lauantai 22.2.2020 | 19:01
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Teema

Ilmalämpöpumppu taloyhtiöön – Mitä pitää tehdä, jotta laitteiston voi asentaa?

Silja Aitoaho Keskipohjanmaa
To 8.5.2070 klo 08:30

Asunto-osakeyhtiölain mukaan osakkaan on ilmoitettava taloyhtiölle kirjallisesti remontista aina, kun remontti voi vaikuttaa taloyhtiön vastuulla oleviin talon rakenteisiin tai naapuriasuntoihin.

Mitkä muutostyöt vaativat ilmoituksen, Isännöintiliiton lakiasiantuntija Jaana Sallmén?

– Nyrkkisääntö on, että liki kaikista remonteista tulee ilmoittaa. Ainoastaan silloin, kun on selvää, ettei remontista, kuten tapetoinnista tai maalaamisesta, koidu haittaa taloyhtiölle tai naapureille, ilmoitusta ei tarvita.

– Ilmoitus pitää tehdä esimerkiksi, kun lattiamateriaali vaihdetaan kovempaan, kuten muovimatto laminaattiin. Syy on, että muutos voi vaikuttaa alakerran ääniolosuhteisiin. Toisaalta ilmoitusta ei tarvita, kun lattiamateriaali vaihdetaan pehmeämpään, kuten parketti korkkiin.

Miten ilmoitus tehdään?

– Ilmoitus pitää tehdä etukäteen kirjallisesti isännöitsijälle. Laki ei tarkasti määritä, kuinka paljon aikaisemmin, mutta mitä aiemmin, sitä parempi. Yleensä isännöitsijä hoitaa pienempien remonttien ilmoitusten käsittelyn, viranomaislupaa vaativat remontit kulkevat hallituksen kautta.

– Jos tehdään remonttia, joka vaatii viranomaislupia rakennusvalvonnasta, kannattaa ilmoitus tehdä jopa paria kuukautta aiemmin. Jos asunnossa esimerkiksi vaihdetaan huoneiden paikkaa, yhtiö saattaa tarvita myös asiantuntijanäkemyksen siitä, toteutuuko hyvä rakennustapa. Silloinkin, kun ei tarvita viranomaislupia, kannattaa ilmoitus tehdä muutamia viikkoja aiemmin.

– Ilmoituksesta pitää ilmetä, mitä tehdään, kuka tekee ja milloin. Isommissa remonteissa tarvitaan tarkat suunnitelmat siitä, mitä puretaan, mitä siirretään ja kuka tekee esimerkiksi lvi-työt.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »