maanantai 16.12.2019 | 06:43
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »
Urheilu

Luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti: "Ikinä ei tiedä, millaisia tilanteita seuraavassa vaihdossa tulee, joten siksi luistelua pitää harjoitella monipuolisesti"

Jarno Herranen Keskipohjanmaa
To 9.5.2019 klo 21:00

Olet lukenut 1/3 ilmaista artikkelia.

Painopiste alas! Tasapaino! Polven jousto! Ole koko ajan pelivalmiudessa!

Muun muassa tuollaiset ohjeet kaikuivat kahtena edellisenä iltana Kokkolan jäähallissa, jossa luisteluvalmentaja Lari Joutsenlahti piti luistelutreenejä alueen kiekkojunioreille. Joutsenlahden opissa oli noin 35 nuorta kiekkoilijaa Kokkolasta, Ylivieskasta, Kruunupyystä, Pietarsaaresta ja Kauhavalta.

– Näkee, että näillä kavereilla on intohimoa. Se on todella tärkeää, jos haluaa tästä eteenpäin, Joutsenlahti totesi ryhmästään.

Kokkolan leirillä kaukalossa viiletti vuosina 2004–08 syntyneitä junioreita. On luonnollista, että heidän luistelutekniikassaan on vielä hiomista, mutta Joutsenlahti ei ole näistä eikä muista samaa ikäluokkaa olevista junioreista huolissaan.

– On paljon tärkeämpää, että on hyvä ote jäähän. Liikeratoja pystyy kyllä hinkkaamaan, mutta hyvä motoriikka pitää oppia jo nuorena. Tekniikkaa pystyy kyllä vanhempana kehittämään niin kauan kuin haluaa pelata. Jääkiekkoilijalle ykkösjuttu on terän käyttö eli terätuntuma jäässä ja se olisi hyvä oppia nuorena, Joutsenlahti sanoo.

Joutsenlahden mukaan kiekkoilijoiden ei kannata mennä liikaa tekniikka edellä.

– Pitää muistaa, että jääkiekko on kuitenkin kamppailu- ja reagointipeli. Jos lähestyy luistelua pelkän tekniikan kautta, se voi olla jopa haitallista itse peliä ajatellen. Taitoluistelija voi suunnitella ohjelmansa, mutta jääkiekkoilija ei pysty suunnittelemaan seuraavaa vaihtoaan. Ikinä ei tiedä, millaisia tilanteita seuraavassa vaihdossa tulee, joten siksi luistelua pitää harjoitella monipuolisesti.

Jääkiekko on nopeutunut kymmenessä vuodessa huomattavasti. Aikaa on koko ajan vähemmän, joten modernilta kiekkoilijalta vaaditaan terävyyttä. Suunnan täytyy kääntyä nopeasti ja myös maiseman on vaihduttava.

– Monesti ajatellaan, että luistelu on vain tekniikkaa. Haluan painottaa, että se on paljon muutakin. Painonsiirrot, tietynlaiset terävät käännökset ja se, että pystyy pienessä tilassa liikkumaan. Sekin on luistelua, mutta sellaista luistelua, mitä ei tehdä pelkällä tekniikalla, Joutsenlahti selvittää.

Joutsenlahti ei suinkaan ole ainoa suomalainen luisteluvalmentaja, mutta kovin pitkää työuraa he eivät vielä ole ennättäneet tekemään. Miksi vasta viime aikoina Suomessa on ryhdytty kiinnittämään huomiota jääkiekkoilijoiden luistelun kehittämiseen?

– Siihen on monta syytä. Yksi on se, että jääkiekko on niin vahvassa asemassa Suomessa, joten kaikki reagointi ja vanhan muuttaminen on kankeaa. Edelleenkään kaikki valmentajat eivät näe, että olisin lisäresurssi heille. Osa on kateellisia, että pelaajat käyvät minun opissani. Pelkät ulkojäät ja joukkueharjoitusten viivaluistelu ei vain riitä, jos haluaa maailman huippukiekkoilijaksi, 15 maassa luistelua opettanut Joutsenlahti sanoo.

Kun Joutsenlahdelta kysyy esimerkkejä hyvin luistelevista liigapelaajista, ensimmäisinä Joutsenlahti mainitsee Oliwer Kasken ja Rasmus Kuparin.

– Eniten minun silmään pistää Kupari, joka on äärimmäisen ketterä. Kupari on siitä harvinainen liigapelaaja, että hän pystyy tekemään suunnanmuutoksia pienessä tilassa. Suomalaisten ongelmana on ollut se, että suomalaiset ovat vähän kankeita. Toki parannusta on tullut, mutta pienen tilan liikkuminen on monella suomalaisella pelaajalla edelleen ongelmana.

Palataan vielä Kokkolassa harjoitelleisiin junioreihin. Joutsenlahti rohkaisi heitä mukavuusalueen ulkopuolelle etsimään omia rajojaan.

– Monesti rajat ovat paljon kauempana, mitä juniorit itse luulevat. Jostain syystä kiekkopelaajat jäävät liian helposti mukavuusalueelleen. Liigassakin on monta perusvarmaa liigapelaajaa, jotka voisivat olla paljon parempia, jos olisivat joskus uskaltaneet ottaa riskejä luistelutreeneissä.

Kuten Joutsenlahti jo aikaisemmin totesi, voi luisteluaan kehittää vielä vanhemmallakin iällä.

– Viime viikolla opetin KHL-pelaajille pienen tilan käännöstä. He eivät olleet koskaan harjoitelleet sitä, mutta kun he hoksasivat sen, he kirosivat, miksei kukaan ole opettanut tuota aikaisemmin.

Lari Joutsenlahti

Syntynyt 4.4.1984 Espoossa.

Ammatiltaan luistelu- ja fysiikkavalmentaja.

Työskenteli kausina 2014–16 Helsingin IFK:n luisteluvalmentajana.

Kesät 2017–18 toimi Turun Palloseuran liigajoukkueen luisteluvalmentajana.

Lisäksi toiminut useiden liiga-, KHL- ja NHL-pelaajien luisteluvalmentajana.

Luisteli ammatikseen alamäkiluistelijana Suomen maajoukkueessa 2007–2013.

#
Sää nyt
°
m/s
  ° m/s
Sääsivulle »