill otti takkiin 11,6 prosenttiyksikköä ja menetti veret seisauttavasti 189 parlamenttipaikkaa.

Väärin voitettu sota, kaiketikin.

Keskustan tulevan entisenpuheenjohtajan Juha Sipilän vertaaminen Winston Churchilliin olisi kornia. Senpä vuoksi se on syytä jättää tekemättä.

Vallanpitäjien vastuusta ja sen kantamisen hedelmistä Sipiläkin käy esimerkiksi. Kempeleen inssi lupasi panna Suomen talouden kuntoon ja onnistuikin siinä. Tietysti voi kinata, oliko se enemmänkin maailmantalouden vetämää kasvua kuin hallituksen omien toimien ansiota.

Kohtuullista lienee todeta, että kyse oli molemmista. Ei mikään hallitus tee kaikkia asioita väärin – yhtä vähän kuin oikein. Totuus on tässäkin asiassa yleensä siellä... jossain.

Numeroihin. Vaalipäivänä Sipilän hallitus oli istunut 1417 päivää. Vaaleissa keskusta menetti 18 eduskuntapaikkaa, 7,3 prosenttiyksikköä kannatuksestaan ja 202 298 ään.

Tasaisen vauhdin taulukko johdettuna edellä olevista luvuista tarkoittaa, että keskusta menetti Sipilän hallituksen jokaisena työpäivänä 143 ääntä.

Sellaista on politiikka. Sellaistakin.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »